Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Wto Lis 26, 2024 13:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 510 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna

Najlepszy album Black Sabbath to
Black Sabbath 5%  5%  [ 1 ]
Paranoid 33%  33%  [ 7 ]
Master Of Reality 5%  5%  [ 1 ]
Vol 4 0%  0%  [ 0 ]
Sabbath Bloody Sabbath 10%  10%  [ 2 ]
Sabotage 14%  14%  [ 3 ]
Technical Ecstasy 0%  0%  [ 0 ]
Never Say Die 0%  0%  [ 0 ]
Heaven And Hell 10%  10%  [ 2 ]
Mob Rules 0%  0%  [ 0 ]
Born Again 5%  5%  [ 1 ]
Seventh Star 0%  0%  [ 0 ]
The Eternal Idol 0%  0%  [ 0 ]
Headless Cross 0%  0%  [ 0 ]
Tyr 0%  0%  [ 0 ]
Dehumanizer 14%  14%  [ 3 ]
Cross Purposess 0%  0%  [ 0 ]
Forbidden 5%  5%  [ 1 ]
The Devil You Know (jako Heaven And Hell) 0%  0%  [ 0 ]
13 0%  0%  [ 0 ]
Razem głosów : 21
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Black Sabbath
PostWysłany: Wto Cze 04, 2013 18:48 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
można powiedzieć ze mamy powrót w lata 70-te ;)
nawet puścili oczko bo płyta sie kończy tam gdzie zaczyna debiut ;)

PostWysłany: Wto Cze 04, 2013 23:29 
Moderator
Awatar użytkownika

Nie jest źle, ale gdzieś już to było. Potwierdziły się moje największe obawy - wszystkie utwory są potwornie wolne. Zdarzają się jakieś żywsze momenty, ale to stanowczo za mało.
Najbardziej podoba mi się chyba Dear Father. Głównie przez to, że jest w nim użyty riff, który Tony wymyślił "100 lat temu" - często otwierał nim na koncertach utwór tytułowy. Zawsze podobało mi się to złowieszcze koncertowe intro.

Faktycznie czuć klimat lat 70, ale poziom już nie ten sam. Choćby taki Zeitgeist - podejrzewam, że muzycznie miał nawiązywać do Planet Caravan, ale nie do końca się to udało. Co prawda utwór nie jest zły, jednak słuchacz zdaje sobie sprawę, że ten kawałek tamtemu nigdy nie dorówna.
Nie wiem nawet czy ta płyta jest lepsza od TE czy NSD!

Skrobnę coś więcej jak się konkretnie osłucham. Póki co mocne 5, góra 6/10.

PostWysłany: Śro Cze 05, 2013 13:01 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
No cóż...

Black Sabbath nagrało po prostu... sabbathowy album :D Myślę, że fani, którzy nie słuchali wcześniej udostępnionych próbek, lub też po prostu nie nastawiali się na nic szczególnego, będą raczej pozytywnie zaskoczeni. Zespół na "13" często nawiązuje do swoich najlepszych, legendarnych kompozycji, jednak w lepszej oprawie brzmieniowej i w sumie... prezentuje się to całkiem świeżo, mimo, że całości słucha się nieco... nostalgicznie. Gitara Iommiego, basik Butlera, wokal Ozzy'ego i perka na poziomie - to wszystko składa się na dobry album Black Sabbath. Zapewne ostatni - o czym świadczy chociażby ta fajna klamra na końcu - to też warto wziąć sobie do serca.

No i, oczywiście, mała lekcja matematyki na koniec:

Nowe BS > Nowe Megadeth

PS. Jestem ciekaw tych 3 bonusowych numerów, Methademic zapowiadał się całkiem smacznie.
PPS. Riffy Iommiego (np. w Age of Reason - mniam) ciągle miażdżą.

PostWysłany: Śro Cze 05, 2013 23:19 
Moderator
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
Choćby taki Zeitgeist - podejrzewam, że muzycznie miał nawiązywać do Planet Caravan, ale nie do końca się to udało. Co prawda utwór nie jest zły, jednak słuchacz zdaje sobie sprawę, że ten kawałek tamtemu nigdy nie dorówna.

-Mateusz, co ty gadasz?
-Masz rację, Mateusz. Osłuchałem się i jednak stwierdzam, że ten kawałek jest kapitalny!
-No, widzisz, Mateusz ;)
-Oba mają niepowtarzalny klimat i przywodzą na myśl najlepsze czasy.
-Cieszę się, że doceniłeś go ostatecznie. Zdrówko, Mateusz.
-Zdrówko, Mateusz :)

Co ja plotę ;)

Tak na poważnie, dodam jeszcze, że trochę pospieszyłem się z wyrokowaniem. Album ma potencjał. Bardzo jestem ciekawy tych bonusowych numerów.

PostWysłany: Czw Cze 06, 2013 13:31 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Póki co jestem zadowolony ale jeszcze nie znam albumu zbyt dobrze, więc później napiszę dokładnie ;)

mateusz napisał(a):
Bardzo jestem ciekawy tych bonusowych numerów.

No właśnie trochę boli, że nie dali na album Methademic, który bardzo mi się spodobał na żywo. Byłby to najszybszy kawałek na albumie.

PostWysłany: Czw Cze 06, 2013 16:19 
Moderator
Awatar użytkownika

Nie spodziewałem się za wiele po tej płycie, jednak muszę przyznać, że w jakimś stopniu jestem pozytywnie zaskoczony. Z każdym przesłuchaniem jest coraz lepiej, w przeciwieństwie do nowego albumu Megadeth, gdzie nabieram tylko większego obrzydzenia.
Marko napisał(a):
Black Sabbath nagrało po prostu... sabbathowy album Myślę, że fani, którzy nie słuchali wcześniej udostępnionych próbek, lub też po prostu nie nastawiali się na nic szczególnego, będą raczej pozytywnie zaskoczeni. Zespół na "13" często nawiązuje do swoich najlepszych, legendarnych kompozycji, jednak w lepszej oprawie brzmieniowej i w sumie... prezentuje się to całkiem świeżo, mimo, że całości słucha się nieco... nostalgicznie. Gitara Iommiego, basik Butlera, wokal Ozzy'ego i perka na poziomie - to wszystko składa się na dobry album Black Sabbath. Zapewne ostatni - o czym świadczy chociażby ta fajna klamra na końcu - to też warto wziąć sobie do serca.

Bardzo trafne uwagi, które są w zasadzie doskonałym podsumowaniem.

Dodam coś od siebie na temat poszczególnych utworów.

*End Of Beginning - na początku nie mogłem przeboleć tego "nawiązania" do legendarnego Black Sabbath, jednak wziąłem pod uwagę, to o czym pisał niedawno YB i może faktycznie ma to jakiś sens. Nie jest to na pewno porywający utwór, jednak na równi z tymi najgorszymi również go nie można stawiać. Oprócz nawiązań do tytułowego nie sposób nie wyłapać odniesienia do kolejnego klasyka - Dirty Woman. Chodzi oczywiście o końcowe minuty. Sądzę, że ze spokojem zniosę jego obecność na grudniowym koncercie, nawet mimo tego mozolnego wstępu :) 6/10
*God Is Dead - niby taki prosty riff, a nie daje o sobie zapomnieć. W połączeniu z linią wokalną Ozzy' ego, która jest piekielnie klimatyczna, tworzą naprawdę świetny kawałek. Punkty muszę jednak odjąć za drugą część utworu, która wydaje mi się być doczepiona na siłę. 8/10
*Loner - przypomina mi trochę klimaty Technical Ecstasy. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Stąd też ten kawałek najmniej mi się podoba. Miałem nadzieję, że skoro jest krótszy, to jest szansa na jakiegoś szybszego killera. Cóż - zawód. 3/10
*Zeitgeist - z początku pomyślałem sobie, że jest to trochę nieudolne nawiązanie do Planet Caravan. Nie trwało to jednak długo, bo ten utwór mnie zwyczajnie oczarował. Dawno Black Sabbath nie nagrali tak klimatycznej muzyki, która żywcem wyjęta jest z Master Of Reality (mamy tam kawałek w podobnym klimacie - Solitude ) lub Paranoid. Piękna kompozycja. Do tego ten przejmujący głos Ozzy' ego. Facet odwalił kawał dobrej roboty. Wokalistą może wybitnym nie jest, ale ma niesamowitą wyobraźnię do tworzenia linii wokalnych.
Może się to wydać wręcz niezrozumiałe, ale dla mnie to najlepszy kawałek na płycie. 10/10
*Age Of Reason - po wstępie człowiek zdaje sobie sprawę jak potężnie brzmią bębny na 13. Niestety utwór do 5 minuty jest dla mnie wyjątkowo męczący, ale kiedy wchodzą solówki, chórki i te kapitalne końcowe riffy, to zaczyna się robić ciekawie. Szkoda, że dopiero właśnie pod koniec. 5/10
*Live Forever - no, w końcu jest szybciej, przynajmniej od czasu do czasu, ale co z tego...? Nie da się ukryć, że riff/utwór przypomina Hole In The Sky. Szkoda, że te krótsze kompozycje są bez wyrazu. 3/10
*Damaged Soul - klimat debiutu jak nic :) Ten album to w zasadzie zabawa w wyłapywanie riffów z pierwszych albumów. Tutaj natychmiast dostrzegłem "nawiązanie" do Wicked World (jego wolniejszych partii). Ciekawy jest ten fragment od 3:06 do 3:27. Pod koniec przez chwilę zalatuje też The Wizzard. Poza tym, ciągnie się na siłę. Przypomniało mi się od razu jammowanie Tony' ego na koncertach.
Za stworzenie klimatu nieśmiertelnego debiutu 4/10.
*Dear Father - wyśmienite zakończenie płyty. Panowie miło mnie zaskoczyli. W końcu nie czuć tego, że nagranie trwa ponad 7 minut. Co prawda od 3:05 zalatuje War Pigs, a od 4:00 Children Of The Grave (nie dość, że Megadeth zagrali niedawno łudząco podobnie, to jeszcze Sabbs się trochę powielili ;) ), ale w tym wypadku niespecjalnie mnie to razi. Riff użyty w refrenie, to ten, który Iommi grał na koncertach jako Intro do Black Sabbath. Tam był bardziej rozwinięty, ale jego główny złowrogi i apokaliptyczny motyw został zachowany. Do tego ten finish rozpoczynający debiut (tak, wiem - spoiler ;) ) - aż się łezka w oku kręci. 9/10

Mocne 6/10 to chyba naprawdę sprawiedliwa ocena tego krążka. Sądzę, że Panowie z godnością pożegnali się z fanami, przynajmniej jeśli chodzi o działalność studyjną.

Czekam z wielką niecierpliwością na bonusy, a w szczególności Methademic :twisted:

Edit:

Wyciekły bonusy, więc uzupełnię oceny:

*Methademic - w końcu utwór z Sabbathowym powerem! Dlaczego oni go nie umieścili na normalnym wydaniu ? Już po wersji live czułem (zresztą chyba jak większość), że ten kawałek namiesza i rzeczywiście się potwierdziło. Świetne intro, porządne tempo, miażdżące riffy i ponownie bezbłędny Ozzy. 9/10
*Peace Of Mind - do 1:58 jest całkiem "niewinnie", ale później robi się cholernie ciekawie. Utwór żywcem wyciągnięty z SBS. Nie ma co - geniusz tkwi w prostocie. Iommi to mistrz riffów. 8/10
*Pariah - tutaj również ciężko się do czegokolwiek przyczepić. Jaki klimat! Zero zbędnego rozwlekania. W pełni "zagospodarowany" czas. Zdarzył się nawet riff, który jest według mnie w stylu Dave'a. Świetny numer w stylu Vol. 4. 8/10

Zabili mnie tymi bonusami. One są lepsze niż połowa podstawowego albumu. Może to celowy zabieg aby sprzedać więcej wersji deluxe.
Śmierdzi mi tu lekkim spiskiem ;)
Wydaje mi się również, że te kompozycje nie pasowały zbytnio do koncepcji 13, która jest bardzo... ociężała. Tutaj natomiast mamy do czynienia z utworami, które kipią energią. Kolejną ważną kwestią jest to, że czuć w nich świeże pomysły. Mnie przynajmniej nie nasuwają się jakieś perfidne skojarzenia z innymi kawałkami.

Dzięki tym bonusom może nawet jestem w stanie naciągnąć ocenę końcową do 7/10, choć póki co, obstaję jeszcze przy 6/10.

PostWysłany: Czw Cze 06, 2013 22:04 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
Czekam z wielką niecierpliwością na bonusy, a w szczególności Methademic :twisted:

na fajny bujający riff ale generalnie to sredniak który nie pasuje raczej na płyte
najlepiej wg mnie prezentuje się ostatni Pariah

płyte bede miał napewno (nie wiem jaką wersje bo kupno zostało zlecone na urodziny) bo jest super :mrgreen:
ale opisze coś bardziej jak się dobrze osłucham bo narazie walcze z alergią :roll:
wlaściwie Marko dosyć podobnie odbiera płyte jak ja ;)
fajnie koło zatoczyli w przeciwienstwie do Megadeth ;)

mateusz napisał(a):
Wydaje mi się również, że te kompozycje nie pasowały zbytnio do koncepcji 13, która jest bardzo... ociężała.

sam jesteś ociężały :P

PostWysłany: Pią Cze 07, 2013 23:31 
Warhorse

http://www.allmusic.com/album/13-mw0002480471
Takiej oceny Black Sabbath nie dostał w allmusic od albumu Heaven & Hell
Trochę przesadzone no ale album im się udał...

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 13:13 
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Grupa Black Sabbath jest otwarta na możliwość nagrania następnej płyty.

Dziś, dziesiątego czerwca, w sprzedaży pojawia się krążek "13" grupy Black Sabbath - pierwszy z Ozzym Osbourne'em na wokalu od 35 lat. Jak przekonuje basista, Geezer Butler, choć zestaw był zapowiadany jako ostatni longplay bandu, istnieje możliwość, iż panowie jednak nagrają kolejny album.

- Nigdy nie mów nigdy - wyjaśnia. - Zobaczymy, jak ten album sobie poradzi.

Z większą rezerwą do tego pomysłu podchodzi Ozzy. - Powiem tak, nagranie tej płyty zajęło nam 35 lat - skonstatował frontman. - Co ma jednak być, to będzie. Nie miałbym nic przeciwko, by nagrać z nimi jeszcze jeden album.

"13" został nagrany pod okiem jednego z najbardziej cenionych producentów na świecie, Ricka Rubina. Za bębnami zasiadł Brad Wilk z Rage Against the Machine.

http://muzyka.onet.pl/newsy/metal/black ... omosc.html

Mimo wszystko, why not? ;)

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 13:53 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Ciekawe co na to Iommi i czy zdrowie mu na to pozwoli. W innym wywiadzie podobno powiedział:

Cytuj:
To tak jakbyśmy nigdy nie byli osobno. Jesteśmy przyjaciółmi od dawna, to wspaniałe, że wrośliśmy. Myślę, że to dobry sposób na zakończenie.

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 17:54 
Moderator
Awatar użytkownika

Świeżutki klip do "God Is Dead?"

http://www.youtube.com/watch?v=OhhOU5FUPBE

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 18:40 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków/Tarnów
Obok bardzo fajnych pomysłów, mamy dużo kiczu i przerysowania :P ciekawe czy synek Ozziego maczał palce ;)

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 21:56 
Moderator
Awatar użytkownika

Strasznie dziwny, ale podoba mi się jak najbardziej.
khomaniac napisał(a):
mamy dużo kiczu i przerysowania

I to jest fajne według mnie. Podejrzewam, że nawet celowe.
Trochę kojarzy mi się z polskimi programami o fizyce/nauce z lat 80-90 ;)

PostWysłany: Pon Cze 10, 2013 22:27 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Zdjęcia nie zostały nakręcone na potrzeby teledysku. To fragmenty dokumentu "Zeitgeist".

PostWysłany: Wto Cze 11, 2013 00:32 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków/Tarnów
Ogólne wrażenie robi dobre ;) Te ujęcia z "okiem" takie specyficzne-klimatyczne były.

Zacząłem wcześniej pisać o samym albumie i nie wiem czemu w sumie nie dokończyłem - dziwna luka w pamięci - więc pokrótce napisze ;)
Album jest tym na co czekałem. Solidny i czuć w nim ducha BS. Wydaję mi się, że jest to godne ukoronowanie ich kariery studyjnej. Nie mogę wyjść z podziwu dla głosu Ozziego - nie jest on wielkim wokalistą, ale jago głos zachował charakter i przetrwał nie tylko te 40+ lat ale i wszystkie substancje które się przez Ozziego przez ten czas przewinęły :P Moja ocena to takie 7+ ale naprawdę nie oczekiwałem więcej. Szkoda, że nie wszystkim jest dane zrobić taki pożegnalny album.

PostWysłany: Wto Cze 11, 2013 15:31 
Head Crusher

Coż, płyta bardzo mi się podoba. Oprócz słabego Live Forever. Musze przyznać, ze God Is Dead urusł w moich uszach do miana czegoś wielkiego. Z początku mnie usypiał, w kontekscie płyty załapałem jego klimat. Ma w sobie to COŚ. Zahipnotyzował mnie. I na swój sposób jest oryginalny, słucha się jego jak mantry - te ciągłe powtarzalne patenty, w końcu podziałał na mój gust. Razem z End Of Begining ociera sie dla mnie o geniusz.
Bardzo poruszył mnie też Zeitgeist.
Nie rozgryzłem jeszcze tylko Damaged Soul. Trochę męczy i nuży ale ma w sobie coś co nie pozwala mi go skreślić jak Live Forever.

Na jakiekolwiek oceny jest jeszcze za wcześnie. Ale pewne jest, że 13 jest lepsza od dwóch ostatnich płyt Sabsów z Ozzym z lat 70-tych. Tak samo jak to, że o poziomie pierwszych trzech płyt mowy nie ma ;)

PostWysłany: Wto Cze 11, 2013 15:59 
Moderator
Awatar użytkownika

Przesłuchaj jeszcze bonusy, bo miażdżą połowę podstawowego albumu.

PostWysłany: Śro Cze 12, 2013 14:08 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
Przesłuchaj jeszcze bonusy, bo miażdżą połowę podstawowego albumu.

Zwłaszcza Methademic. Aż się dziwię, że tak genialny kawałek nie znalazł się na albumie.

PostWysłany: Śro Cze 12, 2013 14:46 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Tworząc nowy album “13″ Black Sabbath nagrali 16 utworów. 8 trafiło na zwykłe wydanie płyty, 11 na wydanie deluxe, jednak wydanie deluxe dla amerykańskiej sieci handlowej BestBuy zawiera dodatkowy, 12. utwór pt.„Naïveté in Black”

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... WSzFe1Gfsk

fajnie buja, szkoda że nie ma go na płycie, coś żywszego ;)

PostWysłany: Śro Cze 12, 2013 14:54 
Moderator
Awatar użytkownika

Żułek napisał(a):
Tworząc nowy album “13″ Black Sabbath nagrali 16 utworów. 8 trafiło na zwykłe wydanie płyty, 11 na wydanie deluxe, jednak wydanie deluxe dla amerykańskiej sieci handlowej BestBuy zawiera dodatkowy, 12. utwór pt.„Naïveté in Black”

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... WSzFe1Gfsk

fajnie buja, szkoda że nie ma go na płycie, coś żywszego

:shock: Kolejny świetny bonus! Myślę, że o wiele lepiej by się oceniało ten album gdyby te kawałki dodatkowe znalazły się na nim w miejsce niektórych przydługich.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 510 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości