Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Lis 23, 2024 12:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 76  Następna

Najlepszy album to
Kill 'Em All 19%  19%  [ 18 ]
Ride the Lightning 27%  27%  [ 26 ]
Master of Puppets 20%  20%  [ 19 ]
...And Justice for All 25%  25%  [ 24 ]
Black Album 5%  5%  [ 5 ]
Load 2%  2%  [ 2 ]
Re-Load 0%  0%  [ 0 ]
St. Anger 1%  1%  [ 1 ]
Death Magnetic 1%  1%  [ 1 ]
Razem głosów : 96
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Metallica
PostWysłany: Wto Lut 05, 2013 17:48 
Warhorse

Miejscowość: Wrocław
rozwajler napisał(a):
Argumenty Hanny Kedaj-Smoktunowicz-Lis wręcz powalające :lol: "Świetnie zaśpiewane. Podobnie jak hymn przed laty. Kobieta ma głos jak dzwon, a do tego jeszcze wygląda"... :lol: To już hoooy, można pomylić text. Byle wyglądać :) I taka lalunia prowadzi wiadomości... Tatuś PRL-owski agencik już po drugiej stronie światła musi być strasznie z niej dumny... (http://yelita.pl/artykuly/art/kedaj)

Image

Wygrała dla mnie :)

P.S. Nie macie wrażenia, że poziom dzisiejszych "elit" powoli sięga dna? :roll:

to co napisałeś jest żałosne i nie na miejscu :roll:

PostWysłany: Wto Lut 05, 2013 22:39 
Angry Again
Awatar użytkownika

Miejscowość: Landsberg :: Posen :: Breslau
W sumie racja. To nie jest miejsce.

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 11:28 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Dobrze napisałem tylko, że nie jesto to dla mnie aż tak wielki klasyk żeby nazywać to profanacją.

To najlepszy cover Nothinga jaki słyszalem :D
http://www.youtube.com/watch?v=cCrJ2jwIaeo

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 13:00 
Angry Again
Awatar użytkownika

To tak z ciekawości, jeśli to nie jest wielki klasyk, to co według ciebie jest?

Image

PostWysłany: Sob Lut 09, 2013 01:34 
Angry Again
Awatar użytkownika

Miejscowość: Landsberg :: Posen :: Breslau
Image

PostWysłany: Sob Lut 09, 2013 08:52 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Burzum napisał(a):

Choćby cztery pierwsze albumy.

PostWysłany: Sob Lut 09, 2013 10:53 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

BadOmen napisał(a):
Burzum napisał(a):

Choćby cztery pierwsze albumy.

Ale cztery pierwsze albumy są klasyką dla społeczności metalowej czyt. niszowej. NEM jest znany przez ludzi nie mających z taką muzyką na co dzień do czynienia, co czyni go klasykiem na skale światową.

PostWysłany: Sob Lut 09, 2013 13:55 
Head Crusher

Wczesne płyty Metachy to tez klasyka na skale światową. Tylko, że jest to klasyka dla odbiorców ambitniejszej muzyki, Nothing Else to klasyk dla ludzi, którzy głównie uzywają muzyki jako fajnego tła, czyli dla tak zwanych masówki, a wiec niestety dla wiekszosci.

Bardziej popularne prawie nigdy nie oznacza lepsze, a prawie zawsze mniej wyszukane i nijakie. Dla wiekszosci ludzkosci muzyka to taki chwilowy relaks i krótka piłka, stad też najwieksze przeboje, które "znają i kochają wszyscy" to prawie zawsze cos mniej wyszukanego i ciekawego. Nie przypadkowo Black Sabbath kojarzy się swiatu najbardziej z przecietnego "Paranoid", Purple ze "Smoke On The Water", Floydzi z "Wish You Were here" a Beatlesi z "She Loves You" czy "Yelow Submurine". I na tej samej zasadzie każdy zna "NEM", chociaz nie zawsze interesuje sie nawet muzyka, co dopiero metalem. Nothing jest tak lajtowe wzgledem One czy Fate To Black, że...az pisany był mu masowy sukces. Ja wiem czy to taka zaleta.

PostWysłany: Sob Lut 09, 2013 17:17 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Wczesne płyty Metachy to tez klasyka na skale światową. Tylko, że jest to klasyka dla odbiorców ambitniejszej muzyki, Nothing Else to klasyk dla ludzi, którzy głównie uzywają muzyki jako fajnego tła, czyli dla tak zwanych masówki, a wiec niestety dla wiekszosci.

Bardziej popularne prawie nigdy nie oznacza lepsze, a prawie zawsze mniej wyszukane i nijakie. Dla wiekszosci ludzkosci muzyka to taki chwilowy relaks i krótka piłka, stad też najwieksze przeboje, które "znają i kochają wszyscy" to prawie zawsze cos mniej wyszukanego i ciekawego. Nie przypadkowo Black Sabbath kojarzy się swiatu najbardziej z przecietnego "Paranoid", Purple ze "Smoke On The Water", Floydzi z "Wish You Were here" a Beatlesi z "She Loves You" czy "Yelow Submurine". I na tej samej zasadzie każdy zna "NEM", chociaz nie zawsze interesuje sie nawet muzyka, co dopiero metalem. Nothing jest tak lajtowe wzgledem One czy Fate To Black, że...az pisany był mu masowy sukces. Ja wiem czy to taka zaleta.

Nikt nie mówił, że to zaleta. Nikt nie mówił też, że NEM jest lepszy od wcześniejszych dokonań. Tu chodzi właśnie o to, że
Cytuj:
Dla wiekszosci ludzkosci muzyka to taki chwilowy relaks i krótka piłka, stad też najwieksze przeboje,

a NEM jest w odbiorze bardzo proste. Przez to właśnie trafiło do mas i stało się KLASYKIEM.

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 14:01 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

News z DM:

Cytuj:
Kilka lat temu świat obiegła informacja, że amerykańska armia używa m.in. muzyki Metalliki, a konkretnie “Enter Sandman”, jako techniki mającej złamać więźniów przesłuchiwanych w Guantanamo. Jednym z poddanych tym “torturom” więźniów był Mohammed al-Qahtani – jeden z zamachowców z 11 września, który słuchając otwieracza z Black Albumu właśnie miał się rzekomo popłakać sądząc, że słyszy głos samego Szatana.

Zarówno James jak i Lars podkreślili wtedy, że ich muzyka ma łączyć, a nie dzielić, a zespół chce pozostać możliwie apolityczny, w zw. z czym niekoniecznie aprobują taki stan rzeczy.

Teraz w wywiadzie dla Esquire do sprawy nawiązał komandos NAVY Seals, który zabił Bin Ladena:

“Gdy zaczęliśmy wojnę w Iraku, z początku używaliśmy muzyki Metalliki do zmiękczania ludzi przed ich przesłuchiwaniem. Metallica dowiedziała się o tym i powiedzieli, ‘Hej, prosimy nie wykorzystywać naszej muzyki, bo nie chcemy promować przemocy.’ Pomyślałem, ‘Człowieku, macie album zatytułowany Kill’Em All’.

Ale zaprzestaliśmy używania ich muzyki i wtedy zespół zwany Demon Hunter skontaktował się z nami, stwierdzając, ‘W pełni wspieramy to, co robicie.’ Wysłali nam swoje płyty i naszywki. Nosiłem swoją naszywkę Demon Huntera na każdej misji. Miałem ją na sobie, gdy rozwaliłem Bin Ladena.”

Skoro dla arabów Enter Sandman było torturą, ciekaw jestem reakcji na coś mocniejszego. Ot taka ciekawostka :P

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 15:10 
Angry Again
Awatar użytkownika

Torturą nie była płyta, a sposób jej puszczania. Puszczali muzykę bardzo głośno na parę sekund, i tak powtarzano. W ten sposób, można im puszczać nawet Bon Jovi :P

Image

Ostatnio edytowany przez Burzum, Śro Lut 13, 2013 16:01, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 15:28 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Burzum napisał(a):
Tortura była nie płyta, a sposób jej puszczania. Puszczali muzykę bardzo głośno na parę sekund, i tak powtarzano. W ten sposób, można im puszczać nawet Bon Jovi :P

O widzisz to tego nie wiedziałem, to zdecydowanie zmienia postać rzeczy. Ale jak widać pominęli tak ważny szczegół w newsie..

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 16:05 
Angry Again
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że to bardziej chodziło o brak snu, takiego delikwenta. Czyja muza będzie przy tym, to raczej już mało ważne.

http://muzyka.interia.pl/metal/news/naj ... 1066995,47

Image

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 16:20 
Psychotron
Awatar użytkownika

Oglądałem kiedyś jakiś dokument, właśnie o tym. Hamerykanie ustawiali potężne kolumny wokół miejsca w którym byli wrogowie, po czym puszczali na full muzę. Ponoć była tak głośna, że zagłuszała strzały, a osobą przed głośnikami, pękały bębenki.

Z tego co pamiętam, to wróg również odgrywał się w taki sposób, puszczając swoje pieśni patriotyczne.
Metallica mocno się oburzyła, z tego powodu, że ich muzyka towarzyszyła zabijaniu.
Było jeszcze coś o jakimś zespole który również się oburzył. Oni sami mówili że nie podoba im się, ponieważ, cytuję:

'' (Słuchając muzyki) gdy przejeżdżają człowieka, i krzyczą: ha ha! rozjeb**śmy go! ha ha! Pan Naleśnik!

.....

Showers that cleanse you of your life

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 16:26 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
Burzum napisał(a):
Wydaje mi się, że to bardziej chodziło o brak snu, takiego delikwenta. Czyja muza będzie przy tym, to raczej już mało ważne.

no dobra ale jeśli puszczą NEM to taki delikwent jedyne co zrobi to pójdzie lulu ;)

Dawid napisał(a):
Oglądałem kiedyś jakiś dokument, właśnie o tym. Hamerykanie ustawiali potężne kolumny wokół miejsca w którym byli wrogowie, po czym puszczali na full muzę. Ponoć była tak głośna, że zagłuszała strzały, a osobą przed głośnikami, pękały bębenki.

to chyba mija się z celem tortur ;)

PostWysłany: Śro Lut 13, 2013 16:28 
Psychotron
Awatar użytkownika

Źle to nieco zrozumiałem. Ja miałem na myśli, że na polu walk, również coś takiego było wykorzystywane, i właśnie w taki sposób.

Odrobina dodatkowej wiedzy wam nie zaszkodzi :D ;)

Showers that cleanse you of your life

PostWysłany: Pią Lut 15, 2013 16:11 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Jakby was katowali arabską muzyką też byście nie wytrzymali :D

PostWysłany: Sob Lut 23, 2013 11:11 
Psychotron
Awatar użytkownika

Miejscowość: Disco Polo Land
Dużo ich słuchałem od kiedy zacząłem przygodę z metalem. Chyba nawet wcześniej niż Megadeth, bo wiadomo, kiedyś we "wspaniałej" telewizji muzycznej leciały teledyski, to i Metę zdarzyło się zobaczyć. Znałem więc już Enter Sandman i znienawidzone przeze mnie Nothing Else Matters. Na poważnie to zacząłem od ostatniego albumu, a następnie był Master of Puppets. W końcu kupiłem Ride the Lightning i zakochałem się w tym krążku. Do dzisiaj uważam że to ich najlepszy album, praktycznie bez wad i ze znakomitym brzmieniem (bas Cliffa!). Master oczywiście również jest zarąbisty, choć traktuję go jako znakomite rozwinięcie poprzedniego albumu z legendarnym riffem. Szkoda że na ...AJFA poczuli ,że się zużyli. Co do ich komercyjnego okresu to nie twierdzę że to kompletna porażka. Black Album był naprawdę spoko. Load i Reload miały parę dobrych momentów, są słabsze tylko dlatego, bo się chyba im nie chciało, z stąd pewnie 5 lat przerwy między Black Albumem a tymi dwoma krążkami. Ze współczesnymi się wstrzymam oprócz St. Anger. Kiedyś zrobiłem o tym recenzję i dobrze po tym krążku pojechałem. Frantic kojarzy mi się teraz z The View z Lulu. Prawie identyczne motywy. Z dwie dobre piosenki na St. Anger się znalazły, ale reszta była naprawdę słaba.

PostWysłany: Sob Lut 23, 2013 11:22 
Moderator
Awatar użytkownika

Thunder napisał(a):
stąd pewnie 5 lat przerwy między Black Albumem a tymi dwoma krążkami.

Należy wziąć pod uwagę, że sama trasa promująca Black Album była piekielnie długa. Ciągnęła się chyba do 1994, jak nie dłużej.

PostWysłany: Sob Lut 23, 2013 19:28 
Rattlehead
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Ostatnio słuchałem po długiej przerwie "St. Anger" i byłem zdziwiony jak nieźle mi się tego słucha. "Invisible kid" to dla mnie najgorszy kawałek Mety w historii, ale zaś "Unnamed feeling" to ścisła czołówka.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1517 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 76  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości