wiec tak:
1. pozwoliłem sobie zmienić temat i dodać rybe
2. pozwoliłem sobie przenieść temat z koncertów do innych zespołów, temat już nie używany a może ktoś będzie chciał sobie popisać (jak ja teraz) więc nie będzie musiał zakładać tematu od nowa
3. pozwoliłem sobie obadać 3 płytki Marillion oraz 2 ryby
zaczne może od tego że nigdy wczesniej nie słyszałem muzyki Marillion oraz solowej ryby (chociaż tu jednak niezupełnie)
po przesłuchaniu 5 albumów mogą stwierdzić 3 fakty:
1. ryba > Marillion
2. ryba > Hogarth
3. podoba mi sie to gówno
zwłaszcza ryba
Marillion poszło Script For A Jester's Tear, Misplaced Childhood oraz Brave
pierwsze są z rybą a ostatnia z Hogarthem ale fani pewnie to wiedzą
w tym przypadku ważny jest drugi fakt gdyż wokal ryby podoba mi się bardziej chociaż Hogarth też daje rade, ryba na debiucie troche kuleje wokalnie (młody, głupi i niedoświadczony) ale już na Misplaced Childhood jest fajnie
co do samej muzy to jestem na tak, całkiem fajne progresywne z naciskiem na super solóweczki oraz plumkający basik tu i tam
oczywiście PF to nie jest więc hiciorów brak i tutaj główny zarzut jest mój ponieważ grac chłopaki umieją
ale dobra sprzejdzmy do ryby solowej
Suits - ja pierdziu ale to jest fajne
głos ryby dużo lepszy oraz ciekawszy, kojarzy mi się ze skrzyzowaniem Phila Collinsa z Erosem Ramazzottim
muza nieco inna od Marillion, prostsza, bardziej rockowo-popowa z hiciorkami
i tutaj wlasnie jest to o czym pisałem na samym początku, ryby w sumie nigdy wcześniej nie słyszałem ale jednak ..... słyszałem
nie wiem czy to było w radio czy widziałem klip ale Lady Let It Lie słyszałem na bank
GENIALNE
oczywiście są też inne świetne kawałki jak Mr 1470, Fortunes Of War czy Raw Meat
Raingods with Zippos - no tutaj jest jednoczesnie bardziej rockowo (otwieracz Tumbledown) oraz progresywnie (zamekacz suita Plague of Ghosts) co nieco urozmaica album ale jednak to już nie co Suits, w sumie reszta utworów jest nieco słabsza chociaż spokojnie da się słuchać
fajnie było to sobie odadać
może ktoś coś poleci ciekawego solowego ryby ?
najlepiej w klimatach Suits