Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Czw Lis 28, 2024 05:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 76  Następna

Najlepszy album to
Kill 'Em All 19%  19%  [ 18 ]
Ride the Lightning 27%  27%  [ 26 ]
Master of Puppets 20%  20%  [ 19 ]
...And Justice for All 25%  25%  [ 24 ]
Black Album 5%  5%  [ 5 ]
Load 2%  2%  [ 2 ]
Re-Load 0%  0%  [ 0 ]
St. Anger 1%  1%  [ 1 ]
Death Magnetic 1%  1%  [ 1 ]
Razem głosów : 96
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Metallica
PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 22:17 
The Scorpion

Miejscowość: Poznań
Noname napisał(a):
To jest dopiero argumentacja że cho cho

Cofnij się jedną czy dwie strony i poczytaj moje posty, to zobaczysz argumenty. Póki co Ty nie podałeś żadnego wartego przeczytania, więc stul pysk i idź prowokuj gdzie indziej. : )

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 22:19 
Moderator
Awatar użytkownika

Bez agresji proszę.

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 22:41 
Warhorse
Awatar użytkownika

yaku napisał(a):
Noname napisał(a):
To jest dopiero argumentacja że cho cho

Cofnij się jedną czy dwie strony i poczytaj moje posty, to zobaczysz argumenty. Póki co Ty nie podałeś żadnego wartego przeczytania, więc stul pysk i idź prowokuj gdzie indziej. : )

Chyba żartujesz :)
Jeżeli to że ktoś ma inne zdanie od obowiązującego nazywasz prowokacją to Twój problem, reszty wypowiedzi nie skomentują

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 22:52 
The Scorpion

Jak na razie wysuwasz tezy, nie myl tego z argumentacją.

Jeśli masz problem ze zrozumieniem, to pomogę:

Twoja teza: w przeciwieństwie do Lulu na 13 nie ma żadnego nowego riffu.
Gdzie są argumenty potwierdzające te tezy?

Przykro mi, że musisz się tak ośmieszać w pseudohonorowej obronie czegoś, czego nie da się obronić, ale no cóż, Metallica sama sobie zbudowała i wprowadziła do zamku Konia Trojańskiego.

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 23:08 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Zgadzam się z niektórymi opiniami, że te wszystkie pozytywne opinie na temat Lulu są rozpaczliwą próbą ratowania Metallice wizerunku. A w każdym razie zwykłym zaklinaniem rzeczywistości. Niektórzy chyba albo sami nie wierzą w to co piszą, albo wierzą w to co chcą wierzyć.
Śmieszą mnie te wszystkie stwierdzenia, że Lulu to muzyka ambitna, eksperymentalna, do której trzeba dojrzeć, no i generalnie trzeba być open-minded itp.. Spotkałem się też z szumnym określeniem, że muzyka zawarta na Lulu to "metal psychodeliczny" :) Pomijam już fakt, że są to też takie tanie zabiegi erystyczne, które mają sugerować nie wprost drugiej stronie sporu, że jeśli ci się to nie podoba to znaczy że jesteś niedojrzały, ograniczony, że nie rozumiesz, a nie rozumiesz bo jesteś debil (idąc jeszcze dalej) itp.itd... I w tym momencie druga strona woli się niekiedy zgodzić albo siedzieć cicho, żeby nie wyszło że jest przykładowo niedojrzała właśnie. No i jednocześnie świadczy to też o przerośniętym ego tych, co takie rzeczy wypisują. No bo skoro mi się podoba, to znaczy że jestem zajebisty i potrafię zrozumieć ambitną muzykę itp... Nie znoszę takiego sposobu argumentowania i tego typu chwytów.
Zaklinaniem rzeczywistości uważam też ciągłe powtarzanie że nie jest to w ogóle album Metalliki, że jest to album Lou Reeda, a Metallica powiedzmy wzięła w tym udział gościnnie, albo coś w tym rodzaju. Bzdura. To jest ich wspólny album i wszyscy o tym dobrze wiedzą, a udział w jego kształcie Meta miała przynajmniej w 50%. Jednocześnie uważam też jednak, że być może faktycznie nie należy oceniać tego albumu na tle pozostałych płyt Metalliki, bo jednak nie jest to ich w pełni regularne wydawnictwo. Tak więc absolutnie mieli prawo spłodzić co im się tam żywnie podobało. Oceniając jednak zupełnie obiektywnie owo "dzieło", abstrahując od tego jaki to styl, gatunek itp, i kto ile % udziału miał w jego tworzeniu, to jest to po prostu słabe i tyle.

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 23:40 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
bialkomat napisał(a):
Zgadzam się z niektórymi opiniami, że te wszystkie pozytywne opinie na temat Lulu są rozpaczliwą próbą ratowania Metallice wizerunku. A w każdym razie zwykłym zaklinaniem rzeczywistości. Niektórzy chyba albo sami nie wierzą w to co piszą, albo wierzą w to co chcą wierzyć.

no powiedzmy że 90% ;)

Cytuj:
Śmieszą mnie te wszystkie stwierdzenia, że Lulu to muzyka ambitna, eksperymentalna, do której trzeba dojrzeć, no i generalnie trzeba być open-minded itp.. Spotkałem się też z szumnym określeniem, że muzyka zawarta na Lulu to "metal psychodeliczny" :)

ja słyszałem ze cd1 to "recytowany thrash metal" :lol:

Cytuj:
Zaklinaniem rzeczywistości uważam też ciągłe powtarzanie że nie jest to w ogóle album Metalliki, że jest to album Lou Reeda, a Metallica powiedzmy wzięła w tym udział gościnnie, albo coś w tym rodzaju. Bzdura. To jest ich wspólny album i wszyscy o tym dobrze wiedzą, a udział w jego kształcie Meta miała przynajmniej w 50%.

chyba tutaj troszke przesadzasz ;) ponieważ wiekszość materiału napisał jednak Lou ;) zacytuje tutaj Jamesa: ""Lars i ja przesłuchaliśmy ten materiał i pomyśleliśmy: 'Wow, to coś zupełnie innego.' Na początku było to przerażające, bo to muzyka była tak otwarta, ale potem pomyślałem: 'To może zaprowadzić wszędzie'. [Zaczęliśmy pisać materiał w oparciu o rytmy wokalne i elektroniczne wzory z tych demówek]."
oraz Kirka: “To zdecydowanie nie jest album Metalliki, albo Reeda. To coś innego. To nowe zwierzę, hybryda. Nikt na świecie, w metalowym świecie, nie zrobił wcześniej czegoś takiego.”

Cytuj:
Tak więc absolutnie mieli prawo spłodzić co im się tam żywnie podobało. Oceniając jednak zupełnie obiektywnie owo "dzieło", abstrahując od tego jaki do styl, gatunek itp, i kto ile % udziału miał w jego tworzeniu, to jest to po prostu słabe i tyle.

no cóz zdanie są podzielone ;)

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 23:51 
Rattlehead

Biorąc pod uwagę akurat ten cytat:
Zaczęliśmy pisać materiał w oparciu o rytmy wokalne i elektroniczne wzory z tych demówek
to czy naprawdę aż tak dużo było w moich słowach przesady? A cytat Kirka to już w ogóle nie wiem jak ma się do niej ;)

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 01:42 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
bialkomat napisał(a):
Biorąc pod uwagę akurat ten cytat:
Zaczęliśmy pisać materiał w oparciu o rytmy wokalne i elektroniczne wzory z tych demówek
to czy naprawdę aż tak dużo było w moich słowach przesady? A cytat Kirka to już w ogóle nie wiem jak ma się do niej ;)

no przecież napisałem ze "troszke" ;)
cytat Kirka dotyczy pierwszej częsci pierwszego zdania ;)
byc może powinienem cytaty dać w odwrotnej kolejności ;)

w każdym razie chodzi mi oto że to miał być w zasadzie projekt który przez przypadek stał się pełnym albumem i tylko tak należy go traktować, aczkolwiek wiekszość materiału jest autorstwa Lou i to jest fakt ;)

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 05:48 
Warhorse
Awatar użytkownika

yaku napisał(a):
Jak na razie wysuwasz tezy, nie myl tego z argumentacją.

Jeśli masz problem ze zrozumieniem, to pomogę:

Twoja teza: w przeciwieństwie do Lulu na 13 nie ma żadnego nowego riffu.
Gdzie są argumenty potwierdzające te tezy?

Przykro mi, że musisz się tak ośmieszać w pseudohonorowej obronie czegoś, czego nie da się obronić, ale no cóż, Metallica sama sobie zbudowała i wprowadziła do zamku Konia Trojańskiego.

Teza: Lulu> 13,
argument: na Lulu są nowe dla Mety pomysły; riffy o nie metallikowej strukturze, nowe niespotykane dotąd na innych albumach Mety zagrywki zarówno gitarowe jak perkusyjne, instrumentarium rozbudowane o nowe instrumenty itd. natomiast na 13 same sprawdzone, zgrane do granic możliwości patenty. Ogólnie na Lulu; lepsze brzmienie, lepsze aranżacje, lepsze bardziej pomysłowe kompozycje pomimo tego, że z założenia Meta miała zagrać w tym projekcie tylko podkład pod liryki Reeda. To tak narazie tyle

Co do Lulu to tej płyty nie trzeba bronić a tym bardziej rozpaczliwie ta płyta broni się sama

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 07:27 
The Scorpion

Noname napisał(a):
Co do Lulu to tej płyty nie trzeba bronić a tym bardziej rozpaczliwie ta płyta broni się sama

Chyba masz rację, broni swojego honoru sama i bardzo ładnie na oczach wszystkich popełnia harakiri.

Więcej później, bo się do pracy spóźnię.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 07:50 
Rattlehead

Cytuj:
argument: na Lulu są nowe dla Mety pomysły; riffy o nie metallikowej strukturze, nowe niespotykane dotąd na innych albumach Mety zagrywki zarówno gitarowe jak perkusyjne, instrumentarium rozbudowane o nowe instrumenty itd. natomiast na 13 same sprawdzone, zgrane do granic możliwości patenty. Ogólnie na Lulu; lepsze brzmienie, lepsze aranżacje, lepsze bardziej pomysłowe kompozycje pomimo tego, że z założenia Meta miała zagrać w tym projekcie tylko podkład pod liryki Reeda. To tak narazie tyle

Ale dlaczego tutaj nie ma słowa o poziomie samej muzyki? Chyba głównie o to chodzi, prawda? Czy sam fakt że coś jest "nowe", albo "dotąd niespotykane" czy też inne, to czy tylko to od razu czyni to coś lepszym, wartościowszym??
Ja osobiście dużo bardziej wolę oklepane, stare, ale zajebiste patenty, niż patenty nowe i beznadziejne.
Ktoś też już wcześniej wspomniał - nawet jeśli przyjmiemy że "Mistress Dream" ma przyzwoity riff (jeden z tych kilku rzekomo dobrych), to jednak katorżnicze uporczywe wałkowanie go przez 6 minut zwyczajnie męczy i irytuje (delikatnie mówiąc). Ja dziękuję za takie patenty i za takie aranżacje.
Poza tym nie wiem, czy chcę mi się i czy powinienem wdawać się w tę dyskusję. Noname, prawda jest taka, że jednek przyszedłeś tu prowokować (a odpór jaki niestety napotkałeś świadczy, że Ci się to trochę udało), a twierdzenia, że to jedynie posiadanie innego niż większość zdania, jest tylko bardzo wygodnickim wybiegiem. Chyba nie powiesz, że do tego Forum przyciągnęło Cię i skłoniło do zarejestrowania, mniejsze lub większe zainteresowanie Megadeth? Mnie się też bardzo wiele rzeczy nie podoba, ale na litość boską, nie rejestruję się tylko z tego powodu na wszelakich forach, żeby się wyżyć.. Naprawdę szkoda na to czasu i nerwów.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 08:21 
Warhorse
Awatar użytkownika

bialkomat napisał(a):
Cytuj:

Ale dlaczego tutaj nie ma słowa o poziomie samej muzyki? Chyba głównie o to chodzi, prawda? Czy sam fakt że coś jest "nowe", albo "dotąd niespotykane" czy też inne, to czy tylko to od razu czyni to coś lepszym, wartościowszym??
Ja osobiście dużo bardziej wolę oklepane, stare, ale zajebiste patenty, niż patenty nowe i beznadziejne.
Ktoś też już wcześniej wspomniał - nawet jeśli przyjmiemy że "Mistress Dream" ma przyzwoity riff (jeden z tych kilku rzekomo dobrych), to jednak katorżnicze uporczywe wałkowanie go przez 6 minut zwyczajnie męczy i irytuje (delikatnie mówiąc). Ja dziękuję za takie patenty i za takie aranżacje.
Poza tym nie wiem, czy chcę mi się i czy powinienem wdawać się w tę dyskusję. Noname, prawda jest taka, że jednek przyszedłeś tu prowokować (a odpór jaki niestety napotkałeś świadczy, że Ci się to trochę udało), a twierdzenia, że to jedynie posiadanie innego niż większość zdania, jest tylko bardzo wygodnickim wybiegiem. Chyba nie powiesz, że do tego Forum przyciągnęło Cię i skłoniło do zarejestrowania, mniejsze lub większe zainteresowanie Megadeth? Mnie się też bardzo wiele rzeczy nie podoba, ale na litość boską, nie rejestruję się tylko z tego powodu na wszelakich forach, żeby się wyżyć.. Naprawdę szkoda na to czasu i nerwów.

Jakto niema słowa o poziomie muzyki, przecież napisałem "lepsze brzmienie, lepsze aranżacje, lepsze bardziej pomysłowe kompozycje..." Riffów dobrych na tej płycie jest od groma i to o wiele lepszych niż w mistress dread.
Jeżeli Ci napiszę, że Mega słucham praktycznie od 85 roku to raczej interesuje mnie ten zespół

Ale tu akurat mamy temat o Mecie...

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 08:31 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków/Tarnów
Riffów od groma a sam napisales ze 4...

Pisanie o poziomie muzyki niestety nie mozna sprowadzic do stwierdzen: "cos jest lepsze/dobre"

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 08:43 
Warhorse
Awatar użytkownika

khomaniac napisał(a):
Riffów od groma a sam napisales ze 4...

Pisanie o poziomie muzyki niestety nie mozna sprowadzic do stwierdzen: "cos jest lepsze/dobre"

Napisałem przewrotnie o 4 dobrych nawiązując do wypowiedzi bodajże blade445. Ja uważam zupełnie inaczej.
Jeżeli nie lepsza/gorsza to jakich stwierdzeń według Ciebie należy używać pisząc o poziomie muzyki?
Poziom wyższy/niższy? ok

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 08:57 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Nie no nie rozwalaj mnie....

Wyobraź sobie że czytasz recenzje i jej autor Lulu zrecenzował w 10 zdaniach pisząc o każdym kawałku czy jest dobry czy nie. Pisz konkrety, bo jak narazie, jak ktoś wcześniej słusznie zauważył, stawiasz tezy. Ja też moge napisać:

Na lulu nie ma żadnego fajnego riffu.
Wokal i teksty są słabe.
Brzmienie ma niski poziom.
Od kompozycji wieje nudą.

(żeby nie było to tal nie uważam)

I bez poparcia tego żadnymi argumentami, nic to nie jest warte.

Aha i dalej czekam na wskazanie mi tych nowatorskich zagrywek larsa

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 09:19 
Warhorse
Awatar użytkownika

Gdybyś uważnie przesłuchał płytę bez trudu wyłapałbyś takie zagrywki, których Lars nie stosował wcześniej. Nie napisałem, że te zagrywki są jakieś nowatorskie tylko, że są nowe dla Larsa. Ja oczywiście nie mam zamiaru pokazywać palcem które to. Recenzji też nie zamierzam pisać ani tym bardziej czytać. Przedstawiam tylko moje zdanie na temat Lulu vs. 13 i tyle.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 09:28 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Ok źle zrozumiałem - że "nigdy nie grane w przeszlosci przez nikogo" zamiast "niego"

Ale jezeli to ma byc plus dla plyty to bardzo marny, bo dziwne by bylo jakby gral tutaj tak jak na DM. Zmienia sie styl muzyki to gra na perkusji tez musi sie zmodyfikowac.

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 09:36 
Warhorse
Awatar użytkownika

Jest to jeden z licznych plusów, które już wcześniej wymieniłem

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 09:58 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Noname napisał(a):
argument: na Lulu są nowe dla Mety pomysły; riffy o nie metallikowej strukturze, nowe niespotykane dotąd na innych albumach Mety zagrywki zarówno gitarowe jak perkusyjne

Argument o tyle z dupy że np. na kolejnych płytach Motorhead czy AC/DC też są nowe pomysły, a mimo wszystko calosc jakas odkrywcza nie jest

Noname napisał(a):
instrumentarium rozbudowane o nowe instrumenty itd.

To jest robota Reeda a nie Mety.
A co to sa instrumenty nowe. Skrzypce były juz w NEM

Noname napisał(a):
Ogólnie na Lulu; lepsze brzmienie, lepsze aranżacje, lepsze bardziej pomysłowe kompozycje pomimo tego, że z założenia Meta miała zagrać w tym projekcie tylko podkład pod liryki Reeda. To tak narazie tyle

A to to wszystko Twoje subiektywne odczucia

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 10:05 
Warhorse
Awatar użytkownika

Oczywiście smyczki były choć nie w takiej ilości i formie, poza tym elektronika, klawisze.
Jasne że to zasługa czy sprawka Reeda ale są one częścią płyty a przecież piszę o całej płycie Lulu.
Ależ oczywiście że opisuję moje subiektywne odczucia, przecież tylko takie tu wszyscy przedstawiamy, chyba..

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 76  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości