Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 12:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 76  Następna

Najlepszy album to
Kill 'Em All 19%  19%  [ 18 ]
Ride the Lightning 27%  27%  [ 26 ]
Master of Puppets 20%  20%  [ 19 ]
...And Justice for All 25%  25%  [ 24 ]
Black Album 5%  5%  [ 5 ]
Load 2%  2%  [ 2 ]
Re-Load 0%  0%  [ 0 ]
St. Anger 1%  1%  [ 1 ]
Death Magnetic 1%  1%  [ 1 ]
Razem głosów : 96
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Metallica
PostWysłany: Czw Sty 15, 2009 20:23 
Moderator
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):
no ja akurat najmniej lubie ten kawałek z AJFA

Moment od 4 minuty, tak do 6:30 jest dla mnie piękn. Te zwolnienie zajebiste. Chyba sobie zapętle ten fragment i będe wałkował w kółko :D

PostWysłany: Wto Lut 03, 2009 22:52 
Sleepwalker

jak tu nie lubić Metalliki, najbardziej rzecz jasna pierwsze pięć płyt oraz podwójną "garażówkę", LOAD i RELOAD - też całkiem słuchalne, symfoniczna koncertówka już mniej ;) nowa - całkiem fajna, jedynie odstaje Shit Anger ;)

PostWysłany: Śro Lut 04, 2009 12:51 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Taka luźna refleksja mnie własnie naszła - niby sam pisałem że lubie Metallicę, że fajnie grali itp itd, ale zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę słucham ich sporadycznie tzn dużo częściej słucham kilkunastu innych zespołów, które myślałem że cenie mniej niż Metallicę, więc mimo wszystkich psów powieszonych na tym zespole za ostatnich kilka albumów, ten zespół wciąz jest przereklamowany ;)

PostWysłany: Śro Lut 04, 2009 13:12 
Sleepwalker

szczepan napisał(a):
więc mimo wszystkich psów powieszonych na tym zespole za ostatnich kilka albumów, ten zespół wciąz jest przereklamowany

moim zdaniem Metallica nie jest przereklamowana, to jeden z najważniejszych dla muzyki metalowej zespołów, ma w swym dorobku płyty przełomowe (przynajmniej dwie), płyty ważne dla thrashu, bardzo dobre, dobre i słabsze

można ich nie lubić, ale nie można nie doceniać

pewnie się narażę, ale co mi tam ;) napiszę wprost: Metallica ma więcej zasług dla metalu niż Megadeth ;)

PostWysłany: Śro Lut 04, 2009 13:23 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
w pewnym sęsie jest przereklamowana

w niektórych kręgach można zauważyć ze takie 14-latki robią sobie ołtarzyk z St. Anger czy z nowej płyty nie mając wogule pojecią o takim Kill czy Master, wreszta wystarczy wejsc chociazby na forum Overkilla aby zobaczyc co tam sie dzieje, to jest istnie przegiecie :roll:

PostWysłany: Śro Lut 04, 2009 13:29 
Sleepwalker

Cytuj:
w niektórych kręgach można zauważyć ze takie 14-latki robią sobie ołtarzyk z St. Anger czy z nowej płyty nie mając wogule pojecią o takim Kill czy Master, wreszta wystarczy wejsc chociazby na forum Overkilla aby zobaczyc co tam sie dzieje, to jest istnie przegiecie

cóż, wyrosną z tego ;) taki wiek (14 lat) ma swoje prawa ;)

PostWysłany: Śro Lut 04, 2009 13:29 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Anka napisał(a):

moim zdaniem Metallica nie jest przereklamowana, to jeden z najważniejszych dla muzyki metalowej zespołów, ma w swym dorobku płyty przełomowe (przynajmniej dwie), płyty ważne dla thrashu, bardzo dobre, dobre i słabsze

można ich nie lubić, ale nie można nie doceniać

pewnie się narażę, ale co mi tam ;) napiszę wprost: Metallica ma więcej zasług dla metalu niż Megadeth ;)

Oczywiście że ma więcej zasług, chociażby Metallicę zna każdy, a Megadeth tylko ci co znają Metallicę dobrze. Rzecz w tym że słucham tych starszych płyt i owszem mówię, że to jest kawał dobrego ostrego grania, Ride The Lightning stawiam bardzo wysoko w prywatnym rankingu płyt wszechczasów, ale jednak żadna z tych płyt nie wyzwala we mnie takich emocji, żebym miał do niej często wracać.

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 18:46 
Kill 'Em All - to moja faworyrka, taka fajna energia i moc z tego bije.
Ride the Lightning - Nigdy jakoś sie strasznie nie "jarałam", ale lubie wracać do niektórych kawałków.
Master of Puppets - Jak zaczynałam to głównie to leciało, po jakimś czasie sie przejało, a teraz miło sie słucha.
And Justice for All - tu nie wiem co napisać ;D
Black Album - o! a tutaj Metallica sie kończyła, ładne, ale takie hmm...
Load - słuchałam i nic
ReLoad - Jak wyzej
St. Anger - Nie podoba mi sie, taka sraka
Death Magnetic - Instrumentalnie CUDO, ale wokal mi zupełnie nie podchodzi

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 18:53 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
Prawde mowiac Meta mnie nudzi odkad znam tyle zespolow:)
Kiedys sie nia jaralam, mialam cala dyskografie i w ogole, ale jakos mi przeszlo. Mimo ze sa uwazani za giganta(tak samo jak rownie nudnawe iron maiden) to czasami fajnie sobie wrocic do dzieciecych dzwiekow;)

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 20:05 
Psychotron

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Żułek napisał(a):

w niektórych kręgach można zauważyć ze takie 14-latki robią sobie ołtarzyk z St. Anger czy z nowej płyty nie mając wogule pojecią o takim Kill czy Master, wreszta wystarczy wejsc chociazby na forum Overkilla aby zobaczyc co tam sie dzieje, to jest istnie przegiecie :roll:

Promocja w muzyce jest bardzo ważna, sprzedaż płyt też. Zresztą zauważył to Rudy, płyty 'powrotowe' mają tendencję zwyżkową jeśli chodzi o listę Billboard. Naprawdę nie wiem jak można przereklamować kapelę, która (pomimo mojej obecnej szczerej do nich niechęci) jednak przetarła szlaki dla cięższych brzmień.
Zauważyłem, że większość fanów jakiejś kapeli zazdrości fanom innej. (głównie wielkich kapel-Maiden, Meta, Deth, Slayer itd.)
W tym dłuższym akapicie jest potwierdzenie moich słów i mocno nieobiektywne spojrzenie na współtworzone niniejsze forum forum - kłótnie, że ktoś nazwał Youthanasię słabą płytą lub dyskusja o tym czy RIP jest płytą thrash'ową czy heavy zamiast tego czy jest zajebista to przykłady na miarę Overkilla. Tu nie ma, aż takiego badziewiarstwa bo też ilość użytkowników jest niewspółmiernie mniejsza, a ręczę, że wraz ze zwiększającą się liczbą użytkowników poziom nie będzie rósł; zwłaszcza jeśli część 'obsługi' nie będzie szanować zdania innych (droczenie droczeniem, ja to czaję, ale z pewnością nie wszyscy to wyczuwają).:twisted: Naprawdę zawsze najlepiej jest zaczynać krytykować świat od własnego nosa. ;)
Też nie lubię tych nowych płyt za bardzo, ale każda kapela szuka. Meta teraz szuka swojej drogi w kopiowaniu innych, ale Deth też ma motywy wzorowane na innych kapelach.

To, że ludzie znają np. St. Anger,a nie znają starych dokonań - każdy kiedyś zaczynał. Analogicznie wiele osób z tego forum nie zaczęło słuchać Megadeth od KIMB, PS lub RIP.

Metalliczna napisał(a):
Ride the Lightning - Nigdy jakoś sie strasznie nie "jarałam", ale lubie wracać do niektórych kawałków.
Master of Puppets - Jak zaczynałam to głównie to leciało, po jakimś czasie sie przejało, a teraz miło sie słucha.
Load - słuchałam i nic
ReLoad - Jak wyzej

W pierwszych trzech powiedzmy, że jest jakieś uzasadnienie.
AJFA - radzę posłuchać i napisać ;)
Metallica - jak się skończyła to czyje są te albumy wymienione później? :lol:
Load, Reload - a miałaś głos włączony ? :lol: (żart, pozwalam, może się nie podobać 8-) )
St. Anger - powiedzmy, że można było bardziej rozwinąć myśl, ale niech wystarczy
Death Magnetic - wg mnie instrumentalny najgorszy na płycie, jak kota wyprałem i wykręcałem ostatnio to tak jęczał. Dwa pierwsze wałki i singiel są bardzo dobre.

Cokolwiek bym powyżej nie napisał starałem się być obiektywny. Jakby ktoś pytał o mój osobisty stosunek do M to cenię, zwłaszcza, ze jestem jedną z tych osób zwabionych do metalu przez MOP. Słucham bardzo rzadko, przestałem po słabym, bezenergicznym koncercie w 2004 roku. Jeśli już coś zapuszczę to raczej stare rzeczy.

Teksty w stylu: sraka, koniec, sprzedali się, gniot wymieniane nierelatywnie, bez uzasadnienia etc. są bez sENsu.

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 22:01 
deceiver napisał(a):
Żułek napisał(a):

Promocja w muzyce jest bardzo ważna, sprzedaż płyt też. Zresztą zauważył to Rudy, płyty 'powrotowe' mają tendencję zwyżkową jeśli chodzi o listę Billboard. Naprawdę nie wiem jak można przereklamować kapelę, która (pomimo mojej obecnej szczerej do nich niechęci) jednak przetarła szlaki dla cięższych brzmień.
Zauważyłem, że większość fanów jakiejś kapeli zazdrości fanom innej. (głównie wielkich kapel-Maiden, Meta, Deth, Slayer itd.)
W tym dłuższym akapicie jest potwierdzenie moich słów i mocno nieobiektywne spojrzenie na współtworzone niniejsze forum forum - kłótnie, że ktoś nazwał Youthanasię słabą płytą lub dyskusja o tym czy RIP jest płytą thrash'ową czy heavy zamiast tego czy jest zajebista to przykłady na miarę Overkilla. Tu nie ma, aż takiego badziewiarstwa bo też ilość użytkowników jest niewspółmiernie mniejsza, a ręczę, że wraz ze zwiększającą się liczbą użytkowników poziom nie będzie rósł; zwłaszcza jeśli część 'obsługi' nie będzie szanować zdania innych (droczenie droczeniem, ja to czaję, ale z pewnością nie wszyscy to wyczuwają).:twisted: Naprawdę zawsze najlepiej jest zaczynać krytykować świat od własnego nosa. ;)
Też nie lubię tych nowych płyt za bardzo, ale każda kapela szuka. Meta teraz szuka swojej drogi w kopiowaniu innych, ale Deth też ma motywy wzorowane na innych kapelach.

To, że ludzie znają np. St. Anger,a nie znają starych dokonań - każdy kiedyś zaczynał. Analogicznie wiele osób z tego forum nie zaczęło słuchać Megadeth od KIMB, PS lub RIP.

Metalliczna napisał(a):
Load - słuchałam i nic
ReLoad - Jak wyzej

W pierwszych trzech powiedzmy, że jest jakieś uzasadnienie.
AJFA - radzę posłuchać i napisać ;)
Metallica - jak się skończyła to czyje są te albumy wymienione później? :lol:
Load, Reload - a miałaś głos włączony ? :lol: (żart, pozwalam, może się nie podobać 8-) )
St. Anger - powiedzmy, że można było bardziej rozwinąć myśl, ale niech wystarczy
Death Magnetic - wg mnie instrumentalny najgorszy na płycie, jak kota wyprałem i wykręcałem ostatnio to tak jęczał. Dwa pierwsze wałki i singiel są bardzo dobre.

Cokolwiek bym powyżej nie napisał starałem się być obiektywny. Jakby ktoś pytał o mój osobisty stosunek do M to cenię, zwłaszcza, ze jestem jedną z tych osób zwabionych do metalu przez MOP. Słucham bardzo rzadko, przestałem po słabym, bezenergicznym koncercie w 2004 roku. Jeśli już coś zapuszczę to raczej stare rzeczy.

Teksty w stylu: sraka, koniec, sprzedali się, gniot wymieniane nierelatywnie, bez uzasadnienia etc. są bez sENsu.

Każdą z tych płyt przesłuchałam parenaście(może nawet -dziesiąt) razy, przez pare lat naprawde dużo ich słuchałam. Podniecałam sie, ale aktualnie mi przeszło i nie napisze Ci jakiegoś super opisu bo teraz więcej niz połowa ich tworczości jest dla mnie obojętna.

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 07:20 
Sleepwalker

Cytuj:
Load - słuchałam i nic
ReLoad - Jak wyzej

pierwszych pięciu nie słucham od ponad 10ciu lat, bo nie mam potrzeby, znam na pamięć ;) nie muszę wracać

co do Load i Reload - całkiem dobre hardrockowe płyty, polecam na spokojnie raz jeszcze dać szansę takim utworom: The House Jack Built, Bleeding Me, The Outlaw Torn, Slithter, Carpe Diem Baby, Where The Wild Things Are, Fixxxer

o Shit Anger mam zdanie, że cosik takiego nie powinno się przydarzyć, same kompozycje nie są jakieś tragiczne, ale brzmienie (a własciwie jego brak) dyskfalifikuje w moich oczach to "dzieło" (słuchać nie mogę), Death Magnetic - naprawdę dobra płyta, wokalnie całkiem w porządku

Cytuj:
W tym dłuższym akapicie jest potwierdzenie moich słów i mocno nieobiektywne spojrzenie na współtworzone niniejsze forum forum - kłótnie, że ktoś nazwał Youthanasię słabą płytą lub dyskusja o tym czy RIP jest płytą thrash'ową czy heavy zamiast tego czy jest zajebista to przykłady na miarę Overkilla.

nikt nie dyskutuje nad tym czy RIP jest płytą thrashową, dyskusja była na temat CTE - i jakoś nikt dotąd nie potrafił dowieść wybitności tejże ;) (uzasadnienie)

Cytuj:
Tu nie ma, aż takiego badziewiarstwa bo też ilość użytkowników jest niewspółmiernie mniejsza, a ręczę, że wraz ze zwiększającą się liczbą użytkowników poziom nie będzie rósł; zwłaszcza jeśli część 'obsługi' nie będzie szanować zdania innych

jakoś braku poszanowania zdania innych NIE STWIERDZAM, brak zgodnosci co do opinii - tak, jest tu i jest on niezbędny do jakiejkolwiek dyskusji (bo o czym dyskutować, gdyby wszyscy lubili to samo i w ten sam sposób pisali o muzyce?)

Cytuj:
Naprawdę zawsze najlepiej jest zaczynać krytykować świat od własnego nosa.

bardzo słuszne

Cytuj:
Teksty w stylu: sraka, koniec, sprzedali się, gniot wymieniane nierelatywnie, bez uzasadnienia etc. są bez sENsu

o widzę, ze ktoś też jest wrażliwy na brak uzasadnienia ;)

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 09:30 
Psychotron

Anka napisał(a):

nikt nie dyskutuje nad tym czy RIP jest płytą thrashową, dyskusja była na temat CTE - i jakoś nikt dotąd nie potrafił dowieść wybitności tejże ;) (uzasadnienie)

Tak, bo wszyscy piszą, że to album thrashowy więc kłótni nie ma. To był przykład. Wystarczy osoba, która podrzuci iskrę na wióra, iż to płyta heavy. :roll:

Anka napisał(a):

jakoś braku poszanowania zdania innych NIE STWIERDZAM, brak zgodnosci co do opinii - tak, jest tu i jest on niezbędny do jakiejkolwiek dyskusji (bo o czym dyskutować, gdyby wszyscy lubili to samo i w ten sam sposób pisali o muzyce?)

Zdania: 'bo się nie znasz', 'to jest sraka/kupa/gniot/bo mama mi tak powiedziała', 'każdy ma swoje zdanie, ale moje jest lepsze' to nie są zaczątki dyskusji tylko właśnie brak szacunku dla zdania innych. Nie chcę tu zaczynać takiej dyskusji ponieważ jeszcze nie jest źle. Poza tym często nie jest to chamstwo tylko ktoś się podrażnić. Ja to rozumiem, ale znajdą się kiedyś delikatni użytkownicy. ;)

Anka napisał(a):

o widzę, ze ktoś też jest wrażliwy na brak uzasadnienia ;)

Tak, ponieważ powyższe + brak uzasadnienia neguje jakąkolwiek kulturalną i rozwijającą formę wymiany poglądów. Nieźle zabrzmiało. :lol:

A wracając do tematu to z pierwszymi 5 płytami mam podobnie, poza Czarną, może się narażę, ale poza Angerem jest to chyba najgorszy album. Wpadłem na to teraz myśląc ile razy jej słuchałem. Load i Reload również uważam za dobre rock'owe albumy, gdzie jednak (jak to już pisałem wcześniej) Meta zamiast tworzyć trendy czerpała mocniej z innych. Tak wiem, że pierwsze płyty też były z wpływami jednak wtedy za pomocą tego tworzyli coś nowego, tu już niestety nie. S&M poza Bleeding Me i Outlaw Torn bardzo słaba płyta ze słabą orkiestrą. O Anger i Magnetic pisałem też wcześniej.

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 10:12 
Sleepwalker

Cytuj:
A wracając do tematu to z pierwszymi 5 płytami mam podobnie, poza Czarną, może się narażę, ale poza Angerem jest to chyba najgorszy album.

mam zgoła odmienne zdanie, "Metallica" moze się trochę przejadła (mnie na bank w latach 1993-5, choc przez pierwsze 2 od chwili wyjścia jeszcze nie ;) ), to efekt nadmiernego puszczania połowy utworów (z tejże) w radio, ale to wciąż bardzo dobra metalowa płyta, zawierajaca zarówno hity, jak i niedocenione (na szczęście) perełki (chocby trzy ostatnie numery)

Cytuj:
Load i Reload również uważam za dobre rock'owe albumy, gdzie jednak (jak to już pisałem wcześniej) Meta zamiast tworzyć trendy czerpała mocniej z innych.

nie da się przez 20 lat tworzyć trendów ;)

Cytuj:
S&M poza Bleeding Me i Outlaw Torn bardzo słaba płyta ze słabą orkiestrą.

płyta zrobiona dla kasy, mój zasadniczy zarzut dotyczy doboru kompozycji na ten - w sumie szczególny (jakby nie patrzeć) krążek - no nie wysilili się chłopacy (poza 2-3 kawałkami specjalnie wybranymi na ten album - pozostałe tworzyły ówczesną - zwykłą setliste koncertową grupy), orkiestra zagrała w sumie przeciętnie, a jej partie gryzą się z tym co gra zespół

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 12:37 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Anka napisał(a):
płyta zrobiona dla kasy, mój zasadniczy zarzut dotyczy doboru kompozycji na ten - w sumie szczególny (jakby nie patrzeć) krążek - no nie wysilili się chłopacy (poza 2-3 kawałkami specjalnie wybranymi na ten album - pozostałe tworzyły ówczesną - zwykłą setliste koncertową grupy), orkiestra zagrała w sumie przeciętnie, a jej partie gryzą się z tym co gra zespół

Zgadzam się całkowicie.
Dla mnie osobiście ta płyta to w ogóle szczyt kiczu.
No i faktycznie wszystko to brzmi tak jakby zespół sobie, a orkiestra sobie.

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 12:40 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

a mnie sie S&M bardzo podoba ;)

PostWysłany: Wto Lut 17, 2009 14:33 
Psychotron

Bez tekstów "zrobili coś dla kasy" proszę. :lol: To ich praca. Żeby nie być gołosłownym dwa przykłady (z pewnością wg większości z Was bardziej mroczne kapele):
-Marduk - nie pamiętam, który z nich się wypowiadał, ale ton był mniej więcej taki (w odpowiedzi czy następca Panzer Division będzie jeszcze szybszy i bluźnierczy):
"Nie sądzę, mamy teraz dwa rodzaje fanów, jedni spodziewają się usłyszeć drugi 'Nightwing' inni 'Panzer' teraz będziemy nagrywać na zmianę krążki podobne do nich"
Macie zamiar nadal tak intensywnie koncertować?
"Zobaczymy jak będą sprzedawać się nasze płyty. Grając ekstremalny metal musisz grać częste koncerty nawet jeśli nie chcesz bo to z tego, a nie ze sprzedaży płyt jest największy dochód";
Minęło kilka lat i jak mówili tak zrobili, pomimo zmian w składzie.
-Kreator - Mille - "Nie mam wykształcenia, rzuciłem szkołę, żeby grać z Kreator. Gdybym teraz miał rozwiązać tą kapelę to nie miałbym z czego żyć."
"Eksperymentowaliśmy to fakt, lubię takie brzmienia, jednak metal to metal. W dodatku nasi fani chcą by Kreator był zespołem thrashowym, my żyjemy i utrzymujemy się dzięki fanom, więc muszą oni dostawać taki produkt jakiego oczekują. Tak, znowu gramy thrash".

Cytaty z pamięci, ale zarzekam się, że sensu nie pozmieniałem.

Teraz pytanie: jakich fanów Metallica ma najwięcej? Takich, którzy uważają, że skończyła się na Czarnej, jednak cenią ich, kupują płyty, chodzą na koncerty za 'eksperymenty'.

PostWysłany: Czw Lut 19, 2009 16:55 
Angry Again

Cytuj:
Teraz pytanie: jakich fanów Metallica ma najwięcej? Takich, którzy uważają, że skończyła się na Czarnej, jednak cenią ich, kupują płyty, chodzą na koncerty za 'eksperymenty'.

Wg mnie więcej jest tych drugich, zresztą nie ma fanów Metalliki. Są fanatycy, albo debile którzy oprócz heavy metalowego gejo-dziewicy znają Metalikę. ;) Nie ma normalnych fanów którzy po prostu lubią ten zespół, przynajmniej ja tak to widzę.

PostWysłany: Czw Lut 19, 2009 20:29 
Psychotron

MegaMSG napisał(a):
Cytuj:

Wg mnie więcej jest tych drugich, zresztą nie ma fanów Metalliki. Są fanatycy, albo debile którzy oprócz heavy metalowego gejo-dziewicy znają Metalikę. ;) Nie ma normalnych fanów którzy po prostu lubią ten zespół, przynajmniej ja tak to widzę.

Też tak sądzę, w ich przypadku to jest dobra droga żeby nadal zarabiać. Tak jak w przypadku Kreatora granie thrashu. Metallice ortodoksi już po prostu nie zaufają, a Ci od eksperymentów zawsze sięgną do kieszeni. Jak napisałeś - fanatycy. :lol:

PostWysłany: Czw Lut 19, 2009 20:32 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

eeeetam przesady, są też tacy jak jak co nie samym thrashem żyja i Metallika w innej formie też sie podoba :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 76  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości