Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Nie Lis 24, 2024 11:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 76  Następna

Najlepszy album to
Kill 'Em All 19%  19%  [ 18 ]
Ride the Lightning 27%  27%  [ 26 ]
Master of Puppets 20%  20%  [ 19 ]
...And Justice for All 25%  25%  [ 24 ]
Black Album 5%  5%  [ 5 ]
Load 2%  2%  [ 2 ]
Re-Load 0%  0%  [ 0 ]
St. Anger 1%  1%  [ 1 ]
Death Magnetic 1%  1%  [ 1 ]
Razem głosów : 96
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Metallica
PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 15:17 
Moderator
Awatar użytkownika

Noname napisał(a):
lepsze bardziej pomysłowe kompozycje...

Pomysłowe kompozycje to ma Dream Theater, gdzie wykorzystanie elektroniki, klawiszy itd., urasta do rangi wirtuozerii. W przypadku Lulu, ma to zastosowanie wręcz prostackie.
Co ciekawego może być w utworze, który trwa 20 minut (Junior Dad), z czego ostatnie 10, to wygranie kilku dźwięków? Doprawdy, wyjątkowo niezwykłe i twórcze...
Bardzo dobrze podsumował wszystko Bialkomat.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 19:46 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Załóżcie temat pt. "Zaślepieni fani Metalliki vs. obiektywne opinie normalnych ludzi" i tam wklejcie tą rozmowę.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 20:29 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
miała być recka ale nie mam do tego głowy, w sumie brakuje mi dobrego podsumowania więc tylko opisze kawałki na płycie:

Brandenburg Gate to kupa, jeden kiepski riff w koło, to samo w The View (James w dodatku robi tam za stół) tyle że nieco bardziej urozmaicony, zresztą chyba już przywykłem w miare do niego, w końcu został pierwszym singlem i nawet puszczali go w radio
aczkolwiek w tych dwóch kawałkach bardziej mnie wkurza wokalnie James niż Lou

Pumping Blood jest znacznie lepszy od poprzednich dwóch, zwłaszcza intrumentalnie
na poczatku jest cienki riff w srednim tempie, potem między 1:55 - 4:35 jest nawet zajebisty, fajny klimacik im sie udał,
potem nieco przyspiesza i robi się straszna muzyczna kupa, więc jako całóść jest raczej mocno sredni

w Mistress Dread powtarza sie motyw z 2 pierwszych kawałków czyli w kółko to samo tyle że jest znacznie szybciej
przypomina troche St. Anger tyle że bez kubłów na śmieci zamiast bębnów, słabizna, najgorszy na płycie

Iced Honey jest nieco żywszy, ma nawet melodie i Lou śpiewa (oczywiście na swój sposób)
dziwne że nie wzieli go na singla, James pojawia się momentami i wkurza bo tylko przeszkadza, gdyby nie on
to kawałka naprawde dobrze by sie słuchało, lubie Load a Iced Honey akurat tak brzmi

Cheat On Me (czyli pierwsza dłużyzna) zaczyna sie spokojnie i całkiem miło fajnym intrem w którym jest mój ukochany basik
potem pojawia sie Lou i zaczyna biadolić aczkolwiek tutaj pasuje idealnie (muza dalej, wolno, klimatycznie i basowo)
potem muzycznie się nieco rozkręca (ale nadal jest klimatycznie) i pojawia się James który ponownie nie bardzo pasuje
do całości, ale nie tak bardzo jak w wcześniej, w sumie bardzo dobry kawałek, tylko troche za długi (słaba końcówka)

Frustration mógłby brzmieniowo spokojnie znaleść się na Re-Load, riff nawet niezły ale szkoda ze tylko jeden na cały numer,
w okolicach 3 minuty Lars zaczyna sie popisywać, co nawet nie jest takie straszne,
Lou nieco urozmaicił wokal, sporo recytuje ale tez nieco śpiewa oraz szepce, po 6 minucie nieco przyspiesza i słychać
Re-Load pełną gębą

Little Dog to zmiana klimatów na country-rocka, brzmi to dużo lepiej niż wyszło na Loadach, jest dosyć sennie ale
przyjemnie, rózne przeszkadzajki w tle robią fajny klimat, troche kojarzy mi sie z ogniskiem, nie wiem czemu :P

Dragon czyli dłużyzna nr. 2, rozkręca się długo, za dłuuugo i nieco smętnie, ale około 3 minuty wchodzi riff z Re-Load
który numer nieco rozkręca, Lou zaczyna śpiewać/gadać nieco szybciej i ciekawiej dzięki czemu można spokojnie słuchać
chociaż jest zdecydowanie za długi

natomiast 20-minutowy Junior Dead to król dłużyzn, chyba pierwszy kawałek gdzie wokal Lou idealnie pasuje do granej muzy,
zdecydowanie najlepszy na płycie, klimat klimat i jeszcze raz klimat jest BOSKI !!! chociaż powinien sie zatrzymać na
11-minucie, potem jest sztuczne przedłużanie chyba tylko po to aby były 2-cd i cene podbić

dodam tylko ze dla mnie najgorszą wadą tej płyty jest wokal Jamesa
już srać na to że grają w koło 4 riffy na krzyż przez caly album, najbardziej wkurwia mnie tutaj James
wlaściwie gdyby wywalić Jamesa, skasować pierwsze 4 numery, dodać kilka riffów/solówek, innekawałki nieco skrócić byłaby to zajebista epka ;)

ja to oceniam jako Loutallica czyli projekt, kiedyś liznełem nieco twórczości Reeda więc wiedziałem czego się można po nim spodziewać i zaskoczony nie byłem (no chociaż The View zbił mnie nieco z tropu)
tak więc jako Loutallica dałbym no 5,5/10 ;)

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 21:04 
Moderator
Awatar użytkownika

Całkiem sensownie Ci to wyszło ;) Choć uważam, że ocena końcowa i tak zbyt wysoka.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 21:14 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków/Tarnów
Ja dla mnie ocena w sam raz, a z ocena poszczegolnych kawalkow to sie tylko nie zgodze z Brandenburg gate, bo jak dla mnie to jeden z lepszych kawalków i little dog przyjemnym bym nie nazwal :)

PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 13:21 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
khomaniac napisał(a):
z ocena poszczegolnych kawalkow to sie tylko nie zgodze z Brandenburg gate, bo jak dla mnie to jeden z lepszych kawalków i little dog przyjemnym bym nie nazwal :)

Brandenburg Gate może nie bylby taki straszny gdyby nie wokal Jamesa, tego sie słuchać nie da
a Little Dog jest super, szkoda ze nie dali tego na Loady zamiast Mama Saidów i innych pseudo country gówien ;)

PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 13:58 
Angry Again
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Serca nie masz, Mama Said dobre jest. 8-)

PostWysłany: Śro Paź 26, 2011 09:05 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Miejscowość: j.g.
Cytuj:
Metallica nagrywa nowy album

Tak przynajmniej twierdzi basista Rob Trujillo.

Zdaniem Trujillo, Metallica, która za kilka dni (31 października) wyda swój wspólny krążek z Lou Reedem pt. "Lulu", rozpoczęła już prace nad swoim kolejnym studyjnym albumem.

- Mamy kilka nowych piosenek, nad którymi pracowaliśmy w ostatnich tygodniach. Proces pisania nowego albumu Metalliki już się rozpoczął. W studiu towarzyszył nam Rick Rubin. Będziemy kontynuowali prace przez większość następnego roku - powiedział basista.

PostWysłany: Śro Paź 26, 2011 12:32 
Angry Again
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Aha, czyli płyta wyjdzie w 2013...

PostWysłany: Pią Paź 28, 2011 20:50 
Warhorse
Awatar użytkownika

A dzisiaj mamy 30. rocznice powstania Mety :D
Happy Birthday,Metallica! \m/ Zycze im niesmiertelnosci i nagrania w koncu SWOJEJ zajebistej plyty ;)

PostWysłany: Sob Paź 29, 2011 09:58 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Indyjscy fani uczcili 30 - lecie metallicy demolując scenę i niszcząc sprzęt

PostWysłany: Sob Paź 29, 2011 10:19 
Warhorse
Awatar użytkownika

Bardzo przykra wiadomość, miał być pierwszy koncert w Indiach a tu taka kicha. Ponoć organizatorzy zostali aresztowani

PostWysłany: Sob Paź 29, 2011 13:27 
Head Crusher

To moze ja powiem kilka słow o Lulu ;)
Nie znam całej płyty, poki co starczy mi zanajomosc pierwszego CD.
Pewnie zawiode Was ale wcale nie uwazam tej muzyki za jakas kiche i pomyłke. Problem w tym, że fajne momenty mieszaja sie z totalna nuda, mam dosc mieszane uczucia do niej ale nie lekcewazyłbym tej płyty.

Brandenburg Gate jest dla mnie fajnym otwieraczem, moze i monotonne to ale bardzo chwyliwe i wyraziste. wielki plus, że krotkie. 6/10

The View to dla mnie rewelacja. Ten ociezały, mroczny motyw jest fascynujacy. Bijcie ale mnie utwor od razu przpasował, jest w nim niesłychany klimat. Poza tym, oj tutaj sie naraze - Lou Reed momentami bardzo pasuje do takiej dekandenckiej muzyki, a wszystko wzmacnia Hetfield (co jak co ale wokal ma zajebisty). Dla mnie perełka. 8/10

Pumping Blood to proba czegos ambitniejszego i znow cholera łapie sie na ten klimat, to ma swoja dusze. Niestety, w tym przypadku w połowie zaczyna sie wszystko rozmemlać, za długie. Ale potecjał jest. 5/10

Mistress Dread to dla mnie porazka. W kółko to samo, w dodatku Lou Reed fałszuje, nie wiem wkurza mnie jak jasna cholera. 1/10

Iced Honey to lekka poprawa. Da sie tego słuchac, melodyjny, sredni utwor. Ale jakby zbyt konwencjonalny. 4/10

Cheat On Me. Fatalny. Puste w srodku 11 minut. Strasznie irytuja powtarzane w kółko słowa... 1/10

Boje sie brac za drugie CD bo tam chyba same takie dłużyzny.
Ale mowie powaznie, 2 pierwsze utwory podobaja mi sie, chocbyscie mie mieli spalic na stosie :) 2 inne tez daja rade.
Sam patent jest niezły - Lou Reed na tle mrocznych, ciezkich dzwiekow, na pewno tez plus dla Jamesa. Uwazam, że mieli dobry pomysł na płyte ale w niektorych momentach totalnie im odbiło, powinni skrocic płyte, bardziej skondensowac i kto wie nawet bym sobie wtedy cenił Lulu. Ale i tak tragedii nie ma.

PostWysłany: Sob Paź 29, 2011 21:27 
Warhorse
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Boje sie brac za drugie CD bo tam chyba same takie dłużyzny.

Nic się nie bój, słuchaj śmiało bo warto ;)

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 22:50 
Black Swan
Awatar użytkownika

W sumie jak tak slucham Lulu po raz drugi, czy trzeci to sie oswajam co raz bardziej i nawet da sie sluchac. zobaczymy co bedzie dalej. leci junior dad i jest niezle. to cale jezdzenie loutalliki wyszlo z nastawienia fanow na thrashowy, rewolucyjny album, a tu lulu. jeszcze jakis pajac powiedzial:

"wściekłe połączenie klasycznego albumu Reeda Berlin z 1973 roku oraz miażdżącego Master of Puppets Metalliki z 1986 roku"

...niezly kredens z tego ziomka, bo chociaz pierwszego nie znam to drugiego za chuja nie slysze. bardzo powoli sie wkrecam w lulu i juz stwierdzam, ze nie jest zle, a moja reakcja nie byla inna od reszty na samym poczatku jaka to chujnia. ale fakt faktem, miejscami lu jest bardzo niewskazany. bardzo odwazne wydawnictwo.

a w sprawie Megi, to odrazu uprzedzam ze nie porownuje lulu do 13. singli z 13 jakos nie czuje, slucha sie tego tak, ze jednym uchem wpada, a jak sie konczy to drugim wypada i sie zapomina. ma sie wrazenie, ze sie zna juz te kawalki. nie slyszalem zadnego haczyka, dla ktorych chce sie tego posluchac jeszcze raz, zadnej intrygi. bez rewelacji i przecietnie. taki album na odbebnienie moim zdaniem. po premierze na pewno przeslucham ponownie i wtedy bede mial pelna opinie.

zupelnie od tematu:

http://www.youtube.com/watch?v=WW6U5AGolI4 :twisted: power power power :twisted:

PostWysłany: Wto Lis 01, 2011 00:15 
Warhorse
Awatar użytkownika

Blade445 napisał(a):
a moja reakcja nie byla inna od reszty na samym poczatku jaka to chujnia.

Moja pierwsza reakcja była zupełnie inna :D Grunt to się nie zrażać ;)
Z resztą wypowiedzi właściwie zgadzam się w 100%
I oczywiście te nieszczęsne porównanie do Master i Berlin :evil: Jak kulą w płot :roll:

PostWysłany: Wto Lis 01, 2011 12:07 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Tak juz z poza tematu o lulu to znalazłem takie coś:

http://www.youtube.com/watch?v=tGWkqoc9xxI

meta coraz bardziej traci w moich oczach :P

PostWysłany: Wto Lis 01, 2011 13:08 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
khomaniac napisał(a):
Tak juz z poza tematu o lulu to znalazłem takie coś:

http://www.youtube.com/watch?v=tGWkqoc9xxI

meta coraz bardziej traci w moich oczach :P

To jest powrzechnie znany fakt, że Kirk wykorzystał w Metallice swoje riffy z czasów gry w Exodus. Tak na marginesie to w tym filmiku przykład Master of Puppets jest totalnie naciągany.

PostWysłany: Wto Lis 01, 2011 15:49 
Warhorse
Awatar użytkownika

Stare jak świat, ponadto niektóre przykłady naciągane na siłę, powyrywane jeden lub dwa podobne riffy z poszczególnych utworów ;) Z drugiej strony Kirk skomponował, Kirk wykorzystał nic dziwnego, przecież to praktyka powszechnie stosowana w metalu i nie tylko ;)

PostWysłany: Wto Lis 01, 2011 15:58 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Że kirk wymyśla linie wokalne to nie wiedziałem....

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 76  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość