Cytuj:
Anka, nie mieliśmy oceniać wg skali ogólnoświatowej tylko Megadethowej.
a czy z mojego postu wynika coś innego??? NIEEEE i mnie też przyszło dostosować się do wymogu regulaminowego
Cytuj:
Popularność niekoniecznie równa się najlepszemu. Łatwiej się słucha danych kawałków a wybitność muzyczna to troszkę co innego.
oczywiście najlepszy nie musi oznaczać najbardziej popularny
Cytuj:
5 Magics ma problem się wybić w popularności bo to kawałek trudny w odbiorze, ale wybitny.
nie jest trudny w odbiorze, poza tym jest znakomity i jest jednym z moich ulubionych z całego dorobku Megadeth
Cytuj:
Dodatkowo ranking z pewnością wyszedł co najmniej dziwnie ponieważ np. ja czasem oceniałem z powodów podanych powyżej, a czasem patrzyłem na możliwości M i dawałem notki całkiem obiektywnie.
u mnie notki były dostosowane do skali, stąd pojawiły się i 10tki, ale też 1ki, 2ki, których normalnie (czyli nie w skali megadethowej przyjętej na potrzeby rankingu) by u mnie nie było
Cytuj:
do Ani : Take no Prisoners grają na koncertach i to wcale nierzadko
to chyba od niedawna (i bardzo dobrze), bowiem w latach 90tych nie przypominam sobie by go chętnie grali
Cytuj:
co do ashes - dla mnie nieporozumienie w tym rankingu. Nie widze w tym kawalku nic wybitnego, refren jest wkurwiający po prostu
mam tak samo... tyle że z wieloma innymi/późniejszymi numerami Megadeth
dlatego ten band wypadł z grona mych ulubionych już dość dawno (dokładnie 11 lat temu)
Cytuj:
Ja na samym początku w ogóle miałem taki pomysł, żeby wszystkie utwory ułożyc sobie w kolejności od najlepszego do najgorszego (mniej więcej), a potem tą listę podzielić na 10 równych cześci (tyle ile ocen), i pierwszej cześci dać same 10-ątki, drugiej same 9-ątki... i tak dalej, aż do ostaniej - same 1-nki. W ten spsób wszystkie oceny rozłożyłbym równomiernie na wszystkie utwory - od tych najbardziej uwielbianych po te najmniej. Ostatecznie jednak ciezko mi było taką listę sknocić i nic z tego nie wyszło
no fajna rzecz by wyszła!!! mam takowe (swoje) listy dla twórczości Metalliki i Iron Maiden (ale zrobione w 1999 roku, więc zawierające kawałki do tegoż roku włącznie), tyle że bez podziału na przedziały z notkami
Cytuj:
No tak, ale jasne było od samego początku, że oceniamy twórczość Megadeth nie odnosząc się do innych zespołów, które mają ambitniejsze kompozycje itd. No kurde, to zaczyna być chore jakieś. Nie wierze, że nie byłeś w stanie w zabawie skupić się wyłącznie na skali obejmującej Megadeth i przyznać kilku kompozycjom 10 na zasadzie najbardziej lubianego kawałka przez Ciebie. Nie można być aż tak zatwardziałym
przecież taka postawa, jaką sugerujesz - była niemożliwa w tej zabawie (pojawiły się u mnie tak 10tki, jak noty: 11, 12, 13 i oczywiscie 1), więc nie kumam tego zarzutu
Cytuj:
ale dawałem oceny np. 3 nawet lubiąc dosyć utwór, bo wiedziałem, że i tak Megadeth ma w dorobku mnóstwo lepszych i automatycznie ocena być musiała taka a nie inna i o to chodziło w tym rankingu.
no to się mocno różnimy, ja utworowi, który lubię nigdy 3ki nie dam!!! z ocenianiem dorobku Megadeth problemu u mnie nie było, gdyz zespół ten ma w swym dorobku utwory lepsze i gorsze (więc groźba wystawiania samych not w przedziale 8-10 nie występuje u mnie), znakomite, ambitne z jednej strony i proste (prostackie też) z drugiej, 60% dorobku Rudego i spółki lubię, 30 % jest dla mnie znośna no i pozostaje jakiś tam niezbyt duży odsetek utworów, których najzwyklej w świecie nie lubię (i nie polubię), ba na każdej płycie bez wahania wskażę słabszy (nie tylko w sensie mniej lubiany przeze mnie, ale w tym temacie akurat to jest najistotniejsze) kawałek
PS
nie uwierzę, ze na tym forum znajdzie się choć jedna osoba, która JEDNAKO lubi i wielbi wszystkie płyty Megadeth
(po prostu ta kapela ma tak zróżnicowany dorobek i płyty na różnym poziomie artystycznym i wykonawczym)
pozdrawiam