Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 08:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 14:16 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Yer Blue napisał(a):
Ale tez zaskoczyłeś mnie ta siódemka Serio bys nie dał wiecej w skali przyjetej dla wszystkich utworów? U mnie takich utworów Megi na 10 znalazło by sie z około 8 na pewno. Takich ekstremalnych w skali światowej.

Wiesz, mi generalnie raczej dość trudno przychodzi takie ocenianie, wystawianie punkcików, czy ustawianie utworów lub płyt w kolejności od najlepszej do najgorszej. Tą "siódemkę" to też tak właściwie rzuciłem tak "na oko" ;). W rzeczywistości sam chyba nie wiem jak jest do końca. ;) Poza tym na codzień tkwię jednak w rocku progresywnym - to jest moja największa pasja i miłość, a bardzo trudno jest zestawić, porównać i ocenić dwa genialne utwory z zupełnie różnych stylów, klimatów, form itp. Nie potrafiłbym np. wziąć takiego Hangara (jeden z moich najlepszych kawałków Megadeth) oraz jakąś progresywną dwudziestokilku-minutową suitę i stwierdzić który utwór bardziej lubię. Nie da rady!
Jeśli jednak chodzi o sam szeroko pojęty metal to Megadeth był, jest i prawdopodobnie zawsze będzie moim number one :)
Dlatego właśnie tu jestem ;)

Yer Blue napisał(a):
Każdy uczesntnik 5 swoim najlepszym utworom podwyższa skale do 15. I rozdziela tym 5 kawałkom odpowiednio 15, 14, 13, 12 i 11 punktów w zależności który najbardziej chce faworyzować.

No to tutaj żeś jeszcze bardziej utrudnił i skomplikował ;) Tzn. przynajmniej dla mnie ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 14:45 
Head Crusher

bialkomat napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Ale tez zaskoczyłeś mnie ta siódemka Serio bys nie dał wiecej w skali przyjetej dla wszystkich utworów? U mnie takich utworów Megi na 10 znalazło by sie z około 8 na pewno. Takich ekstremalnych w skali światowej.

Poza tym na codzień tkwię jednak w rocku progresywnym - to jest moja największa pasja i miłość, a bardzo trudno jest zestawić, porównać i ocenić dwa genialne utwory z zupełnie różnych stylów, klimatów, form itp. Nie potrafiłbym np. wziąć takiego Hangara (jeden z moich najlepszych kawałków Megadeth) oraz jakąś progresywną dwudziestokilku-minutową suitę i stwierdzić który utwór bardziej lubię. Nie da rady!.

Rozumiem. Ale tu nie chodzi o porównanie a o taką ocene w Twoim mniemaniu. Czy jest jakiś taki utwór Megi, który uwazasz za skonczone arcydzieło, że po prostu w obrebie tego stylu nie można juz lepiej? Ja właśnie kilka takich znajduje i Hangar do nich sie zalicza jak najbardziej.
Moją najwieksza miłością jest równiez progres :)

bialkomat napisał(a):
Jeśli jednak chodzi o sam szeroko pojęty metal to Megadeth był, jest i prawdopodobnie zawsze będzie moim number one :).

Ja bym to powiedzaił z wieksza pewnością :)

bialkomat napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Każdy uczesntnik 5 swoim najlepszym utworom podwyższa skale do 15. I rozdziela tym 5 kawałkom odpowiednio 15, 14, 13, 12 i 11 punktów w zależności który najbardziej chce faworyzować.

No to tutaj żeś jeszcze bardziej utrudnił i skomplikował ;) Tzn. przynajmniej dla mnie ;)

Ale to jest dobre rozwiazanie z sytuacji.
Ok, rozumiem, że trudno Ci wybrać tą piątke, i tym bardziej wybrać który lepszy od drugiego.
Ale potraktuj to jako zabawe a nie jako jakąś wyrocznie. Pomyśl po prostu jakie 5 kawakłow widzaiłbyś osobiscie najwyżej na liście, jakie Ci sie najmniej znudziły, badz pokieruj sie wyłącznie sentymentem. Nie kombinuj dużo, tak na wyczucie. Nie chodzo o to by sie męczyć....

Możemy tez wyodrebnić tylko 3 utwory by byłó Wam łatwiej, czyli 13, 12 i 11 punktów dla naszych faworytów... To chyba wystarczy by nie było podwójnych pozycji na podium.

Oczywiście piszcie o swoich uwagach, badz propozycjach, wszystko razem rozpatrzyzmy...

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 14:56 
Rattlehead

Yer Blue napisał(a):
Rozumiem. Ale tu nie chodzi o porównanie a o taką ocene w Twoim mniemaniu. Czy jest jakiś taki utwór Megi, który uwazasz za skonczone arcydzieło, że po prostu w obrebie tego stylu nie można juz lepiej? Ja właśnie kilka takich znajduje i Hangar do nich sie zalicza jak najbardziej.

No właśnie w obrębie jednego stylu, albo tym bardziej jednego zespołu - to co innego! Raczej bez większych problemów wskażę kilka, albo kilkanście utworów Megadeth, które uważam za skończone arcydzieło na 10 ptków :)

Yer Blue napisał(a):
Ale to jest dobre rozwiazanie z sytuacji.
Ok, rozumiem, że trudno Ci wybrać tą piątke, i tym bardziej wybrać który lepszy od drugiego.
Ale potraktuj to jako zabawe a nie jako jakąś wyrocznie. Pomyśl po prostu jakie 5 kawakłow widzaiłbyś osobiscie najwyżej na liście, jakie Ci sie najmniej znudziły, badz pokieruj sie wyłącznie sentymentem. Nie kombinuj dużo, tak na wyczucie. Nie chodzo o to by sie męczyć....

Ok, może masz rację. Podporządkuję się woli większości i postaram się wziąć udział w zabawie ;)
Tylko że przed rozpoczęciem głosowania, trzeba by wszystkie zasady dokładnie sprecyzować, żeby nie było potem jakichś nieporozumień i wszystko ładnie sprawnie poszło.
No i dobrze by też było wiedzieć ile jest tak naprawdę wszystkich chętnych.

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:04 
Head Crusher

bialkomat napisał(a):
Ok, może masz rację. Podporządkuję się woli większości i postaram się wziąć udział w zabawie ;)

Na brak Twojego udzaiłu w zabawie bym nie pozwolił ;)

bialkomat napisał(a):
Tylko że przed rozpoczęciem głosowania, trzeba by wszystkie zasady dokładnie sprecyzować, żeby nie było potem jakichś nieporozumień i wszystko ładnie sprawnie poszło.
No i dobrze by też było wiedzieć ile jest tak naprawdę wszystkich chętnych.

Co do zasad piszcie czy Wam odpowiadają. Jeśli nikt sie nie wyłamie to napisze od nowa cały regulamin jakoś bardziej czytelnie i w jednym miejscu by nie byłó niedomówień.

A ile nas jest to zaraz policze...

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:05 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
Anka napisał(a):
Cytuj:
a najlepszym kawałekiem i tak jest remiks Symphony i zdania nie zmienie

i tu Cię boli, bo nie ma go nażadnym oficjalnym wydawnictwie!! ;)

jest na singlu a to oficialne wydawnictwo ;)

Cytuj:
Cytuj:
po prostu nie umiem oceniać utworów/płyt liczbowo dlatego odpuszczam

przecież to tylko zabawa, a nie jakieś śmiertelnie poważne ocenianie ;)

wiem ale i tak sobie daruje aby nie zaniżać sredniej ;)

Yer Blue napisał(a):
Z Żułkiem później pogadam ;)

nie ma o czym ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:12 
Head Crusher

Jest nas 8 (słownie: OŚMIU)

Z Żułkiem chyba nie wypali ;) , ale jest jeszcze Szczepan, który może byc chetny.

Żułek napisał(a):
wiem ale i tak sobie daruje aby nie zaniżać sredniej ;)

Odwrotnie, właśnie zaniżysz średnia jak sobie darujesz. ;)

Żułek napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Z Żułkiem później pogadam ;)

nie ma o czym ;)

Mówi sie trudno.
A tak jeśli by Szczepan zgłosił swój akces, to byłbyś 10-ty i byłoby lux.

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:19 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Mówi sie trudno.

bedzie 10-ty ktoś inny mimo ze to mój ulubiony numer obok 9 i 11 ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:33 
Rattlehead

Yer Blue napisał(a):
Mówi sie trudno.

I tak jakoś maławo.
Patrząc np. na statystykę forum, jest w sumie 18 userów, którzy postowali więcej niż 50 razy.
Teoretycznie tylu można by wciągnąć.

Tak swoją drogą Psychotron się chyba jednak znowu obraził.. ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:36 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

bialkomat napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Mówi sie trudno.

I tak jakoś maławo.
Patrząc np. na statystykę forum, jest w sumie 18 userów, którzy postowali więcej niż 50 razy.

wlasnie teoretycznie ;) ja tam bym mimo wszystko troche z tym poczekał, im wiecej osób tym weselej ;)

Cytuj:
Tak swoją drogą Psychotron się chyba jednak znowu obraził.. ;)

bywa ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 15:56 
Head Crusher

Żułek napisał(a):
bialkomat napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Mówi sie trudno.

I tak jakoś maławo.

wlasnie teoretycznie ;) ja tam bym mimo wszystko troche z tym poczekał, im wiecej osób tym weselej ;)

Czyli jest szansa, że weźmiesz udział? ;)

Słuchajcie 10 to dużo nie jest, ale z tych 10 oceniajacych osób da sie wyłonic fajną liste. Zalezy jak bnedziemy szaleć z ocenami ;)

I jeszcze jedna sprawa. Potrzebny jest główny prowadzący co bedzie robił nowe rundki (czyli tematy) i podliczał punkty. Ja odpadam.
Za to zgłaszam Źułka na te funkcje. Chłopak do wszystkiego sie garnie, no i lubi nowe tematy zaczynać ;) To jak Żułku? (przy czym nie musisz brać udziału w ocenianiu, a w liczeniu może ktoś Cie ostatecznie wyeczyć)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:08 
Rattlehead

Ja się zgłaszam na ochotnika na liczącego :)

Yer Blue, a czemu właściwie Ty nie możesz być prowadzącym?
(nie to że mam coś przeciwko Żułkowi ;))

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:17 
Head Crusher

bialkomat napisał(a):

Yer Blue, a czemu właściwie Ty nie możesz być prowadzącym?
(nie to że mam coś przeciwko Żułkowi ;))

To dlatego, że mam bardzo ograniczony czas w sieci.

Bialko super! Właściwie możesz byc prowadzącym (bo Żułek jakos sie nie wyrywa do tej funkcji ;), kto pierwszy ten lepszy). No i liczenie punktów mamy z głowy. :)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:21 
Rattlehead

Już właśnie przygotowałem sobie nawet odpowiedni arkusz licząco-sortujący w Excelu :)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:30 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Czyli jest szansa, że weźmiesz udział? ;)

taka sama jak wygrana w totka :P

Cytuj:
I jeszcze jedna sprawa. Potrzebny jest główny prowadzący co bedzie robił nowe rundki (czyli tematy) i podliczał punkty. Ja odpadam.

tematy ? jak to tematy ? nie bardzo kumam, przecież wszystko można pisać tutaj lub już w istniejących tematach o płytach, po co zakładać kolejne ?

bialkomat napisał(a):

jestem za bo mnie sie nie chce ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:36 
Head Crusher

Żułek napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
tematy ? jak to tematy ? nie bardzo kumam, przecież wszystko można pisać tutaj lub już w istniejących tematach o płytach, po co zakładać kolejne ?

Celna uwaga, nie pomyslałem o tym :) Masz racje tak bedzie łatwiej.

No to mamy prowadzacego - Bialkomata :)

Ok, czekamy na odpowiedz Szczepana (oraz na tą wygraną w totka u Żułka ;)) i możemy lecieć. Chciaż jak wolicie to poczekamy jeszcze z tydzień, alo 2...moim zdaniem jednak nic to nie da. ACHA! Pamiętajcie, że jak dojdzie za miesiąc jakiś nowy chętny do zabawy to sie po prostu wpisze z ocenkami a Bialkomat doliczy jego ocenki, bowiem ten ranking bedzie cały czas aktualny. Bialko bedzie aktuallizował zestawienie gdy dojda nowi uczestnicy.

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 16:39 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Żułek napisał(a):

Celna uwaga, nie pomyslałem o tym :) Masz racje tak bedzie łatwiej.

ja mam zawsze racje ;)

Cytuj:
Ok, czekamy na odpowiedz Szczepana (oraz na tą wygraną w totka u Żułka ;)) i możemy lecieć.

moze byc smiesznie ;)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 18:56 
Sleepwalker

Cytuj:
Każdy uczesntnik 5 swoim najlepszym utworom podwyższa skale do 15. I rozdziela tym 5 kawałkom odpowiednio 15, 14, 13, 12 i 11 punktów w zależności który najbardziej chce faworyzować. Myśle, że dzieki temu rozwiazaniu nie bedzie juz podwójnych pozycji na podium. Co Wy na to

niiiiiiiiii, nie pasi mi - za duza rozbieżność między płytami które dostałyby 10 (czyli w skrajnym przypadku 15) a tymi z 9 punktami

Cytuj:
Możemy tez wyodrebnić tylko 3 utwory by byłó Wam łatwiej, czyli 13, 12 i 11 punktów dla naszych faworytów... To chyba wystarczy by nie było podwójnych pozycji na podium.

sytuacja podobna jak wyżej

proponuję - zostać przy ocenianiu 1-10 (ale co 0,5 pkt, zwiększy to rozrzut ocen!)

a potem, gdyby były płyty, które zdobęda tę samą ilość punktów - zrobić dogrywkę

Cytuj:

otóż to!

Cytuj:
Już właśnie przygotowałem sobie nawet odpowiedni arkusz licząco-sortujący w Excelu

brawo! (ps - ja tam nie pracuję z tym programem)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 19:37 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Baniocha
ok, to czekamy na oficjalny regulamin :D

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 20:54 
Warhorse
Awatar użytkownika

Ja też w to wchodzę ;)
Z tymi piosenkami na 10 pkt to można poczekać do rozstrzygnięcia i wtedy ustalić odpowiednią dogrywkę, wszystko wyjdzie w praniu :)

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 21:12 
Rattlehead

Żułek napisał(a):

Ja tez jestem za tym, żeby wszystko pisać tylko i wyłącznie w tym temacie.

Anka napisał(a):
niiiiiiiiii, nie pasi mi - za duza rozbieżność między płytami które dostałyby 10 (czyli w skrajnym przypadku 15) a tymi z 9 punktami

Anka napisał(a):
proponuję - zostać przy ocenianiu 1-10 (ale co 0,5 pkt, zwiększy to rozrzut ocen!)
a potem, gdyby były płyty, które zdobęda tę samą ilość punktów - zrobić dogrywkę

Jakie płyty? :roll: Przecież to jest ranking utworów.
A co do samej punktacji, to ja bym już chyba pozostał przy pomyśle Yer Blue, bo faktycznie wyeliminuje on problem tych samych średnich w czołówce. Oceny cząstkowe moim zdaniem niewiele tutaj zmienią, bo nawet jeśli mozna by wystawiać noty do kliku miejsc po przecinku, to i tak nie sądzę, że ktoś da np. Holy Wars'owi mniej niż 10. :)
No chyba że tylko Ty (pewnie tylko z czystej przekory ;))
Skala od 1-10 ma i tak dość sporą rozbieżność, i nie sądzę że ktoś ma w głowie taki dokładny i precyzyjny miernik, który pokazywał by mu jeszcze ułamki ;)
Żadnej dogrywki też rzczej nie przewiduję - ten cały ranking i tak jest dość sporym przedsięwzięciem, żeby potem jeszcze w jakieś dogrywki się bawić. Ustalmy więc takie zasady, które w miarę możliwości wyeliminują prawdopodobieństwo wystapienia braku wszelejakich rozstrzygnięć.
Co do oceniania, to apelowałbym bardziej, żeby nie bać się korzystać z całej tej skali, tzn wiecie, żeby nie było tak, że w ogóle nie będą pojawiać się noty niższe niż powiedzmy 6, tylko dlatego że przecież wszyscy tutaj kochamy Megadeth i żaden utwór nie zasługuje na jakąś niską czy średnio-niską ocenę.
Pamiętajcie, że jest to miara czysto Megadethowa a nie jakaś ogólna. Tak jak pisałem wcześniej - najlepiej przyjąć że 10 to najlepszy utwór Megadeth, a 1 to najgorszy (co nie musi od razu znaczyć, że jest beznadziejny bo ma 1 ;)). Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości