Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 08:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 233 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Najlepszy utwór z Super Collider to:
Kingmaker 9%  9%  [ 4 ]
Super Collider 0%  0%  [ 0 ]
Burn! 5%  5%  [ 2 ]
Built For War 2%  2%  [ 1 ]
Off The Edge 5%  5%  [ 2 ]
Dance In The Rain 51%  51%  [ 22 ]
Beginning Of Sorrow 2%  2%  [ 1 ]
The Blackest Crow 2%  2%  [ 1 ]
Forget To Remember 5%  5%  [ 2 ]
Don't Turn Your Back... 9%  9%  [ 4 ]
Cold Sweat 5%  5%  [ 2 ]
All I Want 2%  2%  [ 1 ]
A House Divided 2%  2%  [ 1 ]
Razem głosów : 43
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Super Collider
PostWysłany: Sob Cze 08, 2013 19:39 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Kawałek tytułowy zadebiutował wczoraj na Liście Przebojów radiowej Trójki na 32 miejscu :]
To pierwszy raz, kiedy jakikolwiek utwór Megadeth się na niej znalazł.
Jak chcecie mu pomóc - głosujcie ;)

PostWysłany: Sob Cze 08, 2013 20:25 
Warhorse
Awatar użytkownika

bialkomat napisał(a):
Kawałek tytułowy zadebiutował wczoraj na Liście Przebojów radiowej Trójki na 32 miejscu :]
To pierwszy raz, kiedy jakikolwiek utwór Megadeth się na niej znalazł.
Jak chcecie mu pomóc - głosujcie ;)

O kurcze chyba pierwszy raz usłyszę w Trójce Megadeth.Szkoda, że tak dupny kawałek. :x

PostWysłany: Sob Cze 08, 2013 20:38 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Osłuchałem się już trochę, więc można by coś skrobnąć.

King Maker - Na początku miałem z nim problemy, ale w końcu zaskoczył. Kawałek szybki, melodyjny... Jedynie refren jakiś nijaki. Ale słucha się przyjemnie. 7/10
Super Collider - Po pierwszych kilku przesłuchaniach rozbolała mnie głowa od wycia Dave'a. Teraz jest już lepiej, mogę nawet podśpiewywać tekst. Ale i tak uważam, że zrobienie z tego utwory kawałka tytułowego to błąd. Najsłabszy tytułowy w całej dyskografii. 3/10
Burn! - Intro mnie pozytywnie rozwaliło, uwielbiam je. Reszta (a właściwie większość) kawałka wypada gorzej niż wstęp, ale jest dobrze. Riff przed zwrotką mocno przypomina mi TSHF. Bardzo fajny refren. Główny riff faktycznie przypomina "Burning Bridges", ale w połączeniu ze sposobem, w jakim Dave śpiewa zwrotki wcale mi to nie przeszkadza i daje ciekawe połączenie. No i dodam, że słuchając tego kawałka mam przed oczami okładkę MetalDetH :) 6/10
Built For War - Kawałek, który chyba najbardziej zyskał w moich uszach od pierwszego przesłuchania. Zdecydowanie na plus perkusja. Bardzo podoba mi się riff pod solówką. Za najmocniejszy punkt utworu uważam chórek Dave'a. Fajnie buja, szczególnie w drugiej połowie, kiedy nałożone są na siebie zaśpiewy wyższe i niższe. Oraz solówka im towarzysząca. Świetny motyw! 8/10
Off The Edge - Riff, który pojawia się od jakiegoś czasu prawie na każdym albumie :D Ale tu jakoś bardziej podoba mi się niż w takim "Teras in a Vial". Na plus wokal w zwrotkach, bardzo mi się podoba sposób, w jaki Dave rymuje. Generalnie poza tym to zwykły wypełniacz. 5/10
Dance in the Rain - Przyłączę się do większości opinii - rewelacyjny utwór. Świetny klimat panowie stworzyli w pierwszej połowie. Spokojne, mroczne granie z przewijającymi się w tle smyczkami robi wrażenie. Klimatu dopełnia świetny tekst. Udana szybka część bardzo fajnie kontrastuje z wolniejszą. Po gościnnym wokalu spodziewałem się więcej, ale i tak jest nieźle. Niestety utwór kończy się zdecydowanie za szybko. 9/10
Beginning of Sorrow - Od "Dance in the rain" zdecydowanie moim zdaniem teksty się poprawiły. BOS instrumentalnie jest bardzo dobry. Refren jakiś taki mało ciekawy... Ale wrażenie ogólne zostawia po sobie ten kawałek dobre 7/10
Blackest Crow - Ciekawie dobrane instrumentarium. Aż niesamowite jak to wszystko w połączeniu ze sobą dobrze brzmi! Do tego udane solówki. Za całość zasłużone 8/10
Forget to Remember - Na minus cukierkowate intro. Cała reszta to już same plusy. Świetny tekst, muzyka fajnie buja, aż głowa i stopa same idą w ruch. No i zdecydowanie najlepszy refren na całym albumie. 9/10
Don't Turn Your Back - Wiedziałem, że mi sie ten kawałek spodoba już od udostępnionego wcześniej sampla i się nie zawiodłem. Spokojne, klimatyczne intro i nagle jeb! Uwielbiam moment, kiedy wchodzi mocny riff i perkusja. Fajnie, luzacko Dave wyrzuca z siebie tekst w zwrotkach, do tego fajny, chwytliwy refren. Od ideału dzieli ten kawałek jedynie zbyt szybki koniec. 9/10
Cold Sweat - Wstyd, czy nie - oryginału nie znam. Ale wersja 'Deth udana. Zdecydowanie lepszy taki cover niż "These Boots", czy "I ain't supersticious". O tragicznym "Problems" nie wspominając. Wokal zaskakująco dobry! Do tego świetne solówki, co daje 8/10.

All I Want - Przeraziłem się, kiedy zobaczyłem, że trwa mniej niż 3 minuty. Chociaż dałem mu szansę, bo taki "Silent Scorn" nie ma 2 minut a jest zajebisty. "All I Want" nie wykorzystał szansy. Słaby utwór, nie mam żalu, że nie trafił na album. Na plus jedynie znajomy, końcowy riff. 2/10
House Divided - Ten bonus mógłby śmiało zastąpić tytułowy, czy "Off the edge", aż dziwne, że nie trafił na standardowe wydanie. Świetna trąbka, świetne solówki. Wokal też daje radę. 8/10

Podsumowując - nie zawiodłem się. Poza kilkoma słabszymi momentami "Super Collider" to solidny album, który zdecydowanie stawiam wyżej nad "United Abominations", czy "Cryptic Writings". Dziwią mnie krytyczne głosy na temat wokalu. Podoba mi się jak Dave brzmi na "SC", czy "13". Mocno, szorstko... Wolę taki wokal, niż przykładowo taki z "Train of consequences", który w refrenie brzmi niemal jak parodia.
Gdzieś tam w środku pozostaje żal, że Dave skończył komponować utwory a zaczął pisać piosenki, ale są to piosenki na wysokim poziomie. Nie wliczając bonusów, ze średniej wyszło mi za album 7/10 i tyle na chwilę obecną mu daję, ale za kilka miesięcy się okaże, czy taka ocena zostanie.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 08:32 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Burn ma ponoć zostać wydany jako drugi singiel

Załączniki:
295625_487861731282451_366167413_n.jpg
295625_487861731282451_366167413_n.jpg [ 71.59 KiB | Obejrzany 8610 razy ]

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 08:40 
Sleepwalker
Awatar użytkownika

Miejscowość: Hangar 18
W sumie dobry wybór. Przyjazny dla radia.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 09:05 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Jimmy0555 napisał(a):
W sumie dobry wybór. Przyjazny dla radia.

Akurat w przypadku tej płyty co drugi utwór byłby przyjazny dla radia ;)

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 09:33 
Sleepwalker
Awatar użytkownika

Miejscowość: Hangar 18
Nie wyobrażam sobie Trójki a w niej lecące np. Built For War czy nawet Dance In The Rain.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 09:45 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Dla mnie niekwestionowanym królem radiowych list przebojów byłby Forget to Remember

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 09:47 
Hook In Mouth
Awatar użytkownika

Czy wspominałem już, że to dobra płyta do jazdy samochodem ? ;p (car radio friendly)

Osobiście myślałem, że jak już maja wydawać następny singiel to Forget To Remember.
Ale mam nadzięję, że wybór Burn! na singiel zwiastuje jego granie na żywo.
Wiadomo coś już o teledysku z historia pięknej miłości just like a super collider?

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 09:49 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Negorto napisał(a):
Wiadomo coś już o teledysku z historia pięknej miłości just like a super collider?

Odnośnie teledysku panuje kompletna cisza jakby nigdy nie został zarejestrowany

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 12:01 
Droogie
Awatar użytkownika

Beznadziejny wybór, na singiel powinno zostać wybrane Forget. Chwytliwe, z typowo radio-rockową melodią, a refren w Burn jest doklejony na srebrną taśmę, im dłużej słucham tej płyty tym bardziej mi nie pasuje.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 12:20 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Jak na singiel idzie radiowy kawałek to źle, jak idzie mniej radiowy, też źle ;) Ja tam radia nie słucham, MTV nie oglądam więc mało mnie obchodzi, który kawałek będzie singlem.

Przyznam, że Supr Kolliber ostatnio trochę podskoczył w moim rankingu. Nadal jest to płyta słaba ale chyba wypada lepiej od kompletnie bezpłciowego United.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 15:55 
Warhorse

Myślałem, że Forget to Remember właśnie po to istnieje na tym krążku, żeby zostać singlem.. Nie rozumiem wyborów tej kapeli czasami.

PostWysłany: Nie Cze 09, 2013 17:57 
Head Crusher
Awatar użytkownika

gitarzysta napisał(a):
Nie rozumiem wyborów tej kapeli czasami.

Podejrzewam ze z wyborem singla nie mieli zbyt wiele dogadania bo wyboru dokonał universal tak jak w przypadku wyboru pierwszego singla

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 01:58 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
ptaszki spiewają ze płyta zadebiutuje w USA na 6 miejscu z 32,000 sprzedanych płytek

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 08:29 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):
ptaszki spiewają ze płyta zadebiutuje w USA na 6 miejscu z 32,000 sprzedanych płytek

UA debiut miejsce 8 60,000 sprzedanych kopi w pierwszym tygodniu
"13" zadebiutowała na miejscu 11 i sprzedała się w pierwszym tygodniu w liczbie 42,000

Ma ktoś dane odnośnie Endgame ?

Mam nadzieje ze taka sprzedaż otworzy Rudemu oczy

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 08:46 
Psychotron
Awatar użytkownika

Miejscowość: Disco Polo Land
Endgame w pierwszym tygodniu rozeszła się w Stanach w nakładzie 45000 egzemplarzy, a całkowity nakład sprzedanych płyt Endgame to 150000.
Sprzedaż 32000 egzemplarzy Super Collider to dla Rudego będzie wynik średni na razie, zobaczymy jak teledysk (jeżeli w ogóle wyjdzie na świtało dzienne) wpłynie na sprzedaż. Dopiero jak wtedy sprzedaż będzie mocno pikować w dół to będzie można mówić o klęsce albumu.

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 09:54 
The Scorpion

Miejscowość: Poznań
Co do postu Żułka o tym, że moje komentarze przypominają posty Mroziaka w temacie o Endgame: sam sobie później zaprzeczył, bo nigdzie nie napisałem, że ten album to cudo, także zignorowałem to. Chociaż, gwoli ścisłości, nastawienie Żułka do Megadeth nic się nie zmieniło od tamtego czasu, jak zmieszał z błotem Endgame, tak jedzie dalej z kolejnymi albumami i jak już kiedyś pisałem - z największego fana na forum stał się największym hejterem.

Bawi mnie postawa Argo, od postów pełnych zachwytów nad albumem w SB do tekstów o otwieraniu oczu Rudemu.

Dobra, ale ja nie o tym.

Zmieniłem skalę ocen, stwierdziłem, że system 1-10 zupełnie nie oddaje tego co mam na myśli i zamieniłem ją na skalę szkolną: 1-6. Dlatego moja ocena Super Collider wygląda następująco:

1 .Kingmaker - 5
2. Super Collider - 4
3. Burn! - 4-
4. Built For War - 3+
5. Off The Edge - 3
6. Dance In The Rain - 4+
7. Beginning Of Sorrow - 3
8. The Blackest Crow - 5
9. Forget To Remember - 4-
10. Don't Turn Your Back... - 4-

Generalnie troszkę poszła do góry jedynie ocena Kingmakera a tak bez większych zmian. Uzasadnienia są tu: viewtopic.php?p=30518#p30518

Końcowa ocena albumu to u mnie 4-. Na pewno nie jest to najsłabszy album Megadeth, co do tego nie mam żadnych wątpliwości, ale oczywiście nie jest to dzieło jakieś szczególnie wybitne.

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 10:36 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
spokojnie z tą sprzedażą bo to jest tylko sugerowana sprzedaż, oficialnie cyferki pewnie bedą lada dzień ;)

yaku napisał(a):
Chociaż, gwoli ścisłości, nastawienie Żułka do Megadeth nic się nie zmieniło od tamtego czasu, jak zmieszał z błotem Endgame, tak jedzie dalej z kolejnymi albumami i jak już kiedyś pisałem - z największego fana na forum stał się największym hejterem.

wypraszam sobie :evil:
na każdej płycie Megadeth po reaktywacji jest kilka kawałków które lubie (chociaż płyty w całości nie porywają, ot zwykłe przeciętniactwo)
póki co na Koliberku nic takiego nie ma ale podejrzewam że jak już cd do mnie przyjdzie i przesłucham 100 razy to coś może wpadnie w ucho ;)

Cytuj:
Zmieniłem skalę ocen, stwierdziłem, że system 1-10 zupełnie nie oddaje tego co mam na myśli i zamieniłem ją na skalę szkolną: 1-6.

powinny być prawe same dwóje :P

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 12:44 
Head Crusher
Awatar użytkownika

yaku napisał(a):

Bawi mnie postawa Argo, od postów pełnych zachwytów nad albumem w SB do tekstów o otwieraniu oczu Rudemu.

Ludzie zmieniają jednak zdanie po chwilowej ekscytacji przyszedł czas na realna ocenę

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 233 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości