Wywiad przeprowadził grecki ROCK OVERDOSE z DAVIDem ELLEFSONem. Pytania zadawali fani zespołu. Z góry przepraszam za wszystkie błędy
1.Czym jest dla Ciebie Megadeth po tych wszystkich latach ?David : W założeniach naszym celem było żeby był to najszybszy i najcięższy zespół w historii. Myślę że wiele z tego osiągnęliśmy przez te lata , ale też skoncentrowaliśmy się na pisaniu piosenek bardziej melodyjnych . Myślę że właśnie dlatego przetrwaliśmy próbę czasu .
2. Czy to prawda że otrzymałeś wiadomość od perkusisty Shawn Drover który namówił cię na powrót do zespołu ?David: Tak to prawda. Od kilku lat rozmawiałem o tym z Davem i byłem pełen nadziei że to kiedyś nastąpi . Dopiero kiedy w 2010 roku gwiazdy ustawiły się w odpowiedniej kondygnacji wróciłem do Megadeth.
3.Jak to jest nagrywać nowy album Megadeth po tylu latach ?David: Jest naprawdę super ! Jestem szczęśliwy że mam okazje robić to ponownie. Nowy materiał z całą pewnością brzmi jak Megadeth , nowoczesny – ale czuć klimat czasów kiedy graliśmy razem z Davem .
4.Co sądzisz o albumach Magedeth ,które zostały nagrane bez Ciebie ?David: Albumy te były dla mnie przywróceniem esencji thrashowego Megadeth – mimo noweczesnych elementów czy doskonałej jakości produkcji Andego Sneapa.
5.Jaki był twoim zdaniem, klucz do sukcesu Megadeth ?David: Myślę że jest to naprawdę trudne, można napisać że naprawdę trudne ,ale wpadające w ucho i zapadające w pamięci kawałki. Można do tego dodać fakt że mieliśmy w zespole naprawdę niezłych muzyków. Przez to wszystko fani i opinia publiczna pamięta nasze piosenki .
6. Jaka była twoja ulubiona trasa zagrana z Megadeth ? Co możesz powiedzieć o koncercie Big Four w Atenach ? David: Obecnie podoba mi się aktualna trasa. W 2010 roku graliśmy trasę upamiętniającą album Rust In Peace ,a teraz będziemy mieli nowe kawałki ,które zagramy na przyszłej trasie. Dodatkowo wiele naszych albumów zbliża się do 20 lub 25 rocznicy wydania, które tworzą okazje do licznych tras czy świętowania. Jeśli chodzi o koncert Big 4 w Atenach … to był wielki dzień - naprawdę cudowne miejsce. Do tego sposób ułożenia sceny był naprawdę dobrym pomysłem ! Myślę że było to naprawdę optymalne ustawienie dla fanów ,którzy mogli dobrze zobaczyć każdy z zespołów- co jest bardzo rzadkie ,jeżeli chodzi o tak duże festiwale, kiedy fani muszą wybierać jakie zespoły chcą zobaczyć. Jeśli chodzi o greckich fanów mogę powiedzieć że są to jedni z najbardziej porywczych fanów na Ziemi !
7. Jak się ponownie pracuje z Davem ? Jaki jest wasz najmocniejszy kawałek z nowej płyty ?David: Jest naprawdę dobrze ponownie pracować z Davem. Mamy taki nowy kawałek nad którym zaczęliśmy pracować na backstage-u w Australii w grudniu 2010 roku. Jest naprawdę ostry i brzmi w każdym calu jak klasyczny Megadeth z 1983 roku. Dave ma naprawdę talent jeżeli chodzi o komponowanie riffów – praktycznie samy wylatują mu z gitary.
8. Czy możesz opowiedzieć o dniach w których nagraliście dwa pierwsze albumy ?David: Czas upłynął bardzo szybko. KIMB nagraliśmy bardzo szybko. Komponowanie muzyki ,ale też cała otoczka dotycząca zespołu sprawiała nam wiele frajdy – chcieliśmy zdobyć świat. Jeżeli chodzi o „Peace Sells ” to mieliśmy dużo więcej czasu oraz lepsze studio. Wszystkie kawałki mieliśmy dobrze ograne na żywo podczas krótkiej trzy tygodniowej trasy po USA kilka miesięcy wcześniej. Pomogło to nam popracować nad utworami z naszej pre - produkcji oraz dowiedzieliśmy jak na kawałki reaguje tłum. Wtedy wiedzieliśmy że „Peace Sells” to będzie nasz hit. Walczyliśmy z wytwórnią aby album nazywał się „Peace Sells” – chcieli abyśmy nazwali go „Wake Up Dead” . Mimo że to świetny kawałek na singiel ,nie miał prawa być kawałkiem tytułowym !
9. Jakie kawałki Megadeth lubisz najbardziej i dlaczego ? David: Wszystkie mają w sobie coś fajnego ale układając setliste wybieramy najpopularniejsze. Bardzo lubię grać „Symphony of Destruction” - większość publiczności słysząc ten kawałek zaczyna moshować i śpiewać razem z nami. Jeśli chodzi o ulubione kawałki to jest to "Holy Wars" i "Hangar 18" - grając je pojawia się ten sam rodzaj reakcji .