Na pytania Rockpages.gr odpowiadał David Ellefson [24.03.2011] Sorry za wszystkie błędy
Rockpages.gr: David, pierwsze pytanie jest oczywiste … jak się czujesz po koncertach Big 4 , minęło już kilka miesięcy i przeszły one do historii ?
Ellefson: Myślę ,że było to bardzo ważne dla wszystkich naszych zespołów ,jak i fanów. Bez żadnej konkurencji – po prostu braterstwo metalu.
Rockpages.gr : Czy kiedykolwiek spodziewałeś się ,że powrócisz do Megadeth i nastąpi wielkie „spotkanie” z twoimi przyjaciółmi oraz kapelami z lat 80-tych ?
Ellefson: Miałem zawsze nadzieje ,że dojdzie do tego punktu ,ale nie spodziewałem się ,że będzie to przeprowadzone na tak dużą skale i stanie się monumentalnym wydarzeniem. Jestem nieco zaskoczony ,że wszystko stało się tak nagle, ale cieszę się ,że potoczyło się to właśnie w taki sposób.
Rockpages.gr : Wiem ,że przed pierwszym koncertem Big 4, członkowie kapel spotkali się w restauracji -bez żadnych menadżerów czy osób z zewnątrz. Jaka była atmosfera ? Czy rozmawialiście o przeszłości ?
Ellefson: Było bardzo spokojnie , dobrze było ponownie zapoznać się ze wszystkimi członkami , jeszcze przed rozpoczęciem koncertowania. Był taki zabawny moment ,kiedy każdy zwracał uwagę na to ,że przy jednym stole siedziało czterech basistów. Zabawne ,że basiści mogą być wyjątkowo przyjaźnie wobec innych, niezależnie od statusy czy gatunku muzyki jaki wykonują.
Rockpages.gr : Lars Ulrich mówił w wywiadach ,że może być to początkiem innych podobnych koncertów tym razem z kapelami takimi jak Exodus ,Forbidden czy Testament. Co sądzisz o tym pomyśle ?
Ellefson : To była Wielka Czwórka, ale kiedy rozwiniesz krąg gatunku ,nawet tylko trochę, zobaczysz wiele, wiele innych kapel ,które miały duży wpływ na fanów przez te wszystkie lata. Myślę ,że Overkill ze wschodniego wybrzeża też by pasował.
Rockpages.gr : Czy obawiałeś się tych wszystkich sytuacji związanych z Big 4 ? byłeś zdenerwowany czy raczej zaciekawiony ? Jak na to wszystko reagował Dave Mustaine ?
Ellefson: Byłem na pewno zaciekawiony ,ale miałem wrażenie ,że wszystko pójdzie dobrze. Wszystko przeprowadzone było perfekcyjnie – dzieliliśmy się tą samą sceną i graliśmy dla tej samej publiczności. Metallica była zespołem trzymającym to wszystko w całości . Bardzo ich szanuję bo byli fantastycznymi gospodarzami .
Rockpages.gr : Czytałeś biografię Dave-a ? Jeśli tak to powiedz co o niej sądzisz .
Ellsefson: Dużo z niej przeczytałem. Dave od zawsze był wielkim gawędziarzem ,ale opowiedzenie historii z własnego życia nie jest takie proste. Myślę ,że odwalił kawał dobrej roboty.
Rockpages.gr : Powiedzmy ,że właśnie miałbyś napisać swoją autobiografie. Z którego rozdziału Megadeth byłbyś najbardziej dumny ?
Ellefson: Z całą pewnością powiedział bym ,że bieżący rok byłby na czele.
Rockpages.gr : Ostatnio świętowaliście 20 rocznicę wydania „Rust In Peace” ,grając cały albumu na żywo i wydając zapis koncertu na CD/DVD. W tym czasie , gdy nagrywaliście album, czułeś że będzie to coś wybitnego ?
Ellefson: Ciężko powiedzieć ,bo 2 letni okres poprzedzający nagrywanie albumu był dla nas bardzo ciężki. Składały się na to rzeczy takie jak zmiana składu, branie narkotyków ,stopniowe trzeźwienie , zmiany menadżerów i zasadniczo wszystkie inne metamorfozy. Dave i ja uwalnialiśmy wszystkie nasze frustracje, niepokoje czy złość przez muzykę i właśnie to słyszysz słuchając tego albumu.
Rockpages.gr : Endgame to udany powrót do thrashowego Megadeth – zdobył dobre recenzje na całym świecie . Czy uważasz ,że właśnie taki styl bardziej pasuje do Megadeth ?
Ellefson: Myślę ,że był to krok w dobrym kierunku. Andy Sneap zapewnił dobrą produkcję ,jak i ogólne zwiększenie ciężaru .
Rockpages.gr : Czy zaczęliście już pisać materiał na nowy album ? Jaki wpływ na komponowanie miały koncert Big 4 ?
Ellefson: Tak, jesteśmy już w trakcie opracowywania materiału na kolejny album. Myślę ,że granie „Rust In Peace” i cała ta rodzinna atmosfera Big 4 będzie maiła olbrzymi wpływ na płytę .
Rockpages.gr : Co robisz kiedy nie jesteś w trasie ? Opowiedz ,jak wygląda typowy dzień Davida Ellefsona.
Ellefson: Wstaje o 6 rano i zawożę moje dzieci do szkoły. Następnie kieruje się na sale treningową poćwiczyć. Przez cały dzień pracuje nad nową muzyką i spotykam się z przyjaciółmi . Często czytam maile od fanów i rozmawiam przez telefon. Staram się wszystkie te rzeczy ,zrobić w czasie gdy dzieci są jeszcze w szkole ,by resztę dnia być dostępny jako mąż i ojciec. Jestem całkowicie uporządkowanym facetem wyciągniętym trasy.
|