Cytuj:
chciałbym znać wasze zdanie na ten temat, zwłaszcza odnoście tych 100 albumów dekady
wracam do sprawy... zgodnie z zapowiedzią
artykuł fajny... lista płyt już mniej:)))) nie będę zajmiowac się mieszankami stylistycznymi czy ekstremą metalowa (death, black) bo to nie moja działka... zajmę się za to komentarzem odnośnie klasyki (tradycyjny heavy, power, speed, thrash, tradycyjny doom) - i tu marnośc prosze państwa, marność w wykonaniu "speców" z Mystica
nie za bardzo wiem co robi na tej liście Anthrax z albumem z 2003 roku, kompletnie nie kumam pojawienie się Kreatora z "Violent revolution" (owszem dobra płyta, ale czym sobie zasłużyła na to miejsce w zestawieniu? juz lepszy byłby tu Sodom z "M 16" lub któryś album Tankard), za to ewidentny brak Death Angel ("Killing Season"), Agent Steel ("Alienigma"), Megadeth "Endgame", nie dostrzeżono E-Force, zupełnie pominięto Overkill (a "Killbox 13" czy "Bloodletting" to bardzo dobre płyty), zaskakuje za to pozytywnie dostrzeżenie Municipal Waste...
cieszy dostrzezenie ożywienia na doomowej scenie - świetny powrotny album Candlemass, fajny Krux, dostrzeżono Cathedral... stonerowe High on Fire, czy tez ciekawy projekt Spiritual Beggards... a z klasyki wyróżniono Iron Maiden (BNW) i solowego Halforda (Ressurection), jednak nie starczyło odwagi by docenić innych... gdzie Dio z albumem "Magica", gdzie Cage z "Hell Destroyers" (a wiem, w Mysticu nie słyszeli o nich), spokojnie powinien znaleźć się tez Helstar z "King of hell"... w samym tekście wspomniano Iced Earth, ale nie potrudzono się o wpisanie jakiegoś tytułu (choćby "Horror show", albo kontrowersyjny "This Gloroius Burden"), brak Destiny's End czy Distant Thunder nie dziwi - ale tylko z racji małej popularności u nas...
słusznie trafił na listę Celtic Frost ("Monotheist") oraz Monster Magnet i The Cult, skoro wybrano po jednym albumie danej kapeli to nie wiem czy w przypadku Mastodon trafniej nie byłoby wstawić "Leviathan", choć "Blood Mountain" też jest super... w przypadku Nevermore aż prosiło się o "This Godless Endeavor" miast DHIADW
tyle na gorąco