Megadeth Info Forum

Forum poświęcone amerykańskiemu zespołowi metalowemu Megadeth
Obecny czas: Śro Lis 13, 2024 07:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 233 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Najlepszy utwór z Super Collider to:
Kingmaker 9%  9%  [ 4 ]
Super Collider 0%  0%  [ 0 ]
Burn! 5%  5%  [ 2 ]
Built For War 2%  2%  [ 1 ]
Off The Edge 5%  5%  [ 2 ]
Dance In The Rain 51%  51%  [ 22 ]
Beginning Of Sorrow 2%  2%  [ 1 ]
The Blackest Crow 2%  2%  [ 1 ]
Forget To Remember 5%  5%  [ 2 ]
Don't Turn Your Back... 9%  9%  [ 4 ]
Cold Sweat 5%  5%  [ 2 ]
All I Want 2%  2%  [ 1 ]
A House Divided 2%  2%  [ 1 ]
Razem głosów : 43
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Super Collider
PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 19:51 
Hook In Mouth
Awatar użytkownika

Tak po pierwszym przesłuchaniu (nie uwzględniam SC i Kingmakera) :
Ogólnie tak jak wszyscy obawiałem się tej płyty. Stwierdzam, że jest przyswajalnie i akurat do samochodu

Beginning Of Sorrow : Mam wrażenie jakbym słyszał odrzut z TSHF tyle, że z wymuszonym basem Juniora na poczatku, chociaż w moim odczuciu jest to dobry odrzut. Czuje lekki niesmak jeśli chodzi o zakończenie.

Dance In The Rain : Intro trochę drażniące, miły akcent skrzypiec. Osobiście uwielbiam kiedy Dave "recytuje'' kawałek. Fajnie poskładany numer. Partia wokalna Draimana w sumie zbędna w tym utworze. + dla fragmentów które widzieliśmy w filmikach w zimie. Chciałbym usłyszeć na żywo, ale prawdopodobnie to nie będzie mieć miejsca.

Burn! : Szybki wstęp od Chrisa a potem kolejny riff znany z filmików. Jest przyjemnie. Potem mamy samplowy refren i znów zwrotka, Jest dobrze, kiedy już myślałem, że utwór się kończy rudy nie zawiódł i rytmiczne tupanie trwało dalej. Dla mnie to lepsza wersja Fast Lane z 13.

Forget To Remember : Typowy rockowy numer. Przepraszam... na początku sprawdziłem czy w odtwarzaczu nie zbłądził Nickelback.

Don't Turn Your Back : Intro zapowiadające wizytę w jakiś klubiku z lekka muzyczką...
Na szczęście przeradza się w riff znany z pierwszego sampla jaki poznaliśmy. Refren który można było wysluchać wreszcie w całości trochę zyskał. Schemat slow-fast-slow, Ale po za tym nic nie pamiętam z tego kawałka...

Built For War : Przyjemny utwór. Chociaż nie wyobrażam sobie jakby na żywo wypadły te wszystkie momenty gdzie rudy krzyczy ''oooo''. Trochę zmian tempa,taki trzynastkowy utwór, ale ogólnie nie zapowiada się na czołówke tej płyty.

Off the Edge : Średnie tempo. Taki zapychacz co było słychać już po samplach. Schemat zwrotka refren zwrotka refren solo koniec i jazda z kolejnym utworem.

The Blackest Crow : Banjo,dużo banjo. Utwór wydaje mi się stylizowany na mroczny choć średnio to wyszło przez to, że wyszło takie przemieszanie z poplątaniem rocka z country. + kolejne fragmenty z zimowych filmów

Cold Sweat : Pierwszy od wielu lat cover na płycie. Oczekiwania dosyć spore. Tak jak było mówione, sporo zależy tutaj od odegrania solówki. Chłopcy się nią mądrze podzielili, czego rudy nie wyrobi to Chris zagra. I to ''Suitcase with money'' takie oczko z Guns, Drugs & Money :)

Ogólnie płyta bardziej rockowa niż metalowa. Chyba refreny miały być tymi bujającymi elementami, ale jakoś mnie nie porwały. Może potrzeba trochę więcej czasu. Na ten moment 7/10

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:15 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Płyta ujęła mnie swoim klimatem no i jest odpowiednia proporca formy i treści
Po którymś tam przesłuchaniu jednak albumu muszę jednak obniżyć jego ocenę na 7/10

Ostatnio edytowany przez Argo, Pon Maj 27, 2013 20:46, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:32 
Moderator
Awatar użytkownika

Dobra, tak na szybko wrażenia. Trochę rozjebane sprawozdanie, bo pisałem na bieżąco. Tradycyjnie pokuszę się o jakąś dłuższą reckę za jakiś czas.

1. Kingmaker - tutaj podoba mi się jedynie wstęp. Nie widzę sensu bym się rozwodził nad tym plagiatem Children Of the Grave. Swoje już wyraziłem, jednak na tle tego totalnie skopanego albumu wypada naprawdę dobrze, stąd moja ocena wzrasta do 4/10
2. Super Collider - jak wyżej. Czuć tutaj stary klimat, ale niestety ten znany z CW i jeszcze gorszych czasów. 1/10
3. Burn! - wstęp obiecujący. Później już jest coraz gorzej. Śmierdzi hard rockiem za bardzo. Taki kawałek w stylu Bodies i nawet trochę Wreckera w nim słyszę (chodzi mi o niektóre riffy i linię wokalną), z tym, ze nie dorasta im do pięt. Krótkie solo od 3:00 jest naprawdę ciekawe, ale reszta tych wciśniętych na siłę ozdobników mnie zwyczjanie irytuje. 3/10
4. Built For War - jest ostrzej, ciekawa budowa, moment od 1:55 dość... "niezwykły". Zupełnie nie w klimacie Megadeth, ale jestem na tak. Dodatkowo na + wokal Rudego. 6/10
5. Off The Edge - utwór zupełnie bez wyrazu. Kojarzy mi się z Iron Maiden, a raczej jakimś odrzutem z ich twórczości. 2/10
6. Dance In The Rain - było raczej jasne, że to będzie hit. Według mnie to jeden z najlepszych ich kawałków ever. W tym jednym utworze dzieje się więcej niż na całym albumie. Kompozycja kapitalna! Nie mam zamiaru rozdrabniać się nad każdym składnikiem. Po prostu odlot! Draiman znakomicie wywiązał się ze swojej roli i bardzo mi tutaj pasuje, no i w końcu jakieś porządne bębny. 10/10
7. Beginning Of Sorrow - moment od 2:00 (mniej więcej) do 2:45 ratuje w niewielkim stopniu ten utwór. Poza tym - nuda, okropna nuda! 3/10
8. The Blackest Crow - kurde, ma coś w sobie ten kawałek. Co prawda jest wyjątkowo ugrzeczniony, ale naprawdę posiada ciekawy klimat. Końcówka zdeka przynudza, ale potencjał jest. Myślę, że się z nim polubię. 7/10
9. Forget To Remember - koszmar !!! Każdy utwór z Risk jest lepszy od tej popeliny. 1/10
10. Don't Turn Your Back... - solidne Megadethowe granie i w końcu jakieś przemyślane solo. 7/10
11. Cold Sweat - w wersji Thin Lizzy nigdy mnie nie powalał, ale tutaj działa na podwyższenie średniej tej miernoty Super Colliderowej. Nieco ożywienia wprowadza ten numer. Dave w refrenie daje radę. Fajnie to sobie wymyślił. 6/10
12. All I Want - nieporozumienie 1/10
13. A House Divided - jak wyżej 1/10

Jestem totalnie rozczarowany. Szkoda mi wręcz Dance In The Rain, że znalazł się w tak pozbawionym wyrazu gronie. Dla mnie to najgorszy album Megadeth. Brak mi słów...

Nie wiem jaka tam mi średnia wyszła z tych ocen, ale pewnie jakieś 4/10. Tak właśnie oceniam ten album. Najgorsze jest to, że wiem, iż nie ma szans na poprawę tej opinii.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:43 
Warhorse
Awatar użytkownika

Kurcze właśnie jestem przy Built For War i według waszych recenzji zapowiada się tak sobie.

Burn cholernie hard rockowy.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:43 
Head Crusher
Awatar użytkownika

mateusz napisał(a):
4. Built For War - jest ostrzej, ciekawa budowa, moment od 1:55 dość... "niezwykły". Zupełnie nie w klimacie Megadeth, ale jestem na tak. Dodatkowo na + wokal Rudego. 6/10

To zapewne dzieło Drovera bo on ponoć jest współautorem tego kawałka

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:44 
Moto Psycho
Awatar użytkownika

Miejscowość: j.g.
płyta słodziusia jak jej okładka;)

więcej napiszę jak posłucham kilka razy

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:49 
Head Crusher
Awatar użytkownika

Agnieszka napisał(a):
płyta słodziusia jak jej okładka;)

Winą lub zasługą za to obarczył bym za to głównie producenta Johnny'ego K

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 20:51 
Droogie

hej. słucham MD od 1994 i muszę przyznać, że najlepszy album od czasu The world...
13 taka sobie jest, wczesniejsze tak sobie. tu się dużo dzieje.
jak narazie Off The Edge najlepszy za dobre sole, zwrotki bujają.
Dance In The Rain już jest klasyką a don't turn ... jest powerrrr. udał im się album.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:01 
Warhorse
Awatar użytkownika

Po pierwszym przesłuchaniu mogę powiedzieć, ze jestem pozytywnie zaskoczona :D Spodziewałam się czegoś znacznie słabszego, a tym czasem jest naprawdę świetnie. Chwytliwe melodyjki mi nie przeszkadzają,wręcz przeciwnie, bardzo dobrze pasują do klimatu tego albumu. Na bank kupuję wersję deluxe.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:10 
Angry Again
Awatar użytkownika

Miejscowość: Landsberg :: Posen :: Breslau
Podobnie jak ja :)

Taki Youthanasiowo-Cripticowo-Riskowy ale świetnie brzmiący album. Nie jest to w żadnym razie thrash ale kawałek dobrego grania.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:12 
Warhorse
Awatar użytkownika

Forget To Remember jest beznadziejne, brzmi jak jakiś utwór Linkin Park, bądź innego szajsowego zespoliku.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:14 
Rattlehead

Miejscowość: Gdynia/Pogórze
Przesłuchałem trzy razy, tak więc również mogę się podzielić pierwszymi wrażeniami. Ogólnie jednak są dość mieszane. Delikatnie mówiąc...

1. Children Of The Dave - tutaj już chyba niewiele się zmieni, kawałek nie zapunktował u mnie bardziej i pozostanie już raczej tylko średniakiem. A jak na otwieracz naprawdę słabiutko :(

2. Zderzacz - ponieważ płyta jako całość okazała się być jednak w innym klimacie niż ten nieszczęsny singiel, to tym bardziej ten utwór irytuje. Gdyby znalazł się na Risku albo CW to by było OK, a tak pasuje tutaj jak kij do dupy i tylko narusza całą konstrukcję (i tak niezbyt stabilną zresztą).

3. Burn! - wstęp całkiem ciekawy, zaczyna się intrygująco, niestety zostaje to szybko przerwane i otrzymujemy przeciętne zwrotki, przeciętne refreny i w rezultacie ogólnie przeciętny kawałek. W dodatku tak jak wspominałem już wcześniej, podczas zwrotek mam nieodparte wrażenie, że słucham Burning Bridges.

4. Built For War - No, nareszcie jakaś zmiana i w końcu coś z jajami. Fajne riffy, ciekawe pod względem rytmicznym, do tego zaskakująca część środkowa, gdzie zamiast tradycyjnej solówki otrzymujemy jakieś chóralne zaśpiewy. Ogólnie całkiem nieźle.

5. Off The Edge - na początku znowu mamy bardzo fajny motyw, niestety ponownie brutalnie przerwany. I tutaj właśnie jest taka moja bolączka, o której pisałem ostatnio - dlaczego nie mogli tego bardziej pociągnąć i jakoś rozwinąć? Dlaczego nie mogli po prostu trochę pograć? Nie - Rudy musi od razu wejść, odpierdolić swoje zwrotki, odbębnić solo i skończyć byle szybko. Summa summarum kolejny przeciętniak.

6. Dance In The Rain - po opublikowanych wcześniej samplach chyba najbardziej oczekiwany utwór, i trzeba przyznać, że nie zawiódł. Może nie jest to arcydzieło, może mogło by się jednak obyć bez partii Drainmana, oraz chyba nazbyt gwałtownie się kończy, ale jest dobrze, nawet bardzo dobrze i na pewno jest to jasny, o ile nie najjaśniejszy punkt płyty.

7. Beginning Of Sorrow - jak wspominał Mateusz środek jest naprawdę świetny! Riff pod zwrotki też całkiem udany, ale jako całość jednak nie powala na kolana. Jest poprawnie.

8. The Blackest Crow - Noo, trzeba przyznać, że tutaj puścili nieco wodze fantazji i zrobili coś całkiem oryginalnego i zaskakującego. Normalnie prekursorzy nowego stylu - country metal! ;) Jednak czy ta nietypowość wystarczy aby z rozkoszą delektować się tym kawałkiem? Chyba jednak to nieco za mało...

9. Forget To Remember - no nie! kolejny kawałek, kolejna konsternacja.

10. Don't Turn Your Back... - Myślałem, że będzie gorzej, a tak jest... znowu w najlepszym wypadku tylko poprawnie. O dziwo ten zaskakujący wstęp nawet mi przypadł do gustu :)

11. Cold Sweat - jak na cover całkiem nieźle, ale i tak jestem zdania, że ich miejsce nie jest na regularnych wydaniach.

Podsumowując - z powyższego opisu chyba nie wyłania się najlepszy obraz najnowszego dzieła Rudego & Co. Nie będę ukrywał, odczuwam pewne rozczarowanie, ale mam nadzieję, że z czasem to się jeszcze choć trochę odmieni.
Wg mnie jednak nie będzie to płyta lepsza od poprzedniczki, chociaż i tamta do specjalnie wiekopomnych przecież nie należy.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:17 
Warhorse
Awatar użytkownika

haha, Children Of The Dave mnie powalił :lol: :lol:

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 21:45 
Rattlehead

Takie jeszcze jedno małe spostrzeżenie - praktycznie wszystkie płyty Megadeth (i te stare, i te współczesne) zaczynały się od trzęsienia ziemi albo kończyły z hukiem (albo jednocześnie jedno i drugie). Tutaj natomiast nie mamy ani tego ani tego :|

PS.
Forget To Remember powinien się nazywać Remember To Forget ;)
Z kolei tytuł "Don't Turn Your Back..." też zaczyna nabierać innego znaczenia...

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:01 
Moderator
Awatar użytkownika

bialkomat napisał(a):
Forget To Remember powinien się nazywać Remember To Forget
Z kolei tytuł "Don't Turn Your Back..." też zaczyna nabierać innego znaczenia...

:lol: Mistrzostwo ! Wcale się nie dziwię jeśli ludzie tak właśnie zaczną sobie to parafrazować.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:11 
Psychotron
Awatar użytkownika

Miejscowość: Disco Polo Land
Dance In The Rain jest rewelacyjny. Szkoda że nie dali 30 sekund więcej, ale bez wątpienia absolutny hit.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:14 
The Scorpion
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków/Tarnów
Wstępnie (przesłuchany na słuchawkach z telefonu w tramwaju:P) mogę powiedzieć tyle,że jest całkiem nieźle :P Moją uwagę zwróciły solówki - duży postęp ;) no i + bo kawałki są zróżnicowane. Więcej jak 7/10 nie będzie.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:21 
Rattlehead

Ogólnie trzeba przyznać, że album wzbudza dość skrajne opinie. Ale to dobrze! :)

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:45 
Warhorse
Awatar użytkownika

Dance in The Rain najlepsze, jednak miałem rację z tym riffem(http://www.youtube.com/watch?v=m_mpFUz3Xkc), że pojawi się on pod koniec utworu, ależ się teraz tym jaram :PP I ten piękny początek.. piękne skrzypce i bardzo dobry chórek Draimana pojawiający się podczas fajnej, szybkiej, końcowej młócki.
Beginning of Sorrow - fajny riff i melodyjny refren szkoda tylko, że w kółko to samo... pod koniec zaczyna nudzić,
Built for War - zaskoczyła mnie(pozytywnie rzecz jasna) druga połowa tego utworu chyba wiadomo czym:P
Dont turn your back też w sumie spoko, spodziewałem się gorszej prostoty.

PostWysłany: Pon Maj 27, 2013 22:53 
The Disintegrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ligota
na razie raz przesłuchałem i powiem jedno. Dance In The Rain jest genialny! fantastyczny kawałek! i później ten riff na końcu! cudo! :) Built For War też bardzo ciekawy kawałek. jest ta dynamika. ten wokal Dave'a! :) myślałem, że będzie gorzej,a jest naprawdę dobrze! nie będę na razie głosował, bo po jednym przesłuchaniu to bez sensu, ale myślę, że będzie to Dance In The Rain :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 233 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości