Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 08:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Najlepszy album Exodus to:
Bonded by Blood 33%  33%  [ 7 ]
Pleasures of the Flesh 0%  0%  [ 0 ]
Fabulous Disaster 24%  24%  [ 5 ]
Impact is Imminent 0%  0%  [ 0 ]
Force of Habit 0%  0%  [ 0 ]
Tempo of the Damned 43%  43%  [ 9 ]
Shovel Headed Kill Machine 0%  0%  [ 0 ]
The Atrocity Exhibition... Exhibit A 0%  0%  [ 0 ]
Let There Be Blood 0%  0%  [ 0 ]
Exhibit B: The Human Condition 0%  0%  [ 0 ]
Razem głosów : 21
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Exodus
PostWysłany: Czw Lut 05, 2009 13:04 
Sleepwalker

ale przyznam, gdyby na LTBB znalazł się premerowy - albo składankowy materiał - możnaby dyskutować ;)

PostWysłany: Czw Lut 05, 2009 13:08 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
łeeeeeeeee sorka zamiast edytuj wcisnełem zmien i sie nieco popierdoliło :roll:

Anka napisał(a):
ale przyznam, gdyby na LTBB znalazł się premerowy - albo składankowy materiał - możnaby dyskutować ;)

no przecież jest bonusowy Hell's Breath ;)

PostWysłany: Czw Lut 05, 2009 13:20 
Sleepwalker

Cytuj:
łeeeeeeeee sorka zamiast edytuj wcisnełem zmien i sie nieco popierdoliło

:twisted: fajnie i wcięło pół mojego posta!!! nie będę go już ponawiać (był tam zarzut o klonowaniu samych siebie)

Cytuj:
no przecież jest bonusowy Hell's Breath

no, nawet napisałeś: bonusowy!!! - mogli dać więcej utworów z demówek z 83 roku i taki zestaw miałby zupełnie inną wartość

PostWysłany: Sob Lut 14, 2009 20:34 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Anka napisał(a):
mogli dać więcej utworów z demówek z 83 roku i taki zestaw miałby zupełnie inną wartość

najlepiej całą demówke z Kirkiem :twisted:

Anka napisał(a):
Impact Is Imminent - spadek formy, marne brzmienie i o ile dobrze opamiętam - nagrywali bez basu (chyba?)
Force of Habit - fajne bujane klimaty, dobra płyta

chyba powinno byc naodwrót ;)

Impact to kawał porzadnego thrashu chociaż nie ma żadnego hiciora i jest nieco gorszy od wczesniejszych
Habit natomiast to wlasnie zmiana brzmienia, nadal Exodus ale jakiś taki nijaki jak dla mnie

oba mają basistów, na Impact jest Rob McKillop a na Habit Mike Butler

PostWysłany: Nie Lut 15, 2009 18:15 
Sleepwalker

Cytuj:
Impact to kawał porzadnego thrashu chociaż nie ma żadnego hiciora i jest nieco gorszy od wczesniejszych
Habit natomiast to wlasnie zmiana brzmienia, nadal Exodus ale jakiś taki nijaki jak dla mnie

a obrazisz się, jak Ci napiszę: NIE rozumiesz FOH ;) ?wszak kompozycyjnie bije na głowę Impact!! i w dodatku fajnie buja

PostWysłany: Nie Lut 15, 2009 18:19 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

nie obraże sie ;)

moze i nierozumiem ale ta płyta jakoś nie bardzo do mnie dociera, jest za długa, utwory są dosyc srednie, dla mnie taki Thrash Under Pressure z poprzedniej zmiata cały FOH ;)

PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 18:07 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

w ramach odświerzenia tematu 2 kawałki z Metalmanii mojego autorstwa ;)

Exodus - Bonded By Blood i 44 Magnum Opus
http://www.youtube.com/watch?v=rSmxGRwehvc

troszke buczy prawy głośnik przy którym stałem ;) no cóż chociaż w miare dobrze widac ;)

PostWysłany: Wto Mar 17, 2009 13:30 
Moderator
Awatar użytkownika

Tu w sumie jest to samo, co w przypadku pozostałych filmików - "ujęcia" niezłe a w ścieżke audio wkradają się te cholerne trzaski - szkoda, bo to trochę irytuje, ale jak na taki "sprzęt do bootlegów" to jest nadzwyczaj dobrze ;)

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 21:09 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Uwielbiam Exodusa. Totalny rozpierdol. Najbardziej lubię Fabulous Disaster. Chociaż na Tempo Of The Damned chłopaki wymietli niesamowicie. Exodus to jedne z najwspanialszych riffów jakie istnieją. Długo można by się rozczulać nad nimi :D uwielbiam i tyle :D ale mimo wszystko jakoś nie mogę się nadal przekonać do głosu Dukesa... tak jak Zetro lubię bardzo tak tego Dukesa nie mogę znieść. The Atrocity jest zajebista tak samo jak Shovel Head ale dla mnie straciły mnóstwo przez ten wokal. Chociaż wokal na Let There Be Blood jest super.

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 08:39 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
Żułek napisał(a):
Anka napisał(a):
Impact Is Imminent - spadek formy, marne brzmienie i o ile dobrze opamiętam - nagrywali bez basu (chyba?)

oba mają basistów, na Impact jest Rob McKillop

Metal Archives nie zawsze ma rację ;) Gary Holt wiele razy wspominał o tym, że to on zarejestrował partie basu na III i dlatego są one raczej kiepskie i niewyszukane (podążają za gitarami).

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 11:46 
Head Crusher
Awatar użytkownika

a ja i tak lubię tą płytkę i nie uważam żeby to był spadek formy ;)

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 11:49 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Maciej napisał(a):
Chociaż wokal na Let There Be Blood jest super.

byłby gdyby tam spiewał Zetro ;)

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 18:08 
Head Crusher
Awatar użytkownika

tysz prowda ;)

a właściwie dlaczego Zetro odszedł? :) bo nawet nie wiem... :)

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 18:27 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

wyjebali go bo sie opiepszał i nie chciało mu sie grac koncertów o ile dobrze pamietam

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 20:25 
ponoc jakas tam aferka byla z gowniazerią na jakims koncercie.
A ja uwielbiam TEMPO!! plyta GENIALNIE wyprodukowana(uklony w strone Sneapa!)
co ciekawe, okladke robila polka ;)
Zetro potężnie kopie dupsko, Dukes mu nie dorasta. Shovel jest marny, Antrocity jest dobre, a LTBB jest rowniez udane. No ale do Souzy mu daleko

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 21:42 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
Stevie ma rozkoszny głosik;)

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 22:35 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nuclear Blast Records wyda 15 stycznia 2010 specjalne DVD legendy thrashu Exodus.
Całość zatytułowana "Shovel Headed Tour Machine (Live At Wacken And Other Assorted Atrocities)" będzie się składać z 2DVD/CD.

Na pierwszym DVD oraz CD znajdzię się koncert zespołu z Wacken 2008:

01. Bonded By Blood
02. Iconoclasm
03. Funeral Hymn
04. A Lesson In Violence
05. Children Of A Worthless God
06. Piranha
07. Deathamphetamine
08. Blacklist
09. War Is My Shepherd
10. Strike Of The Beast
11. Shovel Headed Kill Machine

Natomiast na drugiej płycie DVD znajdzię się ponad 3 godzinny dokument o zespole obejmujący ostatnie 5 lat. Znajdą się w nim m.in.: proces nagrywania albumu "Shovel Headed Kill Machine", kulisy trasy zespołu po Ameryce Południowej, Japonii, Australii i Europie, proces kręcenia klipów do "Riot Act" oraz "Now Thy Death Day Come", rzadkie występy na żywo, teledyski, wywiad z 1985r. oraz gelerię ponad 350 zdjęć.

koncert - olewka :P
dokument - chetnie obejrze :twisted:

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 06:04 
Sleepwalker

Cytuj:
póki co Let There Be Blood z nim rządzi

nieeeeeeee

Exodus - Let There Be Blood

Moda, a może raczej tylko trend na ponowne nagrywanie swojego starego materiału wciąż trwa. Zapoczątkowana bodajże przez Testament w 2001 roku zakreśla coraz większy krąg. Trzeba jednak od razu dopowiedzieć, że poszczególnym wykonawcom, decydującym się na taki właśnie (niecny?) zabieg przyświecają bardzo różne, mniej lub bardziej uzasadnione motywy. Na wstępie postanowiłem przytoczyć kilka przykładów z ostatnich lat, próbując dociec przyczyn takiej postawy.

Powracający po latach niebytu Helstar zadebiutował w barwach nowej wytwórni składanką starych hitów, nagranych na nowo, z nowym, współczesnym brzmieniem. W ten sposób grupa chciała na siebie zwrócić uwagę głównie młodych fanów, którzy nie znali ich dokonań z lat 80tych i przygotowała sobie grunt pod premierowy materiał. Poza tym to niezły sposób na rozpoznanie bojem aktualnych możliwości muzyków, którzy byli nieobecni na scenie kilkanaście lat. Podobny zabieg wykonali panowie z Destruction, nagrywając całkiem od nowa, z zastosowaniem nowoczesnego i agresywnego brzmienia kawałki z lat 80tych. Doboru tychże dokonali sami fani i w ten sposób niemieckie trio doczekało się pierwszej kompilacji. W niemal identyczny sposób postąpili muzycy Tankard, a powstała składanka uświetniła obchody 25lecia zespołu. Sodom z kolei nie nagrał kompilacji swoich najlepszych utworów, lecz wydał materiał, który pierwotnie, w całości miał ukazać się w 1984 roku. Wówczas spośród 12tu utworów wytwórnia wypuściła jednak tylko 5, pozostałe dopiero w 2007 roku mogły oficjalnie ujrzeć światło dzienne. Co więcej – płyta została nagrana w oryginalnym, dawno nieistniejącym składzie. Zgoła inaczej przedstawiała się kwestia ponownego nagrania materiału z pierwszych dwóch płyt i dema Jag Panzer. Zawiłości prawne (utrudniające wznowienie albumów), wynikające z braku wyłączności do wspomnianych dzieł i kłopoty sprawiane przez ex-muzyka zmusiły zespół do poszukania nowego rozwiązania. Stare kawałki otrzymały nowoczesne, potężne brzmienie, fani zaś w końcu mogli nabyć oficjalne wydawnictwo z pierwszymi kompozycjami swych ulubieńców. Niecnym wydaje przy tym wszystkim postawa ‘Rudego’ Dave’a z Megadeth, który zaczął grzebać przy swoich dawnych płytach i wypuszczać jedną po drugiej z wypolerowanym brzmieniem, niczym ciepłe bułeczki.

Jaki cel, poza zarobkowym rzecz jasna, przyświecał Holtowi by raz jeszcze sięgnąć po kawałki z ‘Bonded By Blood’ i nagrać je na nowo? Czy usprawiedliwieniem takiej postawy jest fakt, że obecnie w Exodus śpiewa Rob Dukes? Czyżby Amerykanie chcieli przypodobać się li tylko młodszym fanom metalu, wychowanym na superprodukcjach, na współczesnym, potężnym brzmieniu, młodzieży, którą zniechęca i odstrasza dawne, fakt - nienajlepsze, brzmienie lat 80tych? Czy to ma być sposób na dotarcie do tych wszystkich, którzy nie chcą kupować łatwo dostępnych reedycji pierwotnej wersji? Jakoś mnie to wszystko nie przekonuje, a brak szacunku do swych wczesnych dokonań, do własnej twórczości i do nieżyjącego Paula Baloffa wręcz zniesmacza. Faktem jest, że Kalifornijczykom tak przypasowały obecne możliwości techniczne, że nie zawahali się przyozdobić w nowszą szatę swój legendarny, pierwszy album. Zresztą panowie sami napisali, że nagrali ponownie swoją debiutancką płytę, ponieważ chcieli w ten sposób wyrazić jak wiele te kawałki wciąż dla nich znaczą, jak są im bliskie i jak po tylu latach kochają je grać. Większej ściemy nie czytałem!!!

Cóż można powiedzieć o tym wydawnictwie? Nie brzmi ono tak dobrze, jak chociażby ‘Exhabit A’! Zwróćcie uwagę na partie perkusji... To ma być w końcu nowocześnie czy oldschoolowo? Jeśli to drugie, to zabierać mi to z oczu i rodzi się pytanie: po cholerę tego dotykano? Bo jak mi się zdaje mamy tu brzmienie lekko stylizowane na oldschoolowe, przy jednoczesnym obniżonym strojeniu. O co tu chodzi? Wątpliwości, co do samego brzmienia mam tylko przy wsłuchiwaniu się w pracę garów Toma Huntinga. Same kompozycje zostały chyba ciut wolniej zagrane (a może mi się tylko tak wydaje?) i niektóre trochę zatraciły pierwotny swój charakter. Solówki są za to bardziej dopracowane. Płyta otrzymała inny tytuł oraz nową, znakomitą okładkę. I oczywiście najbardziej rzucająca się w uszy różnica: inny wokal. Nie będę ściemniał, że mi nie pasi... Dukes dał radę, zaśpiewał znakomicie, choć trochę siłowo, ale wpasował się w stary materiał idealnie! Poza tym warto zaznaczyć, że Rob więcej śpiewa niż krzyczy! Stary materiał z nowym, agresywnym wokalem nabrał jeszcze więcej mocy... hmm ale nie ma tego dawnego uroku, to taki Exodus na sterydach. Ortodoksi zapewne zaraz zakrzykną: ‘nowym wersjom brak dynamiki oryginału, brak siarki i diabła’. Coś w tym jest, choć tak nie do końca mogę się z tym zgodzić.

Gdyby był to premierowy materiał, nie zawahałbym się postawić wysokiej noty (przynajmniej 8/10). Ale sprawa wygląda inaczej. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty: charakter wydawnictwa, zasadność jego wydania, stronę wykonawczą postanowiłem potraktować niniejszy krążek bardzo surowo. Dlaczego? Dlatego, że Exodus dał zły przykład innym. Nie wiem ilu sympatyków muzyki metalowej chciałoby usłyszeć ponownie nagrane debiuty Slayera czy Metalliki, albo Metal Church. A może nie tylko debiuty, a na przykład ‘Reign In Blood’ lub ‘Master Of Puppets’? Bo dlaczego raz jeszcze nie zarobić na czymś, czego nie trzeba od zera komponować? Historii NIE NALEŻY poprawiać, to raz, a dwa... przecież nikt nie wycofał ‘Bonded By Blood’ ze sprzedaży, jest ona ogólnie dostępna w bardzo przystępnej cenie (w naszym kraju można ją nabyć za mniej niż 30 zł).

Paradoksalnie nowych wersji słucha się znakomicie. Cóż, współczesne brzmienie plus znacznie lepszy niż 23-4 lata temu warsztat wykonawczy muzyków zrobiły swoje. I bądź tu człowieku mądry. Z jednej strony należą się kapeli baty za podniesienie ręki na historię, z drugiej zaś dopiero teraz widać jak na dłoni, jaki to kawał pysznego metalu był i nadal jest, ile znaczy dobre brzmienie. Holt i spółka nie spartolili roboty, bo najzwyczajniej w świecie spartolić nie mogli, zbyt doświadczeni to muzycy... dobrze, że chociaż nie poszli śladem niesfornego Dave’a.

Pewnie muzycy liczyli, że część starych fanów też potrafi pójść z duchem czasu i doceni współczesne, potężne brzmienie, a słuchanie starych kawałków w nowej szacie także i dla nich może okazać się interesujące. Odwracając kota ogonem, ciekaw jestem ilu młodych po zapoznaniu się z ‘Let There Be Blood’ sięgnie po wcześniejsze krążki grupy, a może też zapozna się z pierwszą wersją płyty. Oczywiście album ten niczego nie wnosi, nowoczesne brzmienie było już na poprzednich wydawnictwach grupy.

Należy jeszcze zaznaczyć jedną istotną kwestię, otóż niniejsza płyta jest hołdem dla zmarłego 2 lutego 2002 roku pierwszego wokalisty, Paula Baloffa. Album wyprodukowany przez Gary’ego Holta, a zmiksowany w BackStage Studios (Derbyshire, Wielka Brytania) przez Andy’ego Sneap’a ukazał się nakładem Zaentz Records. Cóż, wypada mi jeszcze dopowiedzieć, że do dziewięciu kompozycji z debiutu dodano jeszcze jeden kawałek – ‘Hell’s Breath’, pochodzący z 1983 roku, z demówki, na której był między innymi ‘Die By His Hand’ (pierwowzór pewnej metallikowej kompozycji). Reasumując – fajne cacko z jednej strony... odcinanie kuponów pod mało wiarygodnymi pretekstami z drugiej. Szczerze podchodząc do tego całego wydawnictwa - stwierdzam, że jest ono - w takiej formie - NIEPOTRZEBNE. Nota będzie surowa.

6/10

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 07:50 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Anka napisał(a):
Cytuj:
póki co Let There Be Blood z nim rządzi

nieeeeeeee

w sensie że wokalnie to najlepsza płyta Dukesa ;) przynajmniej dla mnie :)

Cytuj:
Szczerze podchodząc do tego całego wydawnictwa - stwierdzam, że jest ono - w takiej formie - NIEPOTRZEBNE. Nota będzie surowa.
6/10

idealne podsumowanie, zwłaszcza że przecież jest remaster BBB (którego mam) :roll:

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 23:55 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

okładeczka nowej płytki

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 121 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości