Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 12:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 14:15 
Black Swan
Awatar użytkownika

Co do Brodericka to zaskakują mnie negatywne opinie tych osób, które wcześniej go wychwalały. Czyżby od razu po tym jednym utworze wnioskujecie, że i inne utwory będą posiadały kiespkie solówki lub źle dobrane? No o tym sie przekonamy we wrześniu :). Chyba nie straciliście tak łatwo zaufania do Jego umiejętności? Jak dla mnie solówka nienajgorsza ale tak sobie pasuje na koncu utworu. Broderick z tego co przyuważyłem na koncertach niemal wzorowo odgrywa swoje partie (mam tu na myśli to, że nie gubi rytmu i nie wymyśla sobie jakiś inaczej brzmiących niż oryginał solówek co bywa ostatnio specjalnościa np. Hammeta). Dodatkowo Mustaine zachwala Go pod niebiosa co musi o czymś świadczyć a i tak zapewne wszystkie pomysły Chrisa przechodzą jego wnikliwą weryfikację. Będzie dobrze :). W koncu ma to być (jest) najlepsza płyta wg rudego :D

PS: Jestem pewien, że jeszcze Wam się spodoba Headcrusher...zawsze na początku jest fascynacja, potem chwila wątpliwości a ta trzecia z kolei rekcja jest z reguły ostateczna. Ja sobie idę podkręcić decybele i przypomnieć sąsiadom, że niedługo premiera :lol:

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 19:26 
Head Crusher

Za kazdym razem jak słucham Head Crushera podoba mi sie on bardziej.
Mroziak - faktycznie coś z wokalem jest nie tak, nie brzmi tak czysto jak na UA.
I pełna zgoda co do zmarnowania potencjału.

mateusz napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Podobieństwa?

Jeśłi idzie o podobieństwa, to ja tam dosłyszałem się patentów z Motor Psycho, szczególnie w melodyce refrenowej.

Moto Psycho odrzuca mnie na kilometr. Gdyby było jakies podobieństwo do niego to od razu bym to dostrzegł.
W ogole śmiesza mnie troche Wasze porównywanie do wszystkiego co jest szybkie.
Absolutnie żaden wątek muzyczny z Head Crusher nie brzmi znajomo to raz. Kick The Chair ma po prostu równie masywne zwrotki co poczatek nowego utworu i to wszystko. Podobieństwo skojarzeniowe, ale bez żadnych zapozyczeń.
Poza tym uważam, że Head Crusher ma dość oryginalna konsrukcje - Mustaine zdecydowanie kombinuje by nie popasc w stagnacje. Z tego utworu wieje świeżościa.
Ale powtórze za innymi: można było rozwinać wątki i stworzyc coś dłuższego.

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 19:31 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Yer Blue napisał(a):
Ale powtórze za innymi: można było rozwinać wątki i stworzyc coś dłuższego.

Eee dla mnie jest dobrze jak jest. Megadeth nigdy nie robiło specjalnie długich kawałków, wole jak kawałek jest krótki ale treściwy (zawsze można posłuchac go kilka razy), niż jak jest rozciągnięty bezsensownie jak kawałki metallici i nudny jak flaki z olejem

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 19:52 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Yer Blue napisał(a):
Mroziak - faktycznie coś z wokalem jest nie tak, nie brzmi tak czysto jak na UA.

A może właśnie nie miał brzmieć czysto.
Myślę, że Dave celowo chciał zabrzmieć bardziej agresywnie, chropowato itp. Taki nieśmiały, delikatny growlik ;) :lol:
Yer Blue napisał(a):
W ogole śmiesza mnie troche Wasze porównywanie do wszystkiego co jest szybkie.

Ale moment z Poison jest niemal identiko.. :)
szczepan napisał(a):
Megadeth nigdy nie robiło specjalnie długich kawałków

To fakt, tylko że może właśnie powinni zacząć ;)
Zresztą w przypadku Megadeth o długich kawałkach można już mówić jak coś ma 6 czy nawet 5 minut. Czyli coś jak Holy Wars, Ashes, 5M, Good Mourning, IMDH itp. To były bardzo rozbudowane kawałki i jednocześnie jedne z najlepszych ever.

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 23:17 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Baniocha
masz rację białko, każdy rozbudowany kawałek był dla mnie w 99% zajebisty :mrgreen: do tych co wymieniłeś dodam Recipe for Hate...Warhorse, When, no i najpiękniejszy z nich wszystkich rozszerzony She wolf, a wiem że Szczepanowi się on też bardzo podoba więc musi przyznać rację, ;)
Head... powinien być bardziej rozbudowany, tym bardziej że ma potencjał ku temu, i nie mówię o 9-10ciu minutach tylko o 6ciu, wystarczyłoby na to by ten utwór położył trupem żułka i całą płytę Mety :mrgreen:

PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 09:30 
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
mro-ziak napisał(a):
masz rację białko, każdy rozbudowany kawałek był dla mnie w 99% zajebisty :mrgreen: do tych co wymieniłeś dodam Recipe for Hate...Warhorse, When, no i najpiękniejszy z nich wszystkich rozszerzony She wolf, a wiem że Szczepanowi się on też bardzo podoba więc musi przyznać rację, ;)

No tak tu użyłeś dobrego argumentu, rzeczywiście gdyby do Head Crushera dodać 3 minuty solówek to by to na pewno nie zaszkodziło ;).

PostWysłany: Pią Lip 10, 2009 15:34 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Znana jest juz data ukazania sie w sklepach japońskiej edycji Endgame.
Data premiery została ustalona 26.08.09

http://www.cdjapan.co.jp/detailview.html?KEY=RRCY-21349

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 13:47 
Warhorse

Witam wszystkich

Mi się tam Head Crusher podoba, jest szybki, prosty, dobry na koncerty żeby trochę obudzić publiczność;)

Zgadzam się, że można by go było rozbudować, zrobić z niego klona holy wars, ale wydaje mi się, że ten kawałek to miała być czysta energia bez udziwnień.. taki powrót do przeszłości, nie wiem jak to nazwać:]
A propo przeszłości to mi ten kawałek przypomina pierwszą płytę.. innego zespołu (wiadomo jakiego)
fragment zaczynający się w 06:16 Seek and destroy jest łudząco podobny do tego w Head Crusher w 02:20.. już widzę (oczami wyobraźni) filmiki na YouTube sugerujące plagiat :(
No i pierwsza zwrotka jakoś kojarzy mi się z Whiplash (00:41), albo z czymś innym tylko jeszcze nie odkryłem z czym;)

Solówka na początku super, mlodyjna i szybka, za to kocham Mustaine'a.
Od Broderick'a się odwalić! :) solo na końcu może nie jest najlepsze, ale i tak lepsze niż cokolwiek Drovera na poprzedniej płycie.

na razie tyle, co wam będe wszystko na raz mówił, przecie dyskusja jest, trzeba coś zachować na później ;)

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 22:41 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
Od Broderick'a się odwalić! :) solo na końcu może nie jest najlepsze, ale i tak lepsze niż cokolwiek Drovera na poprzedniej płycie.

tak tak tak <3
i tak jest cudowny!!
zreszta thrash sie konczy, cieszmy sie tym co mamy
(marti teraz spierdala do kkowa na testament a 2 dni po do wwy na Death aaaaaangel <3 i jest zaajebiscei szczesliwa:)
thrashu never ever dosc czy cos, pozdrawiam z obosu sobeiwskiego:)

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 23:37 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
thrash się kończy? Marti... chyba coś Ci się pomyliło... jak dla mnie przeżywa właśnie odrodzenie :D

PostWysłany: Nie Lip 12, 2009 13:35 
Warhorse
Awatar użytkownika

Ah ten Head Crusher... jedyną rażąca mnie rzeczą w tym kawałku jest ta nieszczęsna solówka Brodericka, przydało by się trochę finezji!
ale generalnie utwór mi się podoba :) jest energia i agresja! a to chyba najważniejsze,
póki co jestem dobrej myśli, mam nadzieję że Rudy zachowa najlepsze kąski do premiery

PostWysłany: Nie Lip 12, 2009 15:37 
Warhorse

Z tą finezją to się zgodzę. Żyję nadzieją, że będzie jej więcej w innych solówkach Brodericka.. wg mnie Head Crusher nie wymagał finezji, tylko szybkości i energii i dostaliśmy to.

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 14:09 
Nie wiem, skąd tu tyle negatywnych komentarzy. Wróciłem z urlopu, włączyłem Headcrusher i... jest zajebisty! Fajny początkowy riff, wokal tez zajebisty (na czterech pierwszych płytach Mustaine śpiewał podobnie), nawet ten wolny riff na samym końcu (gdzies na 30 sek. przed solo) jest potezny. Solo ok, bez rewelacji, ale bez przesady... Na UA dopiero spieprzyli solówki (może oprócz Burnt Ice i WiN).
Płyta bedzie zajebista, a ten kawałek w środku stawki.

HeadCrusher troche mi przypomina konstrukcją Cyanide z DM.
Tez troche pocięty, jezeli chodzi o systematykę.
Pzdr

Ostatnio edytowany przez nowack, Nie Lip 19, 2009 10:38, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 08:38 
Moderator
Awatar użytkownika

nowack napisał(a):
Płyta bedzie zajebista,

Tego akurat nikt nie może wiedzieć ;)
nowack napisał(a):
spiepszyli

spieprzyli

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 12:47 
Rattlehead

Zdaje się że albo zmienił się tutuł ostatniego jedenastego kawałka, albo został podmieniony na inny:
Było: "Nothing Left To Lose" a teraz jest: "The Right to Go Insane"

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 14:08 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
bialkomat napisał(a):
Zdaje się że albo zmienił się tutuł ostatniego jedenastego kawałka, albo został podmieniony na inny:

a kto tak powiedział ? ;)

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 20:00 
Psychotron

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Żułek napisał(a):
bialkomat napisał(a):

a kto tak powiedział ? ;)

Z tego co jest napisane tutaj to zmienili podczas masteringu (jeśli dobrze zrozumiałem ;) ):
http://www.novometal.com/news/noticia.php?id=18213

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 07:14 
Rattlehead

Heh, no właśnie ja też tą informację zupełnie przez przypadek znalazlem na jakiejś nieanglojęzycznej stronie, i też nie do końca wiedziałem o co biega ;)

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 07:30 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
A jakie to ma znaczenie. Wielkiej różnicy te tytuły i tak nie robią ;)

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 22:11 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
opisy kawałków z MH

Cytuj:
Megadeth ‘Endgame’ Track-By-Track Preview

We’ve heard the scorching new album from Megadeth and here’s our track-by-track guide to their brand new record, ‘Endgame’!

Dialectic Chaos: A truly epic 2-minute instrumental crammed with blazing solos opens ‘Endgame’! Mustaine has recently been telling all and sundry that former Nevermore and Jag panzer man Chris Broderick is the best fellow axeman he’s ever had in Megadeth and on this blistering opening (and throughout the album), the lead trade-off’s between the two are nothing short of mind-blowing.

This Day We Fight!: The instrumental segues straight into a punishing thrash riff and venomous Mustaine vocal-line. It’s a HELL of an opening one-two combo! The pace of it, the unrelenting aggression, the insane fret-work – Mustaine sounds beyond pissed-off and this is going to kick all kinds of ass when it’s blasted out live. The shredding on this track will melt your face and blow your mind.

44 Minutes: A stirring, epic intro (complete with a cop’s radio reporting a crime in progress) gives way to a jarring, stomping riff that dominates the verse and is followed by a huge melodic chorus and even more fret-frying lead guitar work. The second solo has Eastern influences but the punching rhythm guitar packs just as much of a punch as the solo itself.

1,320’: A heavily 80’s inspired opening riff is then accompanied by pounding double-time snare drums. The motorbike-themed track is riddled with suitably fuel-injected riffing and yet more unrelenting solos. Fans of the widdle are going to wet themselves when they hear this record!

Bite The Hand That Feeds: Again, the lead riff on the album is 80’s-tastic but in a way that doesn’t sound dated in the slightest. It captures the vintage Megadeth sound but Andy Sneap’s dynamic, crunching production brings it kicking and screaming into 2009. At this point, it really seems as though Megadeth have created something special with ‘Endgame’. Every single second so far has kicked every kind of ass imaginable. The outro to this tune is mega in a Motorhead-fashion!

Bodies Left Behind: The track opens at a mid-tempo pace that echoes the band’s early 90’s output. Again, it’s Mustaine’s trademark sneer that fuels this inferno. Possibly the catchiest chorus thus far and the track also has the most twists and turns thus far in terms of tempo and feeling (mid-tempo chug through to neck-snapping thrash). This one’s an absolute monster.

Endgame: “Attention! Attention! All citizens report to your district detention centres! Do not return to your homes! Do not contact anyone! Return all of your weapons!” screams a megaphone introduction to the album’s politically-charged title-track before giving way to a chugging bombardment of riffs. Chug turns to sprint after around 2 minutes as those fret-melting lead guitars take over again. “This is the end of the road, this is the end of the line, this is the end of your life, this is the Endgame!”, roars the chorus. Clocking in at just under 6 minutes, this is yet another beast of a track. We know you’ll have heard a lot of hype about this record but it really is THAT good!

The Hardest part Of Letting Go…Sealed With A Kiss: An acoustic opening and subtle strings are backed by a haunting Mustaine vocal lines. Feint lead guitars lurk in the background before crashing through the boundaries. Hard-hitting riffs combine with stabbing violin lines on this odd, hard-rocking ballad.

Headcrusher: If you’ve not heard this one by now, you had really ought to. Check it out here! It’s a Megadeth classic in waiting and if that pneumatic-drill of a riff in the chorus could bang the head of a man with no neck.

How the Story Ends: ‘United Abominations’ was a fantastic record but when you’re getting to track 10 of ‘Endgame’ and it’s giving the best tracks from that album a run for it’s money, it tells you what we’re dealing with on this album. An all-out assault of up-tempo guitar work, a middle-8 that sees palm-muted riffing combine with thunderous double-bass drums and a mammoth chorus, How the Story Ends is yet another killer track. We’re definitely looking at one of the albums of the year here, no question about it.

Nothing Left To Lose: A rumbling bass line leads us into a guttural, low-end riff and a chorus that conjures memories of 90’s Megadeth. After 3 minutes, there’s a truly heroic build-up and all hell breaks lose. Solos fly while the rhythm track pounds like a prize-fighter to the track’s end.

‘Endgame’ not only has a claim to be the best Megadeth album for over a decade (quite an achievement after how good ‘United Abominations’ was), in a year chocked full of awesome albums, ‘Endgame’ is 2009’s best.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości