Cytuj:
W Call pomógł Dave
no oczywiście, wsak był w Metallice
Cytuj:
Rozumiem Cię, czyli już wiem, ze nie kierowałeś się właśnie techniką, ale utwory, które wymieniłeś nie stanowią też o tym, by dac ocene 10 pewnym kawałkom Metallicy, bo tutaj znowu wkrada się gust. Ty dasz 10 - inni niżej, a dzadzą jakimś utworom Megadeth 10.
To jest kwestia już wyłącznie gustu odnośnie tego czy Megadeth nie ma lepszych kompozycji od tych, które wymieniłeś przy Metallice
nie jest to tylko kwestia gustu, owszem gust ma tu sporo do powiedzenia, ale technika również się liczy... ale nie tylko - ja odnoszę poszczególne numery i rozpatruję pod takimi kryteriami:
1. struktura/budowa danej kompozycji (w tym riffy, rytm, tempo uitd) plus jej więsza lub mniejsza złożoność, a także technika, która nie jest najważniejsza jednak, bo sama technika dobrego dzieła nie tworzy (gust tu się nie liczy)
2. feeling - czyli emocje, klimat, uczucia, jakie danej kompozycji towarzyszą (gust tu ma znaczenie)
3. co wnosi dany utwór do danego gatunku muzycznego (tu gust nie ma znaczenia)
PS
oczywiście dany utwór MUSI mi się podobać!!!
Cytuj:
Tobie się podobają ww kawałki i dałbyś im 10 a dla mnie są lepsze od tych SOD, Holy Wars, Tornado Of Souls i wiele innych - czyli zwyczajnie kwestia gustu.
nie tak do końca, wszak ja też te wymienione utwory Megadeth lubię... tu rzecz rozbija się pomiędzy ulubionymi utworami - mogę coś bardziej lubić, ale nie muszę tego wyżej cenić! (przykład pierwszy z brzegu - zdcecydowanie bardziej lubię Tempo of the Damned Exodusa od Reign in Blood Slayera, ale wyżej cenię płytę Zabójcy)
Cytuj:
Nikt nikomu nie udowodni, co jest lepsze tak naprawdę.
zakładając że NIE ISTNIEJE COŚ TAKIEGO JAK OBIEKTYWIZMA W MUZYCE - trudno jest udowodnić, że coś jest lepsze... można udowodnić, ze coś jest bardziej złożone, bardziej technicznie zagrane, ma większy klimat, że coś wezszło do ogólnoprzyjętego kanonu, że coś jest kamieniem milowym - ale nie musi to być dla KAZDEGO lepsze, ale tylko dlatego ze większość ludzi mówi lepsze - myśli ULUBIONE/bardziej lubiane
Cytuj:
Anka, ale ty pierdolisz
a co od razu mam dać w zęby??
Cytuj:
Kurde wkurza mnie twierdzenie że melodyjki są be bo nie są tró. Megadeth na Y , CW i Risk był dojrzały, pokazywał umiar w grze, ale oczywiście i tak jest pełno tró fanów thrash metalu dla których Loady, Stompy czy Riski to gówna bo tam były melodyjki i łagodniejsze brzmienie.
dojrzały Megadeth był na RIP i CTE, ambitny tylko do RIP
umiar w grze zastąp chęcią sprzedania większej ilości płyt (stąd te melodyjki u Mustaine'a)
co do LOAD to się mylisz... u mnie ma 8,5/10 i mocno dystansuje wszystko co Megadeth nagrał po... RIP (z wyłączeniem HT)
poza tym Metallica na LOAD wcale nie była aż tak melodyjna jak Megadeth od Yothanasii (wywal trzy balladki z LOAD i masz naprawdę ciężką hardrockową płytę)
Cytuj:
Ocenajcie do k***- nędzy samą muzykę na danym albumie. Risk jak dla mnie jest lepszy muzycznie od Peace Sells czy CTE, pokazuje o wiele więcej i jest ciekawszym albumem (jak dla mnie).
"Ray of Light" Madonny jest muzycznie lepsza od 50% wszelakich płyt heavymetalowych razem wzietych
poza tym - jak ktoś lubi miłe melodie pop-rockowe i ceni je nad dobry technicznie thrash (2,3,4 płyta Megadeth) to niech nie wypowiada się o HEAVY METALU
jak znajdę czas i chęci zrecenzuję RISKa
Cytuj:
Deceiver, Atheist znam, ale Megadeth i tak ma najlepszych muzyków w Metalu. Bo wybacz ale muzycy Atheist nie są wybitnie znani i doceniani jak taki Friedman To chyba o czymś świadczy. Poza tym nie twierdze że muzyka megadethu jest super techniczna, chodzi mi głównie o muzyków.
Michael Jackson i Madonna są bardziej znani, ale nie oznacza to że ich muzyka jest najlepsza (może być najbardzie popularna, znana)
co do muzyków Megadeth - dobry muzyk, to jeszcze nie wszystko, to nie jest gwarancja BARDZO DOBREGO utworu/płyty... przykład - proszę - płyta Metalmorphosis zespołu Killing Machine (skład mistrzowski, śmietanka muzyków, której szukać ze świecą), a płyta - tylko dobra!!
pozdrawiam serdecznie i dobrej nocy życzę
cdn.