Nie pisałem zbyt wiele na temat tej płyty, cierpliwie czekałem, raczej bez większej wiary, że Rudy może tym razem jakoś pozytywnie zaskoczyć... Pierwsze przesłuchania "Super Collider" były dla mnie ciężkim, rozczarowującym przeżyciem
Z biegiem czasu człowiek ma raczej coraz mniejsze oczekiwania związane ze swoimi ulubionymi kapelami z lat młodości... Wiadomo, wiek dopada każdego, nawet Rudego
Na szczęście TYM RAZEM spotkała mnie naprawdę miła niespodzianka. Pomijając kilka wiadomych, niezbyt ciepło przyjętych autocytatów z przeszłości, na "Dystopii" mamy do czynienia z Megadeth w wysokiej formie - jest to zgrabny, przejrzyście brzmiący, melodyjny heavy/thrash, czyli to, w czym kapela specjalizuje się już od kilku dobrych lat. W większości zwarte utwory, oparte na niezłych riffach, zaopatrzone w dobrze skrojone linie wokalne i melodie oraz wirtuozerskie i jednocześnie przemyślane popisy solowe gitarzystów (Loureiro wpasował się kapitalnie, dla mnie największa niespodzianka tego materiału). W kilku numerach pojawiły się nawet przyjemnie brzmiące introdukcje, smaczki aranżacyjne i nie do końca oczywiste dla Mustaine'a rozwiązania... No czegóż więcej można wymagać od Megadeth AD 2016? Chyba nikt nie spodziewał się nafazowanego techno-speed-thrashu, te czasy nie wrócą (niestety
). Najnowszy krążek Megadeth jest na pewno lepszy niż kontrowersyjny poprzednik, równiejszy niż pół-składankowa "13" i jak dla mnie chyba bardziej atrakcyjny w słuchaniu niż "Endgame" (tu jeszcze zrobię próbę sił, ale na tę chwilę tak to wygląda). Przypomina mi się uczucie ekscytacji i zaskoczenia, które towarzyszyło mi podczas słuchania w 2004 roku w Media Markt pierwszych numerów powrotnego CD "The System Has Failed"... Tutaj czuć podobne wibracje. Myślę, że "Dystopia" będzie mocnym punktem w dyskografii Megadeth, jakimś tam punktem odniesienia dla kolejnych, mam nadzieję, płyt, które powstaną w przyszłości.