Marko napisał(a):
W porządku, być może Go To Hell powstał ogólnie wcześniej (chyba podczas sesji do RIP jeszcze?)
ale nikt mnie nie przekona, że ten fragment
Now I lay me down to sleep
Blah, blah, blah my soul to keep
If I die before I wake
I'll go to hell for heaven's sake
powstał przed ES
Ta zwrotka na milion procent była dopisana przez Rudzielca po usłyszeniu singla Metalliki
19 lipca 1991 - to premiera filmu Bill & Ted's Bogus Journey - na soundtracku znalazł się Go To Hell. Na oficjalnym forum w jednym z wątków ktoś stwierdził, że Daveowi kazali zmienić słowa gotowej już piosenki, bo pierwotne nie były wystarczająco ciężki i diaboliczne
. Nie udało mi się znaleźć informacji kiedy dokładnie Megadeth siedziało w studiu żeby nagrać ten utwór
13 sierpnia 1991 - to premiera czarnego albumu, singiel Enter Sandman został wydany 29 lipca, teledysk nagrany 3 lipca zadebiutował 30 lipca. Instrumentalne demo zostało coprawda nagrane 13 września 1990 roku, ale (za wiki)
"Utwór został napisany bardzo szybko, ale Hetfield nie miał pomysłu na tekst przez długi czas. Piosenka była jedną z ostatnich na albumie do której powstały słowa, a słowa które ostatecznie zostały nagrane nie są takie jak pierwotnie zakładano. Hetfield uznał że Enter Sandman brzmiał zbyt chwytliwie i komercyjnie, więc dla kontrastu napisał tekst o "niszczeniu idealnej rodziny"
Jakby nie patrzeć Go To Hell zadebiutował wcześniej (wątpliwe żeby Dave miał wtyczkę na planie teledysku, a nawet jeśli to soundtrack do filmu musiał powstać wcześniej niż 2 tygodnie przed premierą filmu). Pytanie tylko czy Enter Sandman nie był grany wcześniej na koncertach, ale to chyba wątpliwe skoro Metallica siedziała od października do czerwca w studiu.
Modlitwa Now I Lay Me Down To Sleep jest powszechnie znana, więc osobiście jestem w stanie uwierzyć, że zbiezność tekstów jest przypadkowa (choć wydaje się to szalone).