Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Sob Maj 03, 2025 23:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 238 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Twój ulubiony album to
The Legacy 21%  21%  [ 8 ]
The New Order 26%  26%  [ 10 ]
Practice What You Preach 8%  8%  [ 3 ]
Souls of Black 13%  13%  [ 5 ]
The Ritual 5%  5%  [ 2 ]
Low 5%  5%  [ 2 ]
Demonic 3%  3%  [ 1 ]
The Gathering 13%  13%  [ 5 ]
The Formation of Damnation 5%  5%  [ 2 ]
Razem głosów : 38
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: TestAmenT
PostWysłany: Sob Cze 12, 2010 11:52 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
jeśli chodzi o melodie to Megadeth jest poza zasięgiem reszty Big 4

PostWysłany: Sob Cze 12, 2010 13:29 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
Yer Blue napisał(a):
Ale trzeba pamietac, że metal to może 5% muzyki, ktorej słucham, wiec sie nie znam ;)

Trzeba było tak od razu, mniej by się człowiek denerwował, bo poziom herezji jakie tu się przewija przekracza czasami dopuszczalne normy :P ;)

PostWysłany: Sob Cze 12, 2010 13:56 
Sleepwalker

Cytuj:
Tomku, ja jestem bardzo wybrendy jeśli chodzi o metal

ja też i to więcej niż BARDZO :))))

Cytuj:
Testamencie brakuje mi bardziej wyrazistych riffów/motywów, równiez melodii

no to polecam płytę "The Formation Of Damnation" sprzed 2 lat

Cytuj:
a przede wszystkim zróznocowania kompozycji, które bardzo mi sie zlewaja w jedno

znowu jak wyżej, patrz - "The Formation Of Damnation"

Cytuj:
umowmy sie dobre, zapamietywalne kompozycje to 90% sukcesu (a w Testamencie nigdy nie było tak zacnych kompozytorów jak Hannemann

"Alone in the dark" - niczego nie brak tej kompozycji, albo "Over the wall" - toć to metalowy przebój! (oba z debiutu)

co do kompozytorów... oj Eric Peterson jest bardzo dobrym kompozytorem!!!

Cytuj:
Brak dobrego wokalisty/frontmana - takim, z którym by sie od razu Teste kojarzyło - tez zawsze był minusem.

Piotrze - wybacz - kolejna gafa... Chuck Billy jest jednym z NAJLEPSZYCH wokalistów w thrashu!!!! polecam n-ty raz "The Formation Of Damnation" - od strony wokalnej bardzo urozmaicona

Cytuj:
Dla mnie Testament to 3 liga thrashu, razem Keatorem i tego typu kapelami, robiacymi świetny hałas ale bez boskiego talentu. Anthrax to dla mnie 2 liga, a w pierwszej sa tylko 3 kapele.

:(((((((((((((((((((((((((((((

powiem tak - lubuję się we wszelkiego rodzaju klasyfikacjach, zabawach, rankingach praktycznie od 1988 roku, ale tak naprawdę w tym przypadku (i innych też) mówię uczciwie STOP!!! zbyt pochopnym jest wrzucać poszczególne kapele do podgatunków metalu (jak choćby pisanie, ze Metallica to thrash), zbyt daleko idącym jest też forsowanie sądów kto do jakiej ligi przynależy:))) (i nie chodzi o to,ze kazdy z nas będzie miał swoje i generalnie różne - mniej lub bardziej zdanie)

o co mi biega, mówimy thrash i mamy na myśli Metallikę... tyle,że tylko te z pierwszych 4 płyt, mówimy thrash i Megadeth - analogicznie... i tak dalej...

co do lig - tu byłbym jeszcze bardziej surowy, wypadałoby uściślać - za jaki okres... a nie za całokształt:)))) bo jak tu porównywać całą twórczośc Metalliki, Megadeth, Slayera, Testamentu i Exodusa??? nie za bardzo da się na tej samej płaszczyźnie

ja bym tak rzecz ujął... lata 80te plus 1990 rok - czyli wsio do 1990 roku włącznie
1. liga thrashu: Metka, Slayer, Megadeth, Exodus, Testament, Anthrax i Kreator... biorąc pod uwagę tak ilosć płyt, zasługi dla gatunku i popularność w latach 80.

2. liga: Death Angel, Dark Angel, Overkill, Nuclear Assault, Sepultura, Sodom, Destruction, Forbidden, Vio-lence

Cytuj:
jeśli chodzi o melodie to Megadeth jest poza zasięgiem reszty Big 4

masz tu na myśli działalność po 1992 roku? no Rudy ma spore szanse na wygraną, ale Metka i tak raczej górą:)))

Cytuj:
Trzeba było tak od razu, mniej by się człowiek denerwował, bo poziom herezji jakie tu się przewija przekracza czasami dopuszczalne normy

Piotrek jeszcze zdąży nadrobić pewne kwestie, wierzę w niego:)))

PostWysłany: Sob Cze 12, 2010 14:35 
Black Swan
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wawa
Cytuj:
Testament to 3 liga thrashu

Ustawka 16 czerwca, przed Soni :evil:

Cytuj:
Brak dobrego wokalisty/frontmana - takim, z którym by sie od razu Teste kojarzyło - tez zawsze był minusem.

Sorry, ale jak 4-metrowy, gruby indianin latający po scenie jak oszalały, z tak mocnym głosem, że mógłby śpiewać bez nagłośnienia, a i tak byłoby go słychać, może nie być charyzmatyczny?

A co do lig (oczywiscie w mojej opinii)

Ekstraklasa: Testament, Toxik
1 Liga - Megadeth, Slayer, Meta, Eksodas, Anthrax
2 Liga - Razor, Xentrix, Realm, Sepulutra, Overkill, Kreator, Forbidden, Death Angel, Dark Angel
3 Liga - Sodom, Destrakszyn, Tankard, Morbid Saint, Demolition Hammer, i wszystkie tego typu Protectory, Slammery, Slaughtery, Living Deathy czy Laaz Rockity.

PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 08:08 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Anka napisał(a):
ja na to: "brak telentu kompozytorskiego?? wszak takie "Over the wall", "Burnt offerings", "Do Or Die", "Alone In The Dark" (cholernie zgrabna piosenka!) czy "Apocalyptic City" toć to bardzo równe, dobre nagrania
to z debiutu, a "The New Order"? też zacna"

Dokładnie
Dla mnie takie nagrania jak "Alone In The Dark", "Burnt Offerings" czy "The New Order" to absoultny KULT! :twisted:

PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 12:04 
Addicted To Chaos
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kapitol Siti/Wojenna Piła
TestAmenT jest w cipkę zupełnie maksymalnie z każdej strony. czak jest fantastyczny na scenie, widzialam go 2 razy i kazdy koncert budzil we mnie bardzo pozytywne emocje, mimo iz leszek nie pozwolil mi sie zderzyc z tłumam 'bo cie ktos polamie'
czak robi dym, greg jest super sympatyczny i dobrze mi sie rozmawialo ze skolnikiem, ktory ma czadowe pasemko, swoja droha czak tez mial pasemka. czerwone, mrrr xD

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 16:03 
Head Crusher

Wasze kategoryczne oceny i namowy przypominaja mi moje przechwalanki na temat wokalu Lennona, które w moim odczuciu miały przekonac Bialka o wyższości opisywanych możliwosci woklanych nad innymi. I wcale go nie przekonałem i Wy mnie tez.
Chuck Billy jest najlepszy i ma 4 metry - bardzo mnie to przekonało. Utwory Testy to kult a nawet przeboje im sie trafiły - tak, od razu zacząłem ich doceniac ;)

A ja i tak nie słysze elementów wyjatkowości w myzyce Testament. Robia świetny hałas, ale na moje ucho bez tej przysłowiowej iskry bożej. Chyba tez publicznosć nie specjalnie ja wyłapała skoro Testa nigdy nie wydostała sie poza metalowe getto.
Posłucham jeszcze raz pierwszj płyty, by miec czyste sumienie, oj dawno jej nie słuchałem. Poza tym wyłapie te 2 przeboje, Tomku. I osadze.

Acha, jestem thrashowym laikiem. Granie iście thrashwo, mocno ostro, biegle nie jest dla mnie wyznacznikiem jakosci. Licza sie same kompozycje i oryginalnosć, cos żeby zapadało w pamiec. Testa utkwiła mi w pamieci jako jeden hałas bez wiekszych koncepcji.

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 17:32 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
Yer Blue napisał(a):
Testa utkwiła mi w pamieci jako jeden hałas bez wiekszych koncepcji.

http://www.youtube.com/watch?v=u9RIk53Atmw

Teraz proszę na kolanach do Częstochowy :P

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 20:53 
Black Swan
Awatar użytkownika

Właściwie to może jestem jakiś dziwny, ale nigdy nei lubiłem pierwszej płyty. Poza Alone in the Dark i Do or Die nie widze w niej nic ultra mega. Tym bardziej jestem jeszcze dziwniejszy bo wielbie Souls of Black, wogóle nie uważam jej za nudną i nagrywaną bez pomysłu. Gdybym miał to ułożyc w rankingu:

1. New Order
2. Practice
3. Souls
4. Legacy
5. Low
6. Ritual
7. Formation
8. Reszta

Yer Blue, na poczatek posłuchaj (studyjnych wersji) Practice what you Preach(solówka!), Trial by Fire, The New Order, The Preacher, Into The Pit, The Legacy, Souls of Black, One Man`s Fate i Dog Faced Gods.

Cytuj:
Chyba tez publicznosć nie specjalnie ja wyłapała skoro Testa nigdy nie wydostała sie poza metalowe getto.

Jeśli uznać by to (tak wiem, jestem dupkiem) za krytyke twórczości zespolu przez pryzmat popularnosci, to dlaczego lubisz Ange, Tłenty sixty, Bubu, Popol Vuh i Mexofołn? (ta wypowiedź nie ma absolutnie żadnego sensu i jest niepodparta żadnym racjonalnym argumentem, wiem)

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 05:27 
Sleepwalker

Cytuj:
Wasze kategoryczne oceny i namowy przypominaja mi moje przechwalanki na temat wokalu Lennona, które w moim odczuciu miały przekonac Bialka o wyższości opisywanych możliwosci woklanych nad innymi. I wcale go nie przekonałem i Wy mnie tez.

tu nie o to biega:))))

Cytuj:
A ja i tak nie słysze elementów wyjatkowości w myzyce Testament

znaczy się... przebojowości i chwytliwosci?

Cytuj:
Posłucham jeszcze raz pierwszj płyty, by miec czyste sumienie, oj dawno jej nie słuchałem. Poza tym wyłapie te 2 przeboje, Tomku. I osadze.

nie dwa przeboje, a więcej:)))

słusznie Marko Ci zapodał... zreszta ballady Testament ma dobre

Cytuj:
Acha, jestem thrashowym laikiem. Granie iście thrashwo, mocno ostro, biegle nie jest dla mnie wyznacznikiem jakosci. Licza sie same kompozycje i oryginalnosć, cos żeby zapadało w pamiec. Testa utkwiła mi w pamieci jako jeden hałas bez wiekszych koncepcji.

no i chyba pomału dochodzimy do sedna sprawy... nie tyle laikiem, co raczej - kimś, komu niekoniecznie thrash pasuje, wnioskuję to po tym, że Piotrek szukasz przebojowości a w thrashu to ona nie jest ani wyznacznikiem, ani... czymś pożądanym:)))) wszak thrash=młócić

wracając do Testamentu - posłuchaj ich najlżejszej płyty, czyli "The Ritual", takie kawałki jak tytułowy czy "Electric Crown", "So Many Lies" albo "Return to Serenity" powinny Ci przypaść do gustu...

Cytuj:
Chyba tez publicznosć nie specjalnie ja wyłapała skoro Testa nigdy nie wydostała sie poza metalowe getto.

i tu Cię boli!!!! ale jakos Slayer też cały czas tkwi w tym metalowym sosie... i tu Ci pasuje...

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 13:56 
Head Crusher

Ale sobie wybrałem moment na dyskusje o Testamencie :roll: na zo mi to było :?

Yurmaster napisał(a):
Właściwie to może jestem jakiś dziwny, ale nigdy nei lubiłem pierwszej płyty. Poza Alone in the Dark i Do or Die nie widze w niej nic ultra mega. Tym bardziej jestem jeszcze dziwniejszy bo wielbie Souls of Black, wogóle nie uważam jej za nudną i nagrywaną bez pomysłu. Gdybym miał to ułożyc w rankingu:

1. New Order
2. Practice
3. Souls
4. Legacy
5. Low
6. Ritual
7. Formation
8. Reszta

A widzisz a ja najlepiej pamietam pierwsze 2 plyty - przesadziłem, że to takie zupełnie nic, po prostu szczere, ostre granie, fajne thrashowanie ale wtorne i niższej klasy (wg mnie). Im dalej w las to tym coraz wieksze dziwadła wydawali, słuchałem tylko po fragmentach bo w całósci nie dało sie tego słuchac.
Ale najgorzej wspominam The Gathering, płyte potwornie swego czasu zachwalana i pewnie dlatego mnie tak zawiodła bo sie spodziewałem nie wiadomo czego a dostałem monotonna łupanke. Nie trawie monotonii w muzyce. Ostatniej płyty nie znam.
Wysłucham ponownie pierwszych dwoch, i choc gust ewoluuje to wątpie bym raptem to polubił.

Yurmaster napisał(a):
Cytuj:

Jeśli uznać by to (tak wiem, jestem dupkiem) za krytyke twórczości zespolu przez pryzmat popularnosci, to dlaczego lubisz Ange, Tłenty sixty, Bubu, Popol Vuh i Mexofołn? (ta wypowiedź nie ma absolutnie żadnego sensu i jest niepodparta żadnym racjonalnym argumentem, wiem)

Tak, tylko przytoczyłem te może mało istotny fakt. Świadczy on o tym, że Testament brylowac może tylko w swoim heremycznym świecie, jest zespołem dla typowego fana metalu, który cieszy sie głownie jak jest ostro i szybko, a ja sie w tej kategorii nie mieszcze. Ja doceniam Risk, doceniam rozwoj, oryginalnośc, a przykladowo do Christ Illusion w ogole nie che wracac, choć to jest zespół, który kocham, tylko co z tego jak gra wtórna, monotonna lupanke. Nie ma co sie dziwic, że Testa nie zwojowała mojego serca.
Jestem osłuchany w progresie to i wynalazki z tego nurtu mnie ciekawia. Przy czym nie chce obrazac Testamentu - nie jest wynalazkiem, w swej kategorii jest szeroko znany i ceniony.

Tomku, na dzis odpuszczam, teraz to ja chce myslec o Meta/Mega/Slay/Anthrax

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 15:46 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Miejscowość: from hell
Yer Blue napisał(a):
Im dalej w las to tym coraz wieksze dziwadła wydawali, słuchałem tylko po fragmentach bo w całósci nie dało sie tego słuchac.
Ale najgorzej wspominam The Gathering, płyte potwornie swego czasu zachwalana i pewnie dlatego mnie tak zawiodła bo sie spodziewałem nie wiadomo czego a dostałem monotonna łupanke. Nie trawie monotonii w muzyce.

bez komentarza :roll:

Cytuj:
Tak, tylko przytoczyłem te może mało istotny fakt. Świadczy on o tym, że Testament brylowac może tylko w swoim heremycznym świecie, jest zespołem dla typowego fana metalu, który cieszy sie głownie jak jest ostro i szybko, a ja sie w tej kategorii nie mieszcze.

:lol:

Cytuj:
A widzisz a ja najlepiej pamietam pierwsze 2 plyty, Im dalej w las to tym coraz wieksze dziwadła wydawali, słuchałem tylko po fragmentach bo w całósci nie dało sie tego słuchac.

proponuje przesłuchać całą dyskografie

Cytuj:
Ja doceniam Risk, doceniam rozwoj, oryginalnośc, a przykladowo do Christ Illusion w ogole nie che wracac, choć to jest zespół, który kocham, tylko co z tego jak gra wtórna, monotonna lupanke.

jw

Cytuj:
Ale najgorzej wspominam The Gathering, dostałem monotonna łupanke

rece opadają :roll:

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 16:42 
Black Swan
Awatar użytkownika

Cytuj:
Świadczy on o tym, że Testament brylowac może tylko w swoim heremycznym świecie, jest zespołem dla typowego fana metalu, który cieszy sie głownie jak jest ostro i szybko, a ja sie w tej kategorii nie mieszcze.

Już nic nie rozumiem, na stanowisko adresata tego typu zarzutów milion razy bardziej pasuje Slayer czy Anthrax.

Cytuj:
jest zespołem dla typowego fana metalu, który cieszy sie głownie jak jest ostro i szybko, a ja sie w tej kategorii nie mieszcze

Cytuj:

Ej, to jest całkiem poważna obraza, zrobiłeś właśnie z wielu ludzi na tym forum kretynów ktorym japa się cieszy do blastującej perkusji i pustej struny.

Yer Blue, jeśli chodzi o NKR to jesteś moim bogiem, ale w kwestii Testamentu, siedzisz i pieprzysz trzy po trzy :mrgreen: .

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 16:48 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Yurmaster napisał(a):
Cytuj:

Ej, to jest całkiem poważna obraza, zrobiłeś właśnie z wielu ludzi na tym forum kretynów ktorym japa się cieszy do blastującej perkusji i pustej struny.

ale co to ma do rzeczy ? nawet jeśli ktoś jest fanem death metalu to nie wierze aby łykał totalnie wszystko co jest z tego gatunku, chyba ze jest pozerem ale to inna kwestia ;)

jeżeli The Gathering jest "monotonną łupanką" to czym jest np. Demonic, Low czy przeciętna death metalowa kapela ? bo nierozumiem

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 17:17 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Ee tam, dajcie już spokój chłopakowi ;)
Może po prostu faktycznie thrash to nie jest jego bajka i tyle (co w sumie byłoby dla mnie lekkim zaskoczeniem) i nie ma co się droczyć.

Jeśli chodzi o mnie, to dla mnie również absolutną ekstraklasą jeśli chodzi o thrash zawsze były Megadeth czy Slayer, ale bardzo lubię również taką Testę, Overkille, Exodusy, Death Angele, Sodomy czy inne Nuclear Assaulty i wiele innych, i pomimo że daleeeeko im do czołówki to nie dyskredytuje to ich w moich oczach i ciągle są dla mnie mega wartościowe.
Yer Blue, podobnie zapewne masz w progu. Tutaj dla Ciebie czołówką są takie VDGG czy Floydzi, ale przecież kto jak nie Ty wiesz najlepiej, że świat się na tym nie kończy...
A jeśli w Thrashu najbardziej podchodzi Ci jedynie powszechnie zdefiniowana klasyka ograniczona do trzech, czterech czy pięciu kapel, to myślę że Thrash zwyczajnie nie jest Twoim najbardziej lubianym gatunkiem muzy. I abolutnie nie mówię tego jako zarzut.

Dlatego właśnie myślę, że nie ma o co już tu kruszyć kopii.

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 15:57 
Head Crusher

No toz pisałem ,że nie jestem specjalnie osłuchany w metalu, no i nie musze lubic zespołu, którego lubicie. To i tamto mi w nim nie pasuje, dyskusja jest po nic. I tak za dużo poświeciłem wyjaśnianiu, lepiej w ogole było trzeba siedziec cicho.
Wroce do pierwszych 2 plyt i napisze cos o nich jesli dostrzege w nich jakiś potencjał, jesli nie to przemilcze, bo to takie sie troche zrobiło kochaj naszego wieszcza bo my go kochamy i to bedzie tak w kółko. Znaczy mowie o Żulu i Yourmastrze, bo Białko juz wie, że fana Testamentu na siłe ze mnie nie da sie zrobic.

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 16:12 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Wroce do pierwszych 2 plyt i napisze cos o nich jesli dostrzege w nich jakiś potencjał,

koniecznie :)

Cytuj:
jesli nie to przemilcze

nieladnie :evil:

Cytuj:
bo to takie sie troche zrobiło kochaj naszego wieszcza bo my go kochamy i to bedzie tak w kółko. Znaczy mowie o Żulu i Yourmastrze, bo Białko juz wie, że fana Testamentu na siłe ze mnie nie da sie zrobic.

troche dramatyzujesz ;)

nadal czekam na wyjaśnienie terminu "monotonna łupanka" dotyczącej The Gathering ;)

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 16:23 
Head Crusher

Każdy ma swoj punkt widzenia w obriebie jakiegoś stylu, dla jednego The Gathering Testamentu to łupanka a dla drugiego progresywny jest Pendragon. Głuchy ślepemu bedzie tłumaczyl jak jaden to słyszy a drugi widzi. ;)

PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 15:31 
Prince Of Darkness
Awatar użytkownika

Cytuj:
San Francisco Bay Area thrash metal veterans TESTAMENT have just entered the studio with British producer Andy Sneap (MEGADETH, ARCH ENEMY, NEVERMORE, MACHINE HEAD) to begin recording their new album for a late 2011 release.

Due to a "serious injury," drummer Paul Bostaph is unable to take part in the new CD recordings but will rejoin TESTAMENT for future touring activities. Playing drums on the follow-up to 2008's "The Formation Of Damnation" will be Gene "The Atomic Clock" Hoglan (ex-DARK ANGEL, ex-STRAPPING YOUNG LAD, FEAR FACTORY, DETHKLOK), with LAMB OF GOD's Chris Adler set to make a special guest appearance on a couple of bonus tracks.

Hoglan previously played drums on TESTAMENT's 1997 album, "Demonic", but didn't stick around long enough to do any touring with the band.

Regarding the musical direction of the new TESTAMENT material, the band's vocalist, Chuck Billy, stated in a 2010 interview, "The new album will most likely be a culmination of 'The Gathering' [1999] and 'The Formation of Damnation', but we're definitely not going to forget who we are or our roots. I think we've found a comfortable spot in our writing style."

jupi :D

PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 19:46 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Super, może i trasa zahaczy o Polskę :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 238 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość