Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 12:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 18:44 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
A mi się pewien moment z Headcrushera kojarzy z pewnym momentem z Poison Was The Cure :roll:
Załącznik:
Poison - Headcrusher.zip [239.61 KiB]
Ściągnięto 377 razy

Sami oceńcie ;)
W sumie takie przesuwanie sie w dół lub w górę po skali chromatycznej zawsze było dość charakterystyczne dla stylu Dave'a..

A na sam kawałek możecie narzekać, a ja uważam że i tak robi lepsze wrażenie i jest lepszym zwiastunem, niż taki Sleepwalker przy poprzednim krązku.
Druga część coraz bardziej mi sie podoba, całkiem sporo się dzieje, a ja zawsze lubiem w Megadeth takie granie. Szkoda że tak szybko i dość niespodziewanie się kończy.

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 20:36 
Head Crusher

Nie wiem...tym razem chchiałem usłyszeć nowa płyte po premierze, bez wcześniejszych próbek, żeby zaskoczenie było wieksze ale za dużo mi tu smaku robicie, chyba sie przełamie.

Ostatnio edytowany przez Yer Blue, Wto Lip 07, 2009 21:22, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 21:19 
Hook In Mouth

Zastanawiam się, ile razy można miksować ze sobą różne kawałki, Head Crusher to dla mnie w tej chwili miks WIN, KTC, Dyers eve (Meta), GOW, Poison, slychac tez cos z albumu Peace sells..., tylko ze to jest już nudne. Obawiam się jeszcze jednego: że album będzie tak rozpieprzony jak UA i TSHF, tzn. 3 numery z tego okresu, trzy z kolejnego, 2 z lat 80 tych itp. Życzyłbym sobie czegoś spójnego jak choćby Youthanasia, CTE nie mówiąc już o RIP, nawet TWNH był bardziej spójny niż UA.

I jeszcze to chujowe brzmienie rodem z UA. Ogólnie numer nie jest zły, ale zero polotu, odkrywczości, eksperymentów, Megadeth przyzwyczaił do grania na pewnym poziomie, poniżej którego nie schodzi, ale też nie stara się podnieść poprzeczki, tchnąć w muzykę nowego ducha, Dave chyba się już nie rozwija tylko bazuje na historycznych dokonaniach zespołu.

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 21:28 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Ja tam nie słyszę Poison Was The Cure, ale może głuchy jestem;)

Co do utworu - słuchałem go dzisiaj wielokrotnie i hmm no z wyjątkiem produkcji to mi się podoba. Nasuwają mi się skojarzenia głównie z Set The World Afire i Wake Up Dead, czyli dwoma kawałkami które jakoś mnie nigdy nie porywały, ale wysokiego poziomu nie można im odmówić. Nie podoba mi się za bardzo początek utworu, tak zaczyna się jakby w środku, no ale może kawałek poprzedzający będzie na płycie wprowadzeniem. Tragiczny jest mix - tak jak pisałem wcześniej na poziomie sprzed 20 lat, jak pomyślę o czystym ostrym brzmieniu TSFH to aż mi się odechciewa Head Crushera słuchać. Solówka na końcu kiepska cóż poczekamy na inne. Brakuje chwytliwego refrenu i środek jest taki trochę bez sensu.
Zdecydowanym plusem jest żywiołowość kawałka, po prostu słychać w nim moc i bezkompromisowość, mocno w ucho wpada w ucho rytm - to jest z kolei to co było najlepsze na SFSGSW. Generalnie się tak dobrze zastanowiłem to wychodzi więcej minusów, ale jednak tego kawałka naprawdę dobrze mi się słucha, to jest takie Megadeth jakie lubię. Wreszcie ten kawałek trafia do mnie dużo bardziej niż dowolny z 3 które usłyszeliśmy przed wydaniem UA (Gears Of War, Sleepwalker, Washington is Next!), więc jestem optymistycznie nastawiony do Endgame.

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 21:29 
Head Crusher

Quono napisał(a):
nawet TWNH był bardziej spójny niż UA.

Co jak co, ale UA było wasnie bardzo spójne w przeciwieństwie do wszystkiego przed nim. Na TWNAH oprocz klimatow thrashowym bardzo nie pasowało Promises i Senses jakby zostały wyrwane żywcem z Risk.

Nie wiem co to sie porobiło, że dziś wszyscy krytykuja UA...konkretna, spojna, ostra płyta. A brzmienie ma wyborne.

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 21:36 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
liczę jednak na materiał utrzymany na trochę wyższym poziomie od tego kawałka. Tzn, na kawałki dłuższe, bardziej rozbudowane... Chociaż mam nadzieję, że czadu również nie zabraknie.

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 22:04 
Rattlehead

Właśnie zauważyłem że na Wikipedii, w trackliście Endgame'a jest:
Cytuj:
12. "El Pistolero (Japanese Bonus Track)" (Instrumental)

Ktoś to może potwierdzić? ;)
Byłoby fajnie, dwa instrumentale na jednej płycie :)

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 22:48 
Black Swan
Awatar użytkownika

Head Crusher to dobry utwór ale wymaga czasu by go przyswoić. Krótki, żywiołowy, taki jakby idealnie stworzony pod koncerty. Co mi się podoba to te uniesienia w wokalu na końcu zwrotek...tak to Mustaine bez wątpienia heh. Nie podoba mi się rozwiązanie z solówką zamykającą ten utwór. A to, że słychać w nim motywy z różnych utworów świadczy o kilku rzeczach. Jak dla mnie utwór ten posiada typowy, megadethowski :) schemacik, który powielany jest także w innych utworach. Nie do końca musi być to zbieżne jak w przypadku 'Poison Was...- Head Crusher' ale takich zbieżności jest dużo więcej w twórczości tego zespołu. Mustaine jest dla mnie wybitnym gitarzystą ale wtórność poszczególnych riffów, solówek gitarowych jak i innych motywów jest jego grzechem głównym. Ujdzie to zwykłemu słuchaczowi jednak tym co słuchają Megadeth od dawna takie cos bardzo łatwo wyłapać. Jeżeli komuś nie podoba się ten utwór to tragedii nie ma! Spokojnie będzie można się spodziewać utworów także o innej konstrucji i zapewne na poziomie budzącym satysfakcje.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 10:50 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Stwierdziłem w końcu, że jeden kawałek mogę usłyszeć :D i moim zdaniem Head Crusher jest raczej średni. Nie podoba mi sie początek - brakuje mi konkretnego riffu. Dalej rozwija się fajnie i wokal też mi się podoba. Chwytliwy refren z bardzo fajnym riffem. W środku ten kawałek jest na prawdę niezły. Końcówka nieco dziwna. Nie podoba mi się zakończenie utworu. Kończy się bardzo niespodziewanie i powiedziałbym - beznadziejnie. Po solówce spokojnie mógłby dalej iść główny riff i pociągnąć ten kawałek jeszcze z 2 minuty. Wtedy miałby odpowiednia moc.
Generalnie mogę go ocenić na plus. Gdyby nie początek i koniec to byłby całkiem fajny a tak jest tylko średni.
Ale myślę, że to dobra zapowiedź płyty. Zazwyczaj nikt nie daje na dzień dobry największych killerów więc jestem pozytywnie nastawiony do płyty.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 10:53 
Moderator
Awatar użytkownika

Maciej napisał(a):
Po solówce spokojnie mógłby dalej iść główny riff i pociągnąć ten kawałek jeszcze z 2 minuty.

Żeby wszystkim uszy zwiędły ? ;)
Yer Blue napisał(a):
Nie wiem...tym razem chchiałem usłyszeć nowa płyte po premierze, bez wcześniejszych próbek, żeby zaskoczenie było wieksze ale za dużo mi tu smaku robicie, chyba sie przełamie.

Przełam się. Szału nie ma - nic nie stracisz.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 13:58 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Maciej napisał(a):
Zazwyczaj nikt nie daje na dzień dobry największych killerów więc jestem pozytywnie nastawiony do płyty.

Nikt oprócz Megadeth;) Poprzednio dostaliśmy Sleepwalkera i Kick The Chair

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 14:30 
Psychotron

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Maciej napisał(a):
Ale myślę, że to dobra zapowiedź płyty. Zazwyczaj nikt nie daje na dzień dobry największych killerów więc jestem pozytywnie nastawiony do płyty.

Wg mnie zazwyczaj kapele dają najlepsze numery jako zajawki, podobnie jest z trailerami do filmów. Jeśli jednak chodzi o Megadeth to wychodzi na odwrót, na szczęście. Dlatego nie zgodzę się ze Szczepanem
szczepan napisał(a):
Nikt oprócz Megadeth;) Poprzednio dostaliśmy Sleepwalkera i Kick The Chair

To były dobre kawałki, ale nie najlepsze, choć pewnie menagment Deth sądził inaczej. :lol:
Dlatego mam podobne odczucie jak Maciej, może być tylko lepiej od Head Crusher.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 19:24 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
no to w koncu ja cos powiem.
mam złamane serce i straciłam zaufanie do mojego miesniaka.
kawałek ma fajny riff, tekst wydaje sie byc smieszny, jakos szałku nie ma.
poki co lecze złamane serce po solówce. ale ja mam dla niego wytłumaczenie.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 20:00 
Head Crusher

Jednak jestem nie konsekwentny i przełamałem sie.
Na razie słuchałem tylko raz. Pierwsze wrazenie - początek jest megaagresywny! Bez zbednych wstepów od razu szybko i do przodu ,ale jest totroche monotonne. Od 1,5 minuty dzieje sie dużo ciekawego -to jakiś fajny motyw, ciekawa melodyka, solówka na wykończeniu -troche pogmatwali utwor i to jest plus. Sama solowka to konotacja wszystkiego co już u Megadeth słyszałem. Powinni rozwinac troche mnostwo ledwie nadgryzionych watkow.
Wokal troszke mnie drażni, nie wiem czemu.
Brzmienie może być.
Podobieństwa? Poczatkowe ostre wejście jakoś tam odrobine przypomina zwrotki Kick The Chair, innych nie zauważam.
Może czegoś sie jeszcze dosłucham.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 20:32 
Rattlehead

Yer Blue napisał(a):
Powinni rozwinac troche mnostwo ledwie nadgryzionych watkow.

Otóż to!
Trochę podobne wrażenie miałem przy Burnt Ice, chociaz ostatecznie i tak ten kawałek wyszedł im świetnie.

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 22:08 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Baniocha
przez Was sasrańcy nie mogę wytrzymać i skoro Yer Blue się wyłamał to ja też :mrgreen: (zostanie tylko Anka z nieskażonych) :mrgreen:
czy ktoś łaskawie może mi przesłać na PW?

Poszły linki, ale polecam patrzeć stronę, dwie wstecz-było ich kilka. ;) No chyba, ze miało iść na mejla, to wtedy trzeba podać. :D

ok,ok

co do nowego wałka.., dla mnie jest super, naprawdę, wszystko mi się w nim podoba poza dwoma rzeczami
1. wokal rudego nie brzmi czysto, wydaje mi się jakkby specjalnie był retuszowany jakimiś zniekształceniami być może z powodu że rudy już nie daje rady tak śpiewać jakby chciał (czyli czysto i w miarę wyraźnie) a jak na koncercie śpiewa to zawsze może zwalić na to że to po prostu koncert i dlatego tak go słabo słychać...
2. ktoś już wcześniej to napisał i ja się przyłączam, ogrom zajebistych pomysłów które trwają tyle co nić, z tego wałka mógłby wyjść rewelacyjny 6-7 minutowy killer po którym możnby śmiało powiedzieć o udanym powrocie do korzeni.., a zamiast tego jest super tylko ZA KRÓTKO, każdy riff jest mocny, twardy, solo jest zajebiste tylko tak krótkie że nie sposób go nawet ocenić, myślę że takie zakończenie jakie jest mogłoby być tylko żeby trwało solo conajmniej 1:30 a nie 15 sekund...
ogólnie na plus, tylko czas...

Ostatnio edytowany przez mro-ziak, Śro Lip 08, 2009 22:37, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Śro Lip 08, 2009 22:27 
Moderator
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Podobieństwa?

Jeśłi idzie o podobieństwa, to ja tam dosłyszałem się patentów z Motor Psycho, szczególnie w melodyce refrenowej.

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 11:38 
ja żywię głęboką nadzieje, ze nasz nowy gitarzysta pokaże, ze nie tylko umie napierdalac na gryfie jak dziki ale tez robi to z finezją :roll:

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 11:52 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
A ja zawsze miałem wątpliwości do takich wirtuozów... co z tego, że mają świetną technikę skoro kompozycyjnie wcale już tacy wybitni nie są. Fajnie, że potrafi grać taping na 8 palców ale zamiast tego wolałbym żeby potrafił ułożyć super solówkę a nie coś takiego jak pojawiło się w Head Crusher. Wirtuozeria i wielki talent kompozytorski niestety rzadko idą ze sobą w parze

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 12:14 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Zastanawiam się który fragment tego "dzieła" wyszedł z pod reki Shawna.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość