Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Nie Maj 04, 2025 17:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 11:43 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
gitarzysta napisał(a):
Dave poinformował na twitterze, że wybrał okładkę i tytuł nowej płyty. Oczywiście nie może na razie nic pokazać/powiedzieć i obiecuje, że zrobi to, jak tylko będzie mógł.

To czekamy ale jeśli okładkę stworzył ten sam koleś co okładki do UA i Endgame to nie spodziewam się niczego dobrego

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 12:50 
Black Swan
Awatar użytkownika

Lanek napisał(a):
bercik653 napisał(a):
Witam!

To mój pierwszy post, ale forum przeglądam od 2 lat więc się znamy :P

Co do piosenki zauważcie, że Megadeth robi ostatnio bardzo podobne utwory: Burnt Ice i Headcrusher są zbudowane na takiej samej zasadzie. Sudden Death i ta nowa piosenka tak samo. Jak wejdziecie na profil Dave na fb to poczytajcie komentarze ludzi. Są zachwyceni, a tylko niektórzy dostrzegają, że Megadeth robi utwory na jednej schemacie. Czasy KIMB i PS odeszły. Czy przez dragi Mustaine wchodził na wyżyny twórczości? Jak myślicie? :D

Nie wiem, ale przez to, że ta większa część osób jest zadowolona, MD będzie tworzyć dalej raczej przeciętne kawałki.

Powielanie pewnych schematów o których tu piszecie jak i wtórność motywów gitarowych dla słychacza Megadeth nie powinny być obce. Niektóre są dość mocno frustrujące. Schemat tzw. 'galopującej gitary' zapoczątkowany na Blackmail The Universe od tamtego czasu pojawia się na każdej płycie w jakimś utworze i zdaje się na nowej również go usłyszymy, sądząc po fragmencie utworu 'NeverDead'. Ale to już bardziej jest kwestia gustu niż jakiś poważny zarzut. Gorzej, kiedy się słucha jakiegoś nowego utworu i odnosi się wrażenie, że gdzieś już ten czy tamten motyw się słyszało. Tych grzechów można naliczyć dość sporo. Dla przykładu:
- Washington Is Next, pewien dość charakterystyczny motyw przypomina początek utworu Wasted Years, Iron Maiden.
- Endgame i dość podobny motyw z Behind The Croocked Cross Slayera (zdaje się nie tak dawno omawiany na forum).
- początek 1000 Times Goodbye i niemal żywcem żerżnięty początek ze Skeleton In The Closet Anthraxu.
- początek Dialectic Chaos i początek utworu Foreplay/Long Time grupy Boston.
Pomijam już takie utwory jak In My Darkest Hour, Hangar 18, Victory, When, Crown Of Worms gdzie sporo się znajdzie podobieństw ale niektóre są już dosyć stare a niektóre ponoć użyte w zamierzony sposób więc nie rozdrapuje.
A najgorzej chyba, kiedy motywy powtarzają się w utworach Megadeth:
- These Boots, Take No Prisoners, New World Order (tu nawet powtórzenia jednego motywu w 3 utworach!)
- ostatni dość powszechny Burnt Ice oraz The Right To Go Insane...jak sobie coś przypomne jeszcze to napisze :)

Nie wiem, możliwe, że jestem troche przewrażliwiony na tym punkcie, z innymi zespołami mam to samo :D .Codziennie czegoś słucham, dużo klasyki ze wcześniejszych lat i tak samo się wyłapuje. Megadeth mam dobrze obsłuchany i wyłapie wszystko na nowej płycie heh.

Nowego utworu nie słuchałem i słuchać nie mam zamiaru gdyż nie chcę go 'spalić' jak to było ostatnio z Headcrusherem, którego słuchać już nie mogłem jak wyszła płyta. Teraz jest już ok ;) . Co jedynie martwią mnie komentarze, że nie ma się czym podniecac no ale różnie to bywa. Mi też za pierwszym razem nie podszedł '7. Endgame'.

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 12:56 
The Disintegrator
Awatar użytkownika

megatomek napisał(a):
Nowego utworu nie słuchałem i słuchać nie mam zamiaru gdyż nie chcę go 'spalić' jak to było ostatnio z Headcrusherem, którego słuchać już nie mogłem jak wyszła płyta.

Headcrusher przy tym nowym czymś to klasyk i hymn, wiec moze na prawde lepiej nie sluchaj :)

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 13:15 
Head Crusher
Awatar użytkownika

artek_4 napisał(a):
megatomek napisał(a):
Nowego utworu nie słuchałem i słuchać nie mam zamiaru gdyż nie chcę go 'spalić' jak to było ostatnio z Headcrusherem, którego słuchać już nie mogłem jak wyszła płyta.

Headcrusher przy tym nowym czymś to klasyk i hymn, wiec moze na prawde lepiej nie sluchaj :)

Mam nadzieję że "Wróg Publiczny" nie jest szczególnie reprezentatywny dla reszty materiału

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 13:21 
Hook In Mouth
Awatar użytkownika

megatomek napisał(a):
Lanek napisał(a):
bercik653 napisał(a):
Witam!

To mój pierwszy post, ale forum przeglądam od 2 lat więc się znamy :P

Co do piosenki zauważcie, że Megadeth robi ostatnio bardzo podobne utwory: Burnt Ice i Headcrusher są zbudowane na takiej samej zasadzie. Sudden Death i ta nowa piosenka tak samo. Jak wejdziecie na profil Dave na fb to poczytajcie komentarze ludzi. Są zachwyceni, a tylko niektórzy dostrzegają, że Megadeth robi utwory na jednej schemacie. Czasy KIMB i PS odeszły. Czy przez dragi Mustaine wchodził na wyżyny twórczości? Jak myślicie? :D

Nie wiem, ale przez to, że ta większa część osób jest zadowolona, MD będzie tworzyć dalej raczej przeciętne kawałki.

Powielanie pewnych schematów o których tu piszecie jak i wtórność motywów gitarowych dla słychacza Megadeth nie powinny być obce. Niektóre są dość mocno frustrujące. Schemat tzw. 'galopującej gitary' zapoczątkowany na Blackmail The Universe od tamtego czasu pojawia się na każdej płycie w jakimś utworze i zdaje się na nowej również go usłyszymy, sądząc po fragmencie utworu 'NeverDead'. Ale to już bardziej jest kwestia gustu niż jakiś poważny zarzut. Gorzej, kiedy się słucha jakiegoś nowego utworu i odnosi się wrażenie, że gdzieś już ten czy tamten motyw się słyszało. Tych grzechów można naliczyć dość sporo. Dla przykładu:
- Washington Is Next, pewien dość charakterystyczny motyw przypomina początek utworu Wasted Years, Iron Maiden.
- Endgame i dość podobny motyw z Behind The Croocked Cross Slayera (zdaje się nie tak dawno omawiany na forum).
- początek 1000 Times Goodbye i niemal żywcem żerżnięty początek ze Skeleton In The Closet Anthraxu.
- początek Dialectic Chaos i początek utworu Foreplay/Long Time grupy Boston.
Pomijam już takie utwory jak In My Darkest Hour, Hangar 18, Victory, When, Crown Of Worms gdzie sporo się znajdzie podobieństw ale niektóre są już dosyć stare a niektóre ponoć użyte w zamierzony sposób więc nie rozdrapuje.
A najgorzej chyba, kiedy motywy powtarzają się w utworach Megadeth:
- These Boots, Take No Prisoners, New World Order (tu nawet powtórzenia jednego motywu w 3 utworach!)
- ostatni dość powszechny Burnt Ice oraz The Right To Go Insane...jak sobie coś przypomne jeszcze to napisze :)

Nie wiem, możliwe, że jestem troche przewrażliwiony na tym punkcie, z innymi zespołami mam to samo :D .Codziennie czegoś słucham, dużo klasyki ze wcześniejszych lat i tak samo się wyłapuje. Megadeth mam dobrze obsłuchany i wyłapie wszystko na nowej płycie heh.

Nowego utworu nie słuchałem i słuchać nie mam zamiaru gdyż nie chcę go 'spalić' jak to było ostatnio z Headcrusherem, którego słuchać już nie mogłem jak wyszła płyta. Teraz jest już ok ;) . Co jedynie martwią mnie komentarze, że nie ma się czym podniecac no ale różnie to bywa. Mi też za pierwszym razem nie podszedł '7. Endgame'.

Powiem Ci tak. Kiedyś oglądałem wywiad z Hammetem i mówił, że nie da się stworzyć żadnej piosenki, solówki, tekstu który nie byłby podobny do jakiegoś innego utworu. Przecież muzycy muszą się czymś kierować, mają jakiś wzór do którego chcą dążyć ;) . A w Heavy Metalu jest to bardzo częsty proceder. Np. częsty motyw pojawiający się w piosenkach Mega z Call Of Chtulu, piosenka FFF, czy sławetny riff z Ride the Lightning.

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 13:27 
Moderator
Awatar użytkownika

Skoro już o tym mowa, to czy ktoś zwrócił uwagę na to, że końcówka This Wa My Life brzmi jak środkowa wstawka w Phantom Lord.

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 14:26 
Hook In Mouth
Awatar użytkownika

:shock: Dokładnie od której do której sekundy. Nigdy tego nie zauważyłem :D

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 15:05 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
mateusz napisał(a):
Skoro już o tym mowa, to czy ktoś zwrócił uwagę na to, że końcówka This Wa My Life brzmi jak środkowa wstawka w Phantom Lord.

No jasne że tak!
Zdaje się, że jeszcze na starym forum, klika lat temu, dość sporo debatowaliśmy o podobieństwach kawałków Megadeth do utworów innych kapel.
This Was My Life oczywiście też był tam wspomniany, bo podobieństwo jest ewidentne, no ale w końcu Mustaine jest współautorem Phantom Lord i nie zdziwiłbym się jakby właśnie ta środkowa część była jego sprawką.

PostWysłany: Pią Lip 08, 2011 09:00 
Moderator
Awatar użytkownika

bialkomat napisał(a):
No jasne że tak!
Zdaje się, że jeszcze na starym forum, klika lat temu, dość sporo debatowaliśmy o podobieństwach kawałków Megadeth do utworów innych kapel.
This Was My Life oczywiście też był tam wspomniany, bo podobieństwo jest ewidentne, no ale w końcu Mustaine jest współautorem Phantom Lord i nie zdziwiłbym się jakby właśnie ta środkowa część była jego sprawką.

Tak właśnie czułem, że było już o tym wspominane ;)
bercik653 napisał(a):
:shock: Dokładnie od której do której sekundy. Nigdy tego nie zauważyłem :D

W Phantom Lord od 2:34 do 3:17, a w This Was My Life od 2:58 do końca.

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 18:36 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
http://www.rollingstone.com/music/news/dave-mustaine-reveals-new-megadeth-album-details-20110712

Rudy w wywiadzie dla RollingStone'a potwierdził, że Sudden Death znajdzie się na nowym albumie, a także będzie kawałek tytułowy.

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 18:46 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
to bedzie chyba najgorszy Megadeth :(

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 15:09 
Black Swan
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):

Czytając kilka postów wstecz na tym forum postanowiłem sprawdzić nastroje, jakie towarzyszą ludziom w bieżących wątkach na oficjalnej megadeth.com i jakoś tam nie znalazłem żadnego kometarza podobnej treści. Raczej są one z goła odmienne. A już o tym kawałku Public Enemy, którego nie słyszałem to pełna ekstaza heh. Nie wiem może na tamtym forum są tak samo ślepo zapatrzeni w swój zespół jak Ci z overkilla no ale też nie ma co ganić czegoś co jeszcze oficjalnie nie wyszło.

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 15:21 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Baniocha
megatomek napisał(a):
Żułek napisał(a):

Czytając kilka postów wstecz na tym forum postanowiłem sprawdzić nastroje, jakie towarzyszą ludziom w bieżących wątkach na oficjalnej megadeth.com i jakoś tam nie znalazłem żadnego kometarza podobnej treści. Raczej są one z goła odmienne. A już o tym kawałku Public Enemy, którego nie słyszałem to pełna ekstaza heh. Nie wiem może na tamtym forum są tak samo ślepo zapatrzeni w swój zespół jak Ci z overkilla no ale też nie ma co ganić czegoś co jeszcze oficjalnie nie wyszło.

+ dla Ciebie Megatomku ;)

czasem żałuję że każdy może wyrażać swoją własną opinię :roll: .., przydałoby się ustawić jakiś filtr.. ;)

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 15:36 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

megatomek napisał(a):
Żułek napisał(a):

bo tam za krytyke banują i konta kasują :roll:

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 16:00 
Moderator
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):
bo tam za krytyke banują i konta kasują :roll:

Hahaha, jaki reżim ;)

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 16:01 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

no cóż Rudy lubi jak mu w dupe włażą ;)

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 18:26 
Head Crusher
Awatar użytkownika

http://www.deathmagnetic.pl/trash-metal ... -th1rt3en/

“Ten album w zasadzie.. proces był nieco inny, ponieważ naprawdę nie mieliśmy szansy, luksusu poświęcenia mu czasu. Wróciliśmy z trasy i ktoś powiedział, ‘Macie jakieś 2 miesiące. Dacie radę zrobić płytę w tym czasie?’, a ja się zaśmiałem. Pomyślałem, ‘Wy mnie próbujecie chyba zabić, tak to widzę; nie ma odpoczynku dla strudzonego.’ Nie można wystawić mokrego konia po ściganiu się na nim, trzeba dać mu ochłonąć. I zdawało się, że i po poprzedniej trasie weszliśmy prosto do studia po jej zakończeniu. Ale zawsze wierzyłem, że moja umiejętność gry to dar, więc raczej zamiast usiąść i wątpić w to, co dał mi Bóg, po prostu poszedłem i zaufałem w ten proces. I zrobiliśmy świetną płytę i zrobiliśmy ją w wyznaczone 2 miesiące. Na domiar tego, myślę, że również wiele nauczyliśmy się o sobie jako o muzykach. Naprawdę weszliśmy na nowy poziom z naszymi umiejętnościami do gry i weszliśmy w nową, świetną współpracę z Johnnym K. Tzn., byłem usatysfakcjonowany z naszym poprzednim współproducentem, Andym Sneapem, i Andy naprawdę wzniósł nas - jak sam nawet przyznaje - tak wysoko, jak tylko mógł, i to było świetne, ponieważ chcieliśmy wrócić do dużej ligi, do której należeliśmy, i mamy poczucie, że Johnny jest, naturalnie, producentem pierwszej klasy; nie żeby Andy nie był - nie zrozum mnie źle. Ale czujemy, że ta płyta jest zdecydowanie jedną z naszych najlepszych. To wspaniałe uczucie, ponieważ, wiesz, kończąc ostatnią płytę [Endgame], mogę uczciwie powiedzieć, że w głębi serca wiedziałem, że nie będzie mogła współzawodniczyć z niektórymi z naszych najlepszych albumów z przeszłości, zwyczajnie z uwagi na czas, na wytwórnię, w której byliśmy i tego typu rzeczy. Zmiany w składzie itp… Ale naprawdę myślę, że wszystko ułożyło się idealnie dla tej płyty.”

Szkoda że nadal tak mało konkretów

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 18:41 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Ellefson o nowym albumie

"Regarding what fans can expect from MEGADETH's next album, Ellefson said, "It really is a different-sounding record. It's very heavy, it's got great hooks. I think 'Endgame' became one of the most pivotal albums to re-establish the MEGADETH sound in the modern day, but I think where 'TH1RT3EN' goes, it also brings back some of the classic elements of 'Countdown To Extinction' and even, say, 'Cryptic Writings', which, to me, had some fantastic songs on it — songs like 'Trust' and things like that. And also, the tones and the sound of the record. It's an organic-sounding record; you can tell it's four human beings playing it. It doesn't sound like four guys played into a computer and it was all hacked up and it's splattered against the wall and it just has this heavy overdrive sound to it. It sounds very much like an organic rock band yet done in a modern-day fashion."

Cryptic Writings hmm czyli pewnie na nic ostrego niema zbytnio co liczyc

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 23:15 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Argo napisał(a):
kończąc ostatnią płytę [Endgame], mogę uczciwie powiedzieć, że w głębi serca wiedziałem, że nie będzie mogła współzawodniczyć z niektórymi z naszych najlepszych albumów z przeszłości

Ja pierdole... A jeszcze pamiętam jak Dave opowiadał o "Endgame", że nagrał album na miarę RIP, czy najlepszy od czasów RIP...

A poza tym jeśli w głębi serca czuję, że zrobiłem coś co nie jest moim zdaniem idealne, to nie wypuszczam tego na światło dzienne... Zbulwersowałem się, kurwa...

EDIT

Doszukałem się, mówił o "Endgame":

Cytuj:
"I've made the record of my career. It's as aggressive as anything I've played in years. It's faster than anything that I've heard in a long time. The record is the best Megadeth record I've ever done by far. It's my favourite record. I've been playing songs to people and everybody goes -- 'Whoo!' or 'F--- yeah!' That's been the consensus -- a lot of whoo-hoos, hugs and f--- yeahs"

Czyli nie na miarę RIP, lecz generalnie najlepszy album swojej kariery... Pierdolenie o szopenie...

Ostatnio edytowany przez fiXXXer_85, Pią Lip 22, 2011 23:35, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 23:33 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja pierdole... A jeszcze pamiętam jak Dave opowiadał o "Endgame", że nagrał album na miarę RIP, czy najlepszy od czasów RIP...

Poprostu Dave robił dobrą minę do złej gry ot co

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości