Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 08:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Najlepszy album to...
Enter the Grave 45%  45%  [ 5 ]
Infected Nations 36%  36%  [ 4 ]
Five Serpent's Teeth 18%  18%  [ 2 ]
Razem głosów : 11
Autor Wiadomość
 Temat postu: Evile
PostWysłany: Pią Wrz 23, 2011 22:20 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Ok, niech będzie w końcu ten temat :)

W ramach wstępu małe kopiuj-wklej ;)

"Evile to angielski zespół thrash metalowy. Swoją działalnośc grupa rozpoczęła w roku 2004. Teksty utworów są głównie o śmierci,wojnie i morderstwach.Wpływ na twórczośc kapeli wywarły takie zespoły jak:
Sepultura, Exodus, Metallica, Annihilator i Slayer. Grupa muzyczna wzięła udział na wielu festivalach m.in Bloodstock Open Air 06 i Damnation Festival.W pażdzierniku 2006 roku Evile podpisało umowę z Earache Records. W lutym i marcu kapela podróżowała na MEGADETH’s European Tour jako support.Na tym wielkim wydarzeniu zostali bardzo dobrze odebrani przez fanów Megadeth."

Słyszałem kiedyś słowa, że zespół pokazuje swoją prawdziwą moc na trzecim albumie i wielu przypadkach się to zgadza. W przypadku Evile również. Nowy album zapowiada się moim faworytem z dotychczasowych. Wokalista w końcu zaczął coś robić z wokalem, nie śpiewa już każdego kawałka praktycznie tak samo. Nowy album jest również dosyć zróżnicowany, na uwagę zasługuje wspomniana przez mateusza ballada, pierwsza nagrana przez zespół, nie licząc instrumentalnego "Torment" z ich EP-ki. Na nowym albumie nie liczyłem na hiciora na miarę "We who are about to die", ale znalazł się jednak. Mówię o "Xaraya", który nie jest tak szybki jak reszta albumu, ale jak dla mnie jest zajebisty. Instrumentalnie i wokalnie przypomina mi Metallikę z okresu "AJFA". Oczywiście szybko też przygrywają na tej płycie i wychodzi im to równie zajebiście :) Album i zespół jak najbardziej godne polecenia!

Ostatnio edytowany przez fiXXXer_85, Wto Paź 04, 2011 14:02, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu: Re: Evile
PostWysłany: Sob Wrz 24, 2011 12:44 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Miejscowość: j.g.
Moim ulubionym albumem był Enter the grave. Najnowszy wygrał i to on jest teraz moim faworytem:D. a ballada jest piekna, nie moge przestac jej sluchac:)

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 13:55 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
fiXXXer_85 napisał(a):
Słyszałem kiedyś słowa, że zespół pokazuje swoją prawdziwą moc na trzecim albumie i wielu przypadkach się to zgadza. W przypadku Evile również.

mylisz sie, Evile nie nagrało swojego Mastera, Evile od razu nagrali Black Album :roll:

mam mieszane odczucia po piewszym przesłuchaniu, generalnie cały czas mam wrażenie że siedzi przede mną perkusista który gra do kiełbasy

ballada najlepsza, reszta grana do kiełbasy, niestety moje obawy sie nieco potwierdziły, zamiast łoić thrash idą coraz bardziej w groove

gdyby można było pociąć te płyte na kawałki to byłaby zajebista epka

a tak nie wiem, może kiedyś zaskoczy

PostWysłany: Sob Paź 01, 2011 13:32 
The Scorpion

Miejscowość: Poznań
Przesłuchałem tylko najnowszą płytę i... kaszana.
Perkusista do wymiany, prowadzący również. Jest tylko jedna warta uwagi solówka, Xaraya kawałek się bodajże nazywa, perkusja cały czas jeden motyw, co mnie strasznie wkurza. Wynudziłem się niemiłosiernie. Rzeczywiście, chyba najlepsza jest ballada, która ogólnie rzecz biorąc ma najlepszy moment na tej płycie: intro na basie. Co do samej ballady; to, że wybija się na płycie, nie oznacza że wśród ballad jest jakaś wybitna. Póki co słabo, obadam jeszcze poprzednie płytki.

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 10:41 
Moderator
Awatar użytkownika

fiXXXer_85 napisał(a):
Wokalista w końcu zaczął coś robić z wokalem, nie śpiewa już każdego kawałka praktycznie tak samo.

jednak
fiXXXer_85 napisał(a):
Instrumentalnie i wokalnie przypomina mi Metallikę z okresu "AJFA".

I to jest trochę dupiaste (chodzi mi o wokal), ale da się znieść. Gdybym nie wiedział kto śpiewa In Memoriam, to bym strzelał, że to Hetfield.
Ogólnie, album bardzo mi się podoba. Zdecydowanie poprawiło się brzmienie, bo słuchając debiutu odniosłem wrażenie, że płyta została wyprodukowana ze 25 lat temu ;) Na IN jest już dużo lepiej, ale dopiero nowy krążek brzmi, jak powinien.
Kapela posiada niewątpliwie potencjał, jednak wpływy czołowych kapel thrashu są wyraźnie słyszalne.
O ile Drake w openerze, a zarazem tytułowym kawałku na nowej płycie jest "sobą", tak w kolejnym (In Dreams Of Terror), śpiewa już jak James na Black Albumie. Od 3:20 zaczyna się z kolei (przez kilkanaście sekund, bo później znowu wracają do Metallicy, by ostatnie kilkanaście sekund ponownie wcielić się w rolę Slayera) jazda w stylu Slayera. Sam utwór jest ok, jednak wykorzystane w nim patenty są ograne do granic. Kolejny na płycie - Cult, to muzyka w stylu Exodusa (przychodzi na myśl Blacklist). Tutaj najbardziej kuleje jednak perkusja. Jednostajne, proste rytmy czynią z tego utworu jeden z najgorszych na płycie. Następnie mamy Eternal Empire, do którego nie mogę się przyczepić, choć w pewnych momentach przypomina mi Disposable Heroes (chodzi o te nagłe przyspieszenia). W każdym razie, to jeden z moich ulubionych wałków na płycie. Kolejnym dobrym momentem jest Xaraya, zwłaszcza od 4:25. Dalej mamy Origin Of Oblivion, który jest chyba najbardziej ostrym numerem na albumie, razem z Descent Into Madness i Long Live New Flesh. Za to Centurion ma dla mnie najlepszy riff i to mój numer jeden, wspólnie z In Memoriam (mimo tych nawiązań).
Po kilku pierwszych przesłuchaniach myślałem, że ten krążek stanie się moim nr 1 w skromnej dyskografii Evile, jednak to była pochopna opinia.
Nie ma tutaj tak ciekawych momentów, jak na poprzednim albumie, gdzie mamy takie smaczki jak tytułowy Infected Nation, potężny wręcz Now Demolition, Nosophoros, Devoid Of Thought i Metamorphasis. Jeśli chodzi o zamykający Hundred Wrathful Deities, to mamy tutaj do czynienia z kalką Call Of Ktulu, ale dobrze się tego słucha.
Jeśli chodzi o debiut, to wydaje mi się, że jest bardzo w stylu Slayera. Matt stara się naśladować Toma, do tego konstrukcje utworów, tempo i solówki w wydaniu Slayera (m. in. tytułowy Enter The Grave).

Fixxx, moze ankietę jeszcze dodaj :)

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 20:37 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
Jeśli chodzi o debiut, to wydaje mi się, że jest bardzo w stylu Slayera. Matt stara się naśladować Toma, do tego konstrukcje utworów, tempo i solówki w wydaniu Slayera (m. in. tytułowy Enter The Grave).

wydaje ci sie ? przecież tytułowy to kopia Angel Of Death ;)

oczywiście głos poszedł na debiut :mrgreen: ale nową oczywiście bede męczył ;)

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 20:56 
Moderator
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):

A myślałem, że zagłosujesz na IN. Póki co, prowadzi nowy album, choć nie ma co się spodziewać lawiny głosów ;)

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 21:06 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
Kiedyś przesłuchałem Enter the Grave i mnie nie porwało i to by było na tyle.

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 22:02 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
Żułek napisał(a):

A myślałem, że zagłosujesz na IN.

no cóz, po prostu jest najlepszy ;) prosto i do przodu a ja tak lubie :P

PostWysłany: Nie Lis 13, 2011 17:33 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Fixx mam dobre wieści, Evile ogłosiło trase i są 3 koncerty u nas :mrgreen:

12 stycznia - Katowice, Poland - Mega Club support PORTRAIT
13 stycznia - Warsaw, Poland - Progresja support PORTRAIT i DR. LIVING DEAD
14 stycznia - Bydgoszcz, Poland - Estrada support PORTRAIT i DR. LIVING DEAD

Image

PostWysłany: Pon Lis 14, 2011 18:09 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Katowicki koncert wypada w czwartek, ale chyba się wybiorę. Szkoda, że u nas zabraknie supportu Dr. Living Dead, zabawna kapela z utworami zatytułowanymi "Kerry Burger King", "Indians & Cowboys" czy "You're not the law", czyli jajca, generalnie mówiąc :)

PostWysłany: Sob Gru 24, 2011 14:10 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Koncert w Katowicach odwołany... :(

PostWysłany: Śro Sty 11, 2012 18:05 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

fiXXXer_85 napisał(a):
Koncert w Katowicach odwołany... :(

jezeli przez sprzedaż biletów wszystkie 3 koncertu u nas zostały odwołane to cienko :roll:
chociaż mam nadzieje ze to przez Pione ;)

PostWysłany: Czw Sty 12, 2012 21:43 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Akurat kiedy bardzo mocno wkręciłem się w "5 serpent's teeth" pomyślałem sobie, że wybiorę się na ten gig. Wchodzę na neta, żeby sprawdzić datę i ceny biletów a tu dupa :|

PostWysłany: Sob Wrz 01, 2012 11:05 
Moderator
Awatar użytkownika

Cały występ z Bloodstock 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=4-AJwww-Nuk

PostWysłany: Pon Mar 25, 2013 21:02 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Evile have set "SKULL" as the title of their 4th album, due on MAY 27th in Europe on Earache Records and in North America via Century Media/Earache Records. The follow-up to 2011's "Five Serpent's Teeth" was once again recorded with producer Russ Russell (NAPALM DEATH, DIMMU BORGIR) at Parlour Studios in Kettering, England. The artwork for the album was painted by artist Eliran Kantor (TESTAMENT, SODOM, HATEBREED).

Commented Evile drummer Ben Carter: "We'd like to extend our thanks to Eliran Kantor for his amazing artistic representation of our original concept, which we'll reveal further details of in the coming weeks.

"Our fans can expect this album to be a return to our thrashier roots, as well as exploring new ground in typical EVILE form.

"We've always said we want to progress and move forward in everything we do, and this album is no exception.

"We're so amazed with everything Russ Russell and ourselves have produced, and can't wait for it to be released upon the masses!"

Added Evile lead guitarist Ol Drake: "'Skull' is not what you think. 'Skull' is not where you think. 'Skull' is a mythical void in the deep fathoms of space."

Image

oby było warte czekania ;)

PostWysłany: Pon Mar 25, 2013 22:24 
Moderator
Awatar użytkownika

O, fajnie, że chłopaki ponownie wydają. Czekam na jakieś konkrety. Okładka chyba najlepsza ze wszystkich, póki co.

PostWysłany: Pią Mar 29, 2013 22:14 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Elegancki news :)

mateusz napisał(a):
Czekam na jakieś konkrety.

Proszę bardzo, 11 i pół minuty fragmentów z nowego albumu. Zapowiada się bardzo dobrze. Słychać, że trzymają się konwencji z poprzedniego albumu, ale mi to wcale nie przeszkadza. Wręcz cieszy :D

http://youtu.be/_5DIkTStAa0

PostWysłany: Pią Mar 29, 2013 23:34 
Moderator
Awatar użytkownika

Przyznam, że jakoś specjalnie mnie nie porwały te sample. Można zaryzykować, że zamieścili do odsłuchu 1/4 albumu ;)

PostWysłany: Wto Kwi 02, 2013 20:44 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Jeśli do 10 kwietnia zrobisz pre-order nowego albumu, Twoje nazwisko znajdzie się w książeczce w podziękowaniach :D Taka zabawa kosztuje 60 ojro :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości