Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Wto Lis 26, 2024 14:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna

Kto był/jest najlepszym gitarzystą solowym w Megadeth?
Chris Poland 1%  1%  [ 1 ]
Jeff Young 0%  0%  [ 0 ]
Marty Friedman 68%  68%  [ 54 ]
Al Pitrelli 0%  0%  [ 0 ]
Glen Drover 0%  0%  [ 0 ]
Chris Broderick 11%  11%  [ 9 ]
Dave Mustaine 20%  20%  [ 16 ]
Razem głosów : 80
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 16:59 
Sleepwalker

Cytuj:
Scenes nie słyszałem a Introdusction jest raczej słabe

a może tak klapki z oczu/uszu? ;) Introduction jest świetna!! Scenes - też całkiem dobra

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 17:04 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
no mnie jakoś nie urzekło specjalnie ;)

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 18:08 
Angry Again

Marti, lubisz mięśniaków z szybkimi palcami? :D Joke :P

Introduction wg mnie jest zajebiste, świetny klimat. Scenes i tak to przebija, najlepsza płyta tego typu gatunku.

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 18:15 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
No w sumie to lubie:)
właśnie to mnie w nim urzekło xD jk
a Marty moze i technicznie jest wspaniały czy cos.... no dobra Marti królem, ale i tak Chris jest moimnumeremjeden!

PostWysłany: Nie Lut 15, 2009 21:36 
Black Swan

Miejscowość: hel
marty zjada chrisa na sniadanie obiad kolacje obiado kolacje, w przerwach miedzy posilkami, nie ma startu chris do martego nawet. :), chris imo to taki shreder, a marty jak rozjebie melodia to masakra.

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 11:08 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Baniocha
widzę że doczytywanie udzieliło się niektórym osobą, wyrażnie ankieta brzmi kto był najlepszym gitarzystą solowym MEGADETH!! nieważne kto jak i gdzie grał, chodzi o Megadeth i tylko Megadeth...

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 11:28 
Sleepwalker

Cytuj:
widzę że doczytywanie udzieliło się niektórym osobą, wyrażnie ankieta brzmi kto był najlepszym gitarzystą solowym MEGADETH!! nieważne kto jak i gdzie grał, chodzi o Megadeth i tylko Megadeth...

no to ankieta prawdę Ci powie ;) liczą się tylko dwaj: urodzony w judaiźmie Marty i nawrócony chrześcijanin Dave ;)

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 11:30 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

i nic na to nie poradzimy ;)

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 13:23 
Angry Again

Trudno mi było wybrać najlepszego, każdy jest moim idolem (za wyjątkiem Chrisa) i każdy wpływa na moją grę. Ale najbardziej czyni to Dave. Nie znam drugiego takiego gitarzysty o takim potencjale w solówkach, jest cudowny. Marty znów ma najpiekniejsze wibrato i bendy na świecie. Dlatego rywalizacja jest pomiędzy potencjałem, sile, trafianiu w widza a wspaniałemu feelingowi i nieokiełznanych melodiach :)

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 15:03 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

MegaMSG napisał(a):
Trudno mi było wybrać najlepszego, każdy jest moim idolem (za wyjątkiem Chrisa) i każdy wpływa na moją grę. Ale najbardziej czyni to Dave. Nie znam drugiego takiego gitarzysty o takim potencjale w solówkach, jest cudowny. Marty znów ma najpiekniejsze wibrato i bendy na świecie. Dlatego rywalizacja jest pomiędzy potencjałem, sile, trafianiu w widza a wspaniałemu feelingowi i nieokiełznanych melodiach :)

wrzuciłbyś coś swojego z repertuaru 'deth, z chęcią bym posłuchał :D

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 15:07 
Black Swan

dla mnie solowi plasuja sie tak:

Marty Friedman
Dave Mustaine
Chris Poland
Jeff Young

i cała reszta, gdzie chris na koncu bo nie slyszalem zadnej jego solowki jeszcze, nawet w nevermore ich chyba nie grał (moge sie mylic ofc) , dlatego lista moze ulegnac zmianie po wydaniu nowego krazka :P

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 15:09 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
Mercin napisał(a):
nawet w nevermore ich chyba nie grał (moge sie mylic ofc)

nie słyszałeś bo nie zagrał na żadnej ich płycie, grał tylko trase

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 15:38 
Black Swan

no bo loomis wystarczal ;p :mrgreen: :mrgreen:

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 16:02 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Ja się wstrzymam od głosu do momemntu aż usłyszę album z Chrisem + jakiś bootleg. Potencjalnie ten gość ma szanse być #1.
Póki co pomijając Chrisa, to mój ranking wyglada tak:
1. Marty - wiadomo- najdłuższy staż, kilka wspaniałych sol na czele z Tornado, no i świetne albumy solowe - przynajmniej pierwsze 4
2. Chris Poland - facet ma niepowtarzalny styl, pewnie też z powodu nie w pełni sprawnej ręki. Niesamowite dla mnie jego wyczucie, np takie solo na początku Die Dead Enough nie jest ani szybkie ani skomplikowane, ale na pewno jest genialne.
3. Al - koncerty partaczył, ale jego sola na TWNAH niosły ze sobą pewien powiew świezości
3 .Glen - ex aequo z Alem - na pewno dużo lepiej radził sobie na koncertach, ale za to na UA nie pokazał nic szczególnie porywającego
5. Jeff - jakoś nigdy mnie nie zachwycał, ale fakt że nie miał wiele okazji

A Jay Reynold to bodajże był w Megadeth do momentu aż stwierdził, że partie gitary na SFSGSW nagra jego nauczyciel i potem nauczy go je grać... no a tym nauczycielem był Jeff

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 18:20 
Angry Again

Cytuj:
pewnie też z powodu nie w pełni sprawnej ręki.

O co biega? :roll:

Cytuj:
wrzuciłbyś coś swojego z repertuaru 'deth, z chęcią bym posłuchał

Osobiście nie biorę się za solówki, czasami jakieś partie rytmiczne. Natomiast jeśli chodzi o solówki nie chce być pod czyimś wpływem ;) Chcę wypracować swój własny styl :)

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 18:47 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
MegaMSG napisał(a):
Cytuj:
pewnie też z powodu nie w pełni sprawnej ręki.

O co biega? :roll:

Poland bodajże (nie pamiętam dokładnie) w wyniku zderzenia się z szybą w drzwiach jeszcze w czasach szkolnych, poprzecinał sobie jakieś ścięgna w palcu wskazującym

PostWysłany: Sob Lut 28, 2009 20:46 
Black Swan
Awatar użytkownika

Ja zagłosowałem na Marty'ego.
Moja lista wygląda tak.

Marty - według mnie numer 1 nie tylko jako gitarmen Megi ale jako gitarzysta w ogóle. Pierwsze miejsce z styl gry. Potrafił połączyć melodyczne brzmienie solówek z czadem :) Ładnie przemycał swoje smaczki gitarowe do kawałków Megi i nikt tak jak on nie potrafi wykonać bendów.
Al Pitrelli - nagrał z megą jedną płytę i zagrał kilka koncertów :D niby nie dużo ale mi się bardzo spodobał. Może i partaczył na koncertach, ale nadrabiał to moim zdaniem stylem gry (bardzo mi się podobał na rude awakening) i śpiewem :) I bardzo lubię TSO w której gra ze Skolnikiem :D
Chris Poland - niestety nie miałem zbyt wielu okazji żeby posłuchać koncertów z jego grą. Na płytach zagrał kawał dobrych solówek. Ma swój styl. Bardzo podoba mi się jego kariera poza Megadeth (return to metalopolis mnie urzekło normalnie :) ).
Glen Drover - gitarzysta świetny, ma technikę, swoje patenty, które lubię (np harmonie solówek na UA) ale nie odpowiadała mi jego gra na koncertach. Najfajniejsze solówki były przez niego niszczone. Chyba po prostu nie chciało mu się ich uczyć do końca i improwizował w niektórych momentach. Polegało to głównie na shredowaniu. A szkoda, bo kładł tym najfajniejsze solo z tornado.
Jeff Young - szczerze mówiąc jakoś nigdy mnie facet nie zachwycał. Taki trochę dla mnie bezpłciowy :) Nagrał z Megą dobrą płytę i koniec.

Krzyśka nie klasyfikuję jeszcze ale podejrzewam, że po najnowszej płycie będzie moim numerem 2 jeśli chodzi o solowych Megadeth. Facet potrafi zagrać (zagrać a nie odegrać) solówki Friedmana i to mi się w nim najbardziej podoba, bo robi to po swojemu, w swoim stylu przy zachowaniu tego czegoś co miał Marty. Jak usłyszałem Tornado albo Trust (moje ulubione sola) to po prostu mi szczena z wrażenia opadła. Poza tym gość zajebiście śpiewa.
Jeśli Rudy nie wywali go z kapeli to Megadeth powróci w wielkim stylu :)

PostWysłany: Pon Mar 02, 2009 23:24 
Sleepwalker

Cytuj:
a ja wam powiem jedno. ze chris jest zajebisty i tyle

wiem, ale zrobił mi przykrosć swoim odejściem z Jag Panzer :evil: ;) (polecam płyty z jego udziałem)

PostWysłany: Pon Mar 02, 2009 23:51 
no niestety, Marcin jest moim guru i tego moze nawet krzys nie przebic. Uwielbiam go za rust in peace, za loudspeakera i za całą pieprzoną rock fujiyamę :mrgreen: marzę żeby go dorwac na żywo. Ale Chris jest poki co moim numerem dwa, po koncercie, poza tym że każdą solówkę zagrał tak że czapki z głow i szczena na ziemi jest takze zajebistym gosciem ;) i jak to gdzies przeczytalem
Marty "I'm having sex with my guitar onstage for your viewing pleasure" Friedman i Chris "no solo is a challenge for me" Broderick są moim absolutnymi bogami, z tymże co do tego drugiego to sie moze zmienic, zobaczymy co zrobi na nowym albumie.

Potem Poland, też grał dobre sola na peace sells, jednak Marty go przycmiewa.
Al spieprzył koszmarnie tornado na Rude Awakening co mi ciezko przebolec :roll: no ale rocknrollowiec

Ale największym dobrodziejstwem dla megadethu byla wyjebka grubasa glena. W ogole nie pasowal do image'u zespolu, sola gral beznamietne, spieprzyl porzadnie hangar na koncercie. DObrze ze juz go nie ma ogolem

PostWysłany: Wto Mar 03, 2009 23:53 
Sleepwalker

macie tu do tego tematu małą ciekawostkę... bedzie o pewnym gitarzyście, a Waszym zadaniem jest - wykapować kto jest bohaterem tych fragmentów wywiadu ;)

- Od niedawna wiemy, że w Twoich żyłach płynie polska krew. Mógłbyś nam opowiedzieć o swoich korzeniach, o rodzinie…

Moja babcia była Polką, nazywała się pięknie - Cecylia Głodowska. Zmarła wiele lat temu. Z opowiadań moich rodziców wiem, że jej ojciec urodził się w Polsce, ale niestety nie jestem pewnie gdzie dokładnie. Jednym z moich celów jest zagłębienie się w drzewo genealogiczne mojej rodziny. Z kolei mój ojciec jest z pochodzenia Norwegiem, tak więc można powiedzieć, że jestem pół-Polakiem i pół-Norwegiem. Wspominam bardzo ciepło swoje dzieciństwo, miałem ogromne wsparcie ze strony rodziców jeśli chodzi o moje muzykowanie. Zawsze powtarzali mi bym podążał za swymi marzeniami. A wiem, że nie wszyscy rodzice potrafią być tacy, tak więc tym bardziej uważam swoje dzieciństwo za bardzo szczęśliwe. Mój tato był pierwszym człowiekiem, który pokazał mi chwyty gitarowe.

- Tylko pozazdrościć takiego taty! A dlaczego zdecydowałeś się zostać muzykiem metalowym? Kim chciałeś zostać, będąc dzieckiem?

Odkąd pamiętam, zawsze chciałem zostać muzykiem. Nie przypominam sobie, by inna profesja kiedykolwiek pojawiła się w mej głowie. Wiesz, to zabawne, niewiele osób o tym wie, ale ja naprawdę chciałem zostać... perkusistą! Tato kupił mi taki stary jazzowy zestaw perkusyjny i powiedział, że jeśli będę brać lekcje gry, to kupi mi lepszy. Ale chyba byłem zbyt nieśmiały i nerwowy by brać lekcje, więc ćwiczyłem sam, grając przy muzie, która leciała na słuchawkach. Dosyć szybko czyniłem postępy, ale i szybko gra na bębnach mi się znudziła. Tato miał gitarę klasyczną, więc pokazał mi jak łapać chwyty. No i gdy wziąłem to cacko do rąk, tak nie odłożyłem do dziś (śmiech). Grze na bębnach zawdzięczam poczucie rytmu, cieszę się, że to był mój pierwszy instrument.

- Czy w sięgnięciu po gitarę pomogła Ci fascynacja jakimś uznanym gitarzystą?

Tak się złożyło, że gdy zaczynałem swoją przygodę z gitarą, usłyszałem Yngwie Malmsteena. Byłem oczarowany jego muzyką. Był prawdziwym innowatorem, odkrywcą wielu nowych obszarów w grze na gitarze i oczywiście miał ogromny wpływ na to, że nie zaprzestałem gry na tym instrumencie.

- Zapewne Yngwie nie był jedynym... zatem Twoimi gitarowymi idolami lat młodzieńczych byli…

Oj, musiałbym ich wymieniać baaardzo długo tak więc podam tylko kilka nazwisk: Yngwie Malmsteen, Jason Becker, Marty Friedman, Brian May, Uli Roth, Akira Takasaki, Tony MacAlpine, Vinnie Moore, Eddie Van Halen.

- Pod koniec lat 80-tych startowałeś w wyścigu o posadę gitarzysty Megadeth. Nie dostałeś tej roboty. Jak wspominasz tamto zdarzenie?

Zatelefonował do mnie mój przyjaciel, Craig Nielson, obecny pałker Flotsam & Jetsam i powiedział, żebym nagrał ze 4-5 kawałków Megadeth, to załatwi mi przesłuchanie u Mustaine’a i spółki, którzy poszukiwali wówczas gitarzysty. Moje wersje ich utworów spodobały im się na tyle, że zaprosili mnie na przesłuchanie do Los Angeles. Pamiętam, że bardzo się denerwowałem, czekając w kolejce. David Ellefson wywołał moje nazwisko i gdy wszedłem do sali, zobaczyłem, że sami goście z Megadeth byli nie mniej zszokowani, bo nie spodziewali się ujrzeć na przesłuchaniach szesnastolatka!!! (śmiech). A samo przesłuchanie wypadło bardzo dobrze, trochę rozpraszało mnie to, że Mustaine nic nie śpiewał tylko grał i przyglądał mi się, ale jak powiedziałem - wszystko wyszło super. Gdy było już po wszystkim, Mustaine podszedł do mnie, podziękował za udział i stwierdził, że jestem zbyt młody i niedoświadczony. Ale powiedział jednocześnie, bym grał dalej i że jak będę grał, to kiedyś będę bardzo dobrym gitarzystą. Wziąłem sobie jego słowa mocno do serca i teraz gram w (pewnym dobrym zespole, tu padła nazwa tej grupy, ale by nie ułatwiać została usunięta - Anka). To doświadczenie jest dla mnie bezcenne i nigdy go nie zapomnę. A najzabawniejsze w tej całej historii jest to, że wiele osób nie wierzy, że brałem udział w tych przesłuchaniach (śmiech).

- Czy masz jakieś muzyczne marzenia, które chciałbyś urzeczywistnić? Z kim chciałbyś zagrać?

Pewnie, że mam!!! Marzę, by zagrać w studio bądź na scenie z Marty’m Friedmanem!!! Jest świetny. Uwielbiam jego grę, jest taka emocjonalna... Nikt nie brzmi jak on – słyszysz jedno z jego nagrań i od razu wiesz, że to on.

pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości